Organisation och ställning
Disciplinnämnden är underställd föreningens stämma.
Nämnden består av ordförande, vice ordförande och sex till åtta andra ledamöter.
Nämnden är beslutsför, då ordföranden eller vice ordföranden samt minst fyra andra ledamöter är närvarande.
Beslut fattas med enkel röstövervikt. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder.
Nämndens protokoll justeras av ordföranden och två ledamöter.
Sekreterare i nämnden skall vara föreningens jurist.
Nämndens ledamöter har att iaktta Regel 5 – Tystnadsplikt i FARs regler för god revisorssed.
I fråga om jäv för ledamot i nämnden hänvisas till FARs skrivelse den 12 maj 1981 jämte bilaga.
Uppgift
Disciplinnämndens uppgift är enligt föreningens stadgar att ta befattning med frågor om disciplinärt ingripande mot ledamot. Det tillkommer nämnden att besluta om uteslutning ur föreningen, varning eller erinran.
Arbetsformer
Disciplinnämnden skall hålla minst sex sammanträden per år. Senast i oktober månad skall fastställas sammanträdesdagar för påföljande år.
Nämndens arbete leds av ett presidium, bestående av ordföranden, vice ordföranden och sekreteraren. Inom presidiet skall hållas möten för planering och genomgång av utredningsarbetet.
Nämndens ärenden skall beredas på föreningens kansli av sekreteraren.
Anmälan mot ledamot skall utan dröjsmål delges denne med anmodan att inkomma med skriftligt yttrande inom viss tid, som regel fjorton (14) dagar. När yttrandet inkommit, skall anmälaren beredas tillfälle att avge påminnelser. Fortsatt skriftväxling skall ske till dess sakförhållandena kan antas vara i erforderlig utsträckning belysta.
Vad nu sagts skall i tillämpliga delar gälla också i ärenden som nämnden upptar på eget initiativ på grund av uppgifter i t ex massmedia.
Om presidiet vid sin granskning av handlingarna i ett ärende bedömer att anmälan, eller motsvarande uppgifter, inte bör föranleda någon åtgärd av disciplinnämnden, skall handlingarna i ärendet tillsammans med ett förslag till beslut överlämnas till nämnden för avgörande.
Om presidiet vid sin handlingsgranskning finner att disciplinär åtgärd eller särskilt uttalande från disciplinnämndens sida kan komma i fråga, skall ärendet överlämnas till nämnden för utredning. I sådant fall utser presidiet, om det är motiverat av ärendets beskaffenhet, en ledamot som ansvarig för utredningen (respondent) samt i mer komplicerade ärenden en ledamot som opponent. Ledamöterna i fråga äger påkalla biträde av presidiet i erforderlig omfattning.