Reklam är ingen kostnad. Det är en investering. Det säger Bengt Strömgren, VD på företaget som gjorde den första stora annonskampanjen sedan FAR ändrade sina reklamregler.

Iréne Andrén och Bengt Strömgren, art director resp VD på reklambyrån Strömgren & Malmros i Gamla Stan, gjorde det kreativa arbetet på Revekos uppmärksammade reklamkampanj, som kostade mer än en miljon kronor totalt.

Bengt Strömgren berättade för Jerry Ralowski på Reveko om vad som hände när den stora elektronikkoncernen Toshiba skulle rekrytera två svenska halvledarsäljare, vilket kanske inte låter så enkelt.

Stortavlor billiga

Toshiba hade annonserat för flera hundratusen kronor. Inte en enda halvledarsäljare dök upp. Bengt Strömgrens recept blev stortavlereklam vid infarterna till Stockholm. Det kostade 90.000 kr och Toshiba fick sina säljare.

Det visade två saker: det är billigt att annonsera på stortavlor och de ger i vissa sammanhang en alldeles speciell uppmärksamhetsverkan.

Tänk om Reveko kunde göra detta! Ja, det kunde Reveko när FAR ändrade reklamreglerna. Det skulle ju handla om personalrekrytering och ansågs därmed helt ”riskfritt”.

Idén till själva utformningen av kampanjen – med bilder på unga revisorer – kom sig av en ganska provokativ skiss som reklambyrån lade fram.

En tjej med punkfrisyr.

Reveko tände direkt och stortavlor, bussidor och affischpelare bokades.

– Stortavlor är vårt ”TV-medium” i dag, säger Bengt Strömgren. Där andra länder har TV-reklam använder vi stortavlor.

Stortavlornas baksida är att de är så populära. Det är ofta svårt att få plats. Men det lyckades i hygglig omfattning.

Inget för FAR

– I den här vevan tog jag också kontakt med FAR och tyckte att de skulle hänga på kampanjen, säger Bengt Strömgren. Det skulle ju vara bra för branschen. Men FAR ville inte använda reklambyråer som någon av de egna medlemsbyråerna anlitat. Av det skälet var vi alltså diskvalificerade där.

För Reveko fick kampanjen flera effekter. Som rekryteringskampanj gav den nära 500 sökande (se annan artikel).

Bengt Strömgren anser att kampanjen fick stor betydelse för moralen inom företaget. Viktigast var kanske verkan på tänkbara kunder:

– Reveko framstår i dag som ett piggt framåtsträvande företag – i dag det mest progressiva revisionsbolaget i Sverige.

Men Bengt Strömgren, det här med reklam, är det egentligen så lyckat? Vad är reklam och vad är ditt budskap till seriösa revisorer som tvivlar på ditt hantverk?

– Det är viktigt att lägga rätt betydelse i begreppet reklam. För många människor har reklam att göra med tandkräm och tobak. Så är det inte för oss som jobbar i branschen.

Vad gör ni då?

– För oss är reklam att föra ut ett budskap vilket som helst. Och det gör man genom att överföra det budskapet till målgrupperna på ett så effektivt sätt som möjligt.

Ibland tycker Bengt Strömgren att förståelsen är låg för hur viktig reklam kan vara.

Rumsrent?

Ofta används andra uttryck för reklam. Man säger hellre information, kommunikation etc. Det låter mer rumsrent. Reklam är inte fint.

– Vi måste komma bort från den situationen. Reklam måste vi ha i samhället för att kunna överleva. Den industri som tillverkar varor utan att den får göra reklam kan producera tills den dör.

Men det är ju dyrt att göra reklam. Alla har inte råd, eller hur?

– Reklam är ingen kostnad utan en investering. Det är inte så att du kastar ut 100.000 i reklampengar på ingenting. För företagens utveckling är reklaminvesteringarna lika viktiga som maskininvesteringarna. Det borde vara tillåtet att göra investeringsavdrag för reklam, marknadsföring och liknande ”mjuka” investeringar.

I dag lägger många storföretag ner bortåt 600.000 kronor för att trycka sin årsredovisning.

– Det gör de inte utan att på lång sikt räkna med att få något tillbaka, säger Bengt Strömgren.

Men vart vänder man sig i den vildvuxna reklambranschen?

– Till kvalificerade konsulter som förstår att de reklaminvesteringar du gör har ett enda syfte: att dra in mer pengar.

I reklambranschen liksom på andra områden finns det lycksökare som är ute efter snabba klipp. Men Bengt Strömgren menar att de ansvarslösa människorna i branschen numera är mycket få.

Rörlig kreativitet

Men varför lever så många reklambyråer ett så kort liv?

– Det beror på branschens kreativa struktur. Ska du vara kreativ som yrkesmänniska kan du vara det en viss tid med de kunder du har. När du tömt dina kreativa resurser ber du inte kunden att fara åt skogen. Du byter jobb i stället. Det är därför som rörligheten i branschen är ganska stor.

– Att en del byråer dör och andra föds beror mycket på att det som sitter i ens huvud – det handlar ju om kunskapsförsäljning – är ingenting man kan ställa i en bokhylla och låta någon överta. När jag känner att jag kan ta med mina kunskaper till något annat ställe och tjäna pengar så gör jag det. Och det är alltid lätt att starta eget. Det finns dock en trend mot större stabilitet och större enheter.

Men varför ser alla reklambyråer ut som de gör? Vita väggar. Dyra möbler. Fräscha omgivningar. Samma stora askkoppar. O.s. v.

– Ja, branschen har rykte om sig att vara lite speciell, säger Bengt Strömgren. Det beror på att vi måste vårda människorna så mycket. Jag kan inte sätta mig i Tensta och få mina nuvarande anställda att jobba för mig. Jag måste kunna erbjuda trevliga lokaler, miljö och omgivningar. Det är nödvändigt för att attrahera medarbetare, skapa inspiration, arbetsglädje och produktivitet. Det trista korridorlivet fungerar inte i den här branschen.

Inge Wennberg