På Postgirot har man mer än 20 års erfarenhet av datateknik.
– Vår datasäkerhet är hög, men visst kan den förbättras ytterligare både genom systemförändringar och maskinbyten. Det säger Sven Lindeberg, ekonomichef på Postgirot.
– Vi startade omkring 1960 och har sedan följt den allmänna datautvecklingen. Vi har givetvis mycket hårda krav på att vi alltid handlar riktigt och rätt. Det är våra kunders postgiromedel det gäller.
Några verkligt förödande datatekniska missar har enligt Sven Lindeberg aldrig förekommit på Postgirot.
– Jag är en aning rädd för att något som allvarligt skall skada vår trovärdighet inträffar. Vårt mål, säger Sven Lindeberg, är ju att vara ett tryggt och säkert institut för penningförmedling.
Den kraftigt ökade terminaliseringen är en ny riskfaktor på dataområdet. Men fördelarna med terminalerna är ändå så stora på postgirot att det är svårt att tänka bort dem ur bilden.
Och att helt och hållet avstå från data vore idag en omöjlighet för Postgirot.
Sven Lindeberg:
– Det är fullständigt otänkbart att vi skulle klara oss utan datorer. Sedan 60-talet har vår verksamhet ökat kraftigt. 1960 hade vi 158 miljoner betalningstransaktioner.
Under budgetåret 1982/83 uppgick motsvarande inbetalningar, utbetalningar och gireringar till 320 miljoner transaktioner och innebar en omsättning på 3.900 miljarder kronor.
260 personer är direkt sysselsatta med data inom Postgirot.
– Det är en hel del arbete bara med att rätta såväl kunders fel som exempelvis fel i registreringen av betalningsuppdrag. Speciellt under sommaren, med många tillfälligt anställda, krävs särskilda insatser för efterkontrollen. Våra internkontrollanter och internrevisorer arbetar mycket aktivt för att minimera fel och brister. Det allra svåraste är egentligen att ringa in dataproblemen och se var brister kan uppstå. Det är något som kräver fantasifulla medarbetare. Ett viktigt inslag i arbetet med säkerheten är att lägga fast ett väl definierat systemförvaltningsansvar.
Ibland diskuteras de databrott som den egna personalen kan ligga bakom.
Finns det exempelvis någon risk för att anställda på Postgirot för över några miljoner till ett eget konto?
– Nej, säger Sven Lindeberg, möjligheten för vår personal att göra något sådant är mycket liten. Det kräver tillgång till vissa blanketter, som bara en liten grupp har. Vidare har vi en s k rimlighetskontroll av transaktioner från konton. Dessutom gäller det att hitta ett konto att ta pengarna ifrån. Jag bedömer riskerna för allvarliga databrott som ganska obetydliga. Men naturligtvis kan vi förbättra vår säkerhet ännu mer. Det är något som vi arbetar med hela tiden.
Sören Karlsson