FAR var även i år med på finans- och investeringsmässan ”Allt om ekonomi” i Sollentuna för att bl a informera om revisorsyrket. Ett 100-tal företag ställde sina kunskaper till förfogande under fyra dagar. Arrangörer för mässan är Affärsvärlden och Aktiefrämjandet.
Årets finans- och investeringsmässa besöktes av över 20.000 personer. Enligt arrangörerna beror det stora intresset för finans- och investeringsmässor på privatekonomins ökade betydelse under 80-talet.
Behovet av professionell information var en av de frågor som behandlades på seminarier under mässans gång.
Stort utbud
Utbudet på mässan var stort och varierat. Allt från aktiepolitiska utfrågningar med bl a finansminister Kjell-Olof Feldt, presentation av de nordiska börserna och seminarier om avkastningsfonder och optioner, handel med ädelmetaller, till hur man skaffar sig en lämplig vinkällare. Och som sagt information om FARs verksamhet och revisorsyrket.
”Vill synas”
Revisionsbyråerna representerades i likhet med föregående år av FAR.
Intresset för revisorsyrket är stort och syftet med FARs deltagande på mässan är att vi vill ”visa flaggan”, dvs visa att vi revisorer finns till. Vi ser också detta som ett utmärkt tillfälle till att komma i kontakt med intresserade studenter, säger Björn Markland, FARs generalsekreterare och tillika en av dem som svarade på frågor från passerande mässbesökare.
Varierande frågor
Det är i huvudsak tre kategorier som intresserar sig för FAR: revisorer, småföretagare och studenter. De sistnämnda hör sig bl a för om revisorsyrket, lönefrågor och utbildning. Många samlar på sig material och vandrar vidare.
Auktor revisor Dennis Svensson, vid Öhrlings i Stockholm, var också en av de som hjälpte till att svara på frågor i FARs mässmonter:
– En privatperson som hade gjort en stor reavinst ville ha lite hjälp att ”trolla” bort denna. En annan ville veta hur stort fribeloppet är på vinstdelningsskatten. Andra frågor var hur många auktoriserade revisorer det finns, och vilka bolag som måste ha auktoriserad revisor.
FARs förlagsverksamhet
I samband med mässan visade FAR också upp Balans och ett stort antal böcker från den egna förlagsverksamheten. Ny bok för i år var REVISION II. Många mässbesökare bläddrade i denna liksom i de redan etablerade REVISION I, FARs engelska ordlista, FARs Samlingsvolym och ledamotsförteckningen.
Ekonomutbildningen
Med på mässan var också representanter för de olika ekonomutbildningarna i bl a Stockholm och Göteborg. Balans passade på att tala lite med dem om hur de sprider sin information till företag och framtida studenter.
Margareta Hagerdt, Handelshögskolan i Stockholm och representant för externa utskottet, berättade för Balans att många intresserade föräldrar till eventuella framtida studenter hörde sig för om utbildningen. Även ”gamla” studenter stannade till och frågade om lärare eller var allmänt nyfikna på vad som händer på Handels. Många företag ville få direkta rekryteringskontakter.
Satsar på information
Hur går man då till väga för att nå ut med sin information till företagen?
Vi arrangerar bl a handelsdagar varje år i februari. ”Headhunters” och personalchefer försöker då att intressera eleverna för sina företag. Företagsbesök, informationsmaterial som går ut till företagen och företagsspel är andra aktiviteter som man satsar på. Kamratföreningarna arbetar intensivt för att sprida information om Handels, säger Margareta Hagerdt.
”Nya Handels” i Göteborg
I monter 111 står fyra glada gossar från ”Nya Handelshögskolan” i Göteborg. Mellan 1971 och 1986 tillhörde skolan Göteborgs Universitet. Från 1 juli i år heter den Nya Handelshögskolan och ligger i anslutning till universitetet, men är fristående. En av de studerande vid Nya Handelshögskolan är Erik Skoglund. På frågan om syftet med deras medverkan på mässan, säger han: – Vi vill i första hand sprida information om att vi blivit en Handelshögskola igen. Utbildningen har också förlängts för all ekonomutbildning från 120 poäng (3 år) till 140 poäng (3,5 år). Vi har fått ökade finansiella resurser, vilket innebär ökad kvalitet på grundutbildningen, där vi bl a använder datorer betydligt mer än tidigare. Även ökade resurser till forskningen ger positiva återverkningar på utbildningskvaliteten.
Tre ekonomlinjer
Det finns tre ekonomlinjer i Göteborg:
Allmänna ekonomlinjen
Internationella ekonomlinjen (integration språk och ekonomi)
Hotell- och restaurangekonomlinjen, som är den första i sitt slag i Norden
En annan linje i Göteborg som presenterade sig samtidigt var Företags- och förvaltningsjuridisk linje, som utbildar jurister med ekonomisk inriktning inom näringsliv och förvaltningsmyndigheter.
”Konkurrerande” ekonomutbildningar
Den sista ekonomutbildningen som Balans talade med var Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms Universitet.
Tina Öhrn, ekonomie studerande och vice ordförande i sportutskottet:
Företagsekonomerna vid Stockholms Universitet vill visa att deras utbildning står i lika hög klass som t ex Handelshögskolans eller andra ”konkurrerande” ekonomutbildningar. Vi är ensamma om att ha ett minimum på 700 terminaltimmar i grundutbildningen. Tidigare hade utbildningen två inriktningar att välja mellan, nu har vi totalt fem inriktningar.
Även de sprider information till företag och arrangerar företagskvällar. Revisionsbyråer bjuds in och har visat stort intresse för denna verksamhet. Institutionen säljer även färdiga kurser till organisationer och företag.
Lilian Edin