Styrelsen är enligt aktiebolagslagen ansvarig för innehållet i årsredovisningen. Detta ansvar kan inte delegeras, men för förvaltningsberättelsen har även VD ett visst ansvar. Om detta var advokat Björn Edgren och direktör Rolf Ängfors eniga när de på ett av Finforumseminarierna diskuterade ansvaret för årsredovisningen.
Björn Edgren tog inledningsvis upp frågan vad årsredovisningen består av. Enligt aktiebolagslagen 11:1 skall årsredovisningen omfatta balansräkning, resultaträkning och förvaltningsberättelse. Balansräkningen och resultaträkningen är i sin tur kopplade till bokföringslagen. Förvaltningsberättelsen regleras däremot endast av aktiebolagslagen. Något förvånande skall förvaltningsberättelsen trots detta upprättas enligt god redovisningssed. Frånsett de obligatoriska delarna innehåller många årsredovisningar också en särskild VD-kommentar. För denna har dock styrelsen inte något ansvar.
Delårsrapporter
Vidare ansvarar styrelsen för innehållet i delårsrapporterna, men det är vanligt att detta ansvar delegeras till VD.
VDs kompetens
Björn Edgren tog även upp avgränsningen mellan styrelsens resp VDs kompetensområden. ”VD handhar den löpande förvaltningen och ansvarar självständigt för denna. Var gränsen för VDs kompetens exakt går kan bolaget självt besluta om och styrelsen kan dra upp riktlinjer för VDs agerande.”
För framtagandet av underlag till balans- och resultaträkningarna har VD huvudansvaret. I större bolag kan dock detta delegeras om det finns någon lämplig person att delegera till.
”Vad är det då för ansvar det är fråga om? Ja, det första man tänker på är 15 kapitlet aktiebolagslagen, där det finns föreskrifter om skadestånd då någon är vårdslös vid utförandet av sitt uppdrag.” Därutöver finns straffrättsligt ansvar enligt reglerna om brott mot borgenärer i 11 kapitlet brottsbalken, som bl a inkluderar bokföringsbrott, och om svindleri enligt 9:9 brottsbalken.
Varför slår då inte dessa regler igenom i praktiken? Som svar uppräknade Björn Edgren flera omständigheter: Det är dyrt att processa. Det är svårt att ta fram det material som behövs för en process. Frågorna har inte särskilt hög prioritet hos åklagarna.
Dåliga kontakter
Hur kan styrelsen upptäcka att bokföringen är felaktig? Rolf Ängfors ansåg att det är en gåta att kontakterna mellan styrelsen och revisorerna är så dåliga. Det förekommer t o m i börsbolag att styrelseledamöterna aldrig träffar revisorerna. Ängfors ansåg det självklart att revisionsrapporterna borde sändas till varje styrelseledamot och att styrelsen och revisorerna träffas en gång om året.
Påverka årsredovisningen
En annan fråga som Ängfors tog upp var hur man som styrelseledamot bör bära sig åt för att kunna påverka innehållet i årsredovisningen. Ofta får styrelsen bara någon eller några dagar på sig att läsa korrekturet på årsredovisningen. Bästa tidpunkten för påverkan är enligt Ängfors precis efter det att årsredovisningen avgivits. Då finns det gott om tid att diskutera årsredovisningarnas framtida utformning och styrelseledamöterna har känsla för vad som är bra och vad som behöver ändras. Ett annat lämpligt tillfälle är två till fem månader före det att årsredovisningen skall vara klar. Vad som absolut bör undvikas, men som är mycket vanligt, är långa diskussioner om redovisningens språkliga utformning.
RevisionsPM till styrelsen
Björn Edgren påpekade här att enligt hans åsikt bör det ingå i god revisionssed att sända revisionspromemoriorna till styrelseledamöterna. Detta är nästan den enda praktiska möjligheten för dessa styrelseledamöter att få information om företagets bokföring.
Som styrelseordförande bör man enligt Rolf Ängfors få rapporter från bolaget t ex månadsvis eller kvartalsvis. Det är dock ovanligt att övriga styrelseledamöter tränger särskilt djupt in i bokföringen. Björn Edgren framhöll att det är angeläget att styrelseledamöterna försöker få en uppfattning om redovisningen.
Regler om svindleri
Ofta förekommer i årsredovisningarna information som inte är obligatorisk. Även felaktigheter i sådan information kan medföra ansvar enligt brottsbalkens regler om svindleri.
Såvitt gällde årsredovisningarnas innehåll konstaterades att någon diskussion om s k social redovisning inte längre förekommer.
Lars Pehrson