Många revisionsbyråer har under senare år slagits samman eller bildat samverkande byråer.
Motiven för detta är olika. Ökad efterfrågan på specialister, personalutveckling, marknadens förtroende och kostnadseffektivare marknadsföring är motiv som i denna artikel kommenteras av Jan Eriksson, auktoriserad revisor vid SET Svensson, Erikson & Tjus Revisionsbyrå i Stockholm.
I all korthet kommer jag i denna artikel att belysa de tankar som låg bakom sammanslagningen av Revisionsfirman Lennart Svensson & Co och Erikson & Tjus Revisionsbyrå till SET Svensson, Erikson & Tjus Revisionsbyrå. Jag tror att tankegångarna är ganska allmängiltiga i varje fall när det gäller medelstora revisionsbyråer som arbetar med klienter även utanför närområdet.
I vårt fall var det fråga om två medelstora byråer som genom sammanslagningen fortfarande är medelstora. Vi hade drivit verksamhet under lång tid i var sin del av landet. Ökningstakten hade varit i nivå med marknadens i övrigt, d v s i stort sett en fördubbling av antalet timmar på en sexårsperiod. Klientstockarna hade relativt sett ett stort inslag av större klienter. Ingen av byråerna hade dock tillväxt som primärt mål.
Resursfrågan – en kärnfråga
Nuvarande kraftiga ökning av efterfrågan på specialisttjänster ger givetvis all anledning att se över hur man bäst skall utveckla det egna företagets kompetens. Detta bör ske även på andra områden än revision. Vi har sedan lång tid haft kontakter med specialister, exempelvis inom data och skatter i form av självständiga konsulter. Dessa samarbeten i mer eller mindre fast form har möjliggjort viss grad av leverans av specialisttjänster till våra klienter. Likaså har vi inom ramen för vårt utländska samarbete kunnat få viss tillgång till specialisttjänster inom dataområdet. Det var dock angeläget att skapa en bredare bas för att fördjupa den egna byråns kompetens på väsentliga specialistområden. En sammanslagning som vår ger just den bredare bas vi eftersträvar.
Utbildning av personal
Vi bedömer att IREVs utbildningsresurser är en nödvändighet för yrket och att utbildningspaketen i nuvarande form har hög kvalitet. Trots detta uppkommer då och då behov av specifik byråanknuten utbildning. En dylik i organiserad form med kontinuitet är lättare att genomföra i en något större miljö. Detta gäller såväl formell utbildning i form av internkurser som den inte minst viktiga strukturerade ”on the job training”.
Här är ett ytterligare motiv för en sammanslagning.
Jämförelse med andra kvalificerade byråer
Under ett antal år har det utvecklats ett antal byråer med 800–900 anställda. Av antalet sysselsatta finns en stigande andel hos de större byråerna. Storleksjämförelser har blivit vanliga. Skalförskjutningen har gjort att även en växande medelstor byrå riskerar att hamna i kategorin liten byrå. Likaså har antalet kontor fått stor betydelse för en byrås image. Man kan byta ut ordet image mot ”marknadens förtroende” för att inse nödvändigheten av att kunna på ett kvalificerat sätt möta marknadens krav. Vår sammanslagning innebär att vi är väl etablerade i tre väsentliga områden – Göteborg, Skåne och Stockholm.
Aktivare marknadsbearbetning inom kåren
Under senare år har man kunnat iakttaga hur kollegor på ett kraftfullare sätt än tidigare marknadsfört sina tjänster. Inte minst de diskussioner som förekommer om FARs reklamregler visar detta. Onekligen ger en större miljö bättre möjligheter att möta marknadsåtgärder från kollegor på ett kostnadseffektivt sätt.
De fyra punkterna
resurs – specialister
utveckling av personal
marknadens förtroende
samt kostnadseffektivare marknadsföring
har för oss varit fullgoda motiv för en sammanslagning. Därtill kan man även lägga den stimulans det innebär för det egna företagets utveckling att få impulser till nytänkande genom sammansmältningen av två företag.
Jan Eriksson, auktoriserad revisor vid SET Svensson, Erikson & Tjus Revisionsbyrå i Stockholm