FARs stadgar tillåter att reklambudskap framförs i seriös annons på t ex en affärssida i dagspressen. Tycker Du att revisorerna skall marknadsföra sig på ett annat sätt än de gör idag?
KONKURRENS MED DÅLIG REVISION ÄR EN RISK
Olle Herolf, Price Waterhouse HB, Stockholm: En av FARs viktigaste uppgifter är att åstadkomma att den revision som utförs av auktoriserade revisorer är av hög kvalitet. Med en uppluckring av reglerna för god revisorssed följer en risk att vissa revisorer kan komma att konkurrera med en alltför dålig men billigare revision. Jag tror därför att om reglerna för god revisorssed skulle uppluckras det skulle vara nödvändigt med en starkare kvalitetskontroll från FARs sida än vad som idag är fallet. Under förutsättning att vi kan vara säkra på att den utförda revisionen i alla fall håller tillräckligt hög kvalitet, tycker jag att reglerna om marknadsföring skulle mjukas upp betydligt från den nivå vi har idag. Vi skulle då kunna konkurrera med pris och kvalitet på uppdrag vid sidan av revisionen och även vid den service vi ger vid våra revisionsuppdrag. En aktiv marknadsföring här skulle kunna ha till effekt att den totala marknaden för våra tjänster växer.
FAR SKALL MARKNADSFÖRA KÅREN
Tommy Trollborg, Wahlbergs Revisionsbyrå AB, Stockholm: Min och byråns gemensamma uppfattning är att FAR i första hand skall marknadsföra oss auktoriserade revisorer som yrkeskår. Vår byrå är villig att förse FAR med ekonomiska resurser för att göra detta. Skälet är att den stora allmänheten uppenbarligen har en mycket vag uppfattning om vår yrkeskår, vad vi sysslar med och vår funktion i samhället.
Den individuella marknadsföringen tycker vi att varje byrå för sig får sköta enligt eget gottfinnande. De riktlinjer, som anges i FARs stadgar anser jag vara tillfyllest – åtminstone för närvarande.
DISKUSSION OM MARKNADSFÖRING BRA
Björn Stenson, Revisionsgruppen Lindeberg & Co AB, Stockholm: För varje företagare är utvecklingen av den egna verksamheten både önskvärd och nödvändig. Revisorerna och deras byråer skiljer sig härvidlag inte från andra typer av företagare.
Även vi revisorer måste därför marknadsföra oss och våra tjänster. Reklam är i detta avseende endast en bit av ett mycket större marknadsföringskoncept. Direkt och indirekt ackvisition, vidgande av kontaktnät och kontaktytor mm är enligt min uppfattning mera betydelsefulla marknadsföringstyper än olika former av annonsering.
Diskussioner rörande dessa typer av marknadsföringsfrågor, där hänsyn självfallet måste tas till de regler som gäller för oss auktoriserade revisorer i vår yrkesutövning, tror jag skulle välkomnas av många revisorer.
Avslutningsvis vill jag även föreslå att FAR utökar sin information rörande vad vi auktoriserade revisorer sysslar med, vad man kan få ut av oss och inte minst vilka kvalifikationer vi har. Alltför många gånger möter man ännu idag personer med mycket dimmiga begrepp om vad vi auktoriserade revisorer står för.
SÄLJA DEN EGNA REVISIONSBYRÅN ÄR EJ LÄMPLIGT
Lars Widell, Curt Björells Revisionsbyrå AB, Göteborg: Marknadsföringens syfte är att sälja en vara eller en tjänst. Säljaren vill genom olika marknadsföringsåtgärder göra presumtiva köpare uppmärksamma på att varan/tjänsten finns för försäljning samtidigt som säljaren vill informera köparen om utbjuden vara.
En auktoriserad revisor, som förutsättes genom sin utbildning och erfarenhet ha samma kvalitet som sina kollegor, kan erbjuda likvärdiga tjänster oavsett vilken revisionsbyrå revisorn arbetar på.
Vad marknadsför en auktoriserad revisor? En säljare av en vara försöker genom olika marknadsföringsåtgärder få den presumtive köparen att tro att just den utbjudna varan är bättre än konkurrenternas både kvalitetsmässigt och prismässigt. Behöver däremot auktoriserade revisorer (byråer) gentemot andra byråer bjuda ut sina tjänster på samma sätt?
Vid kommerskollegiums auktorisation av auktoriserade revisorer krävs för alla samma teoretiska krav i kombination med en viss miniminivå av praktik. Målsättningen med denna tillsyn är därvid att alla nyauktoriserade revisorer uppnått en viss kvalitetsnivå. Genom den därefter återkommande ”femårskontrollen” förutsättes att denna kvalitetsnivå bibehålles. Utöver denna externa kvalitetskontroll medverkar FAR aktivt till en jämn kvalitet bland sina medlemmar.
Genom denna inledning skymtar redan min negativa inställning till auktoriserade revisorers olika marknadsföringsåtgärder. Eftersom vi förutsättes ha likvärdiga yrkeskunskaper etc kan det knappast finnas några motiv för de olika byråerna att försöka sälja sig själva. Däremot bör auktoriserade revisorer som yrkeskår med alla medel marknadsföra yrkeskåren som helhet. Sådan rikstäckande och allmän marknadsföring bör lämpligast göras i FARs regi. Genom saklig information bör man därvid tala om vilka kvalitetskrav som ställs på en auktoriserad revisor, samt vilka andra regler vi arbetar efter (exempelvis FARs etiska regler etc).
Därutöver bör självfallet varje revisionsbyrå vid behov av personal, flyttning av kontor, sammanslagningar etc genom annonsering ge allmänheten information därom. I dessa fall bör uppgifterna om den egna verksamheten vara så sakliga och kortfattade som möjligt samtidigt som annonser etc ej storleksmässigt bör vara för omfattande.
I lokala telefonkatalogers yrkesregister måste även varje revisionsbyrå med kontor på orten presentera sin existens. Större rutor med angivande av vad just den egna revisionsbyrån kan erbjuda för tjänster bör ej få förekomma. Ej heller bör man vid fler kontor namnge auktoriserade revisorer som arbetar på andra kontor, det räcker med namngivning av huvudkontorets placering och telefonnummer. Rikstäckande annonsering av yrkeskåren som helhet kan däremot lämpligen intagas som rubrik i yrkesregistret.
Ovan nämnda marknadsföringsåtgärder är de enda som jag tveklöst tycker bör få förekomma. Att som vissa revisorer på olika sätt gå ut och sälja sin egen revisionsbyrå tycker jag ej är i linje med vår yrkesutövning. Det är inte begagnade bilar vi skall försöka sälja.
Marknadsföring av yrkeskåren (kvalificerade revisorer) är däremot ett måste.
ALLA BYRÅER BÖR HA FRITT ATT TALA OM SINA MÖJLIGHETER
Sven Inge Karlsson, Revisionsfirman Ranby & Co AB: För något år sedan omarbetade FAR sina stadgar vad beträffar reklamförbudet. Några större förändringar mot tidigare förhållande skedde inte, trots en viss uppmjukning. Ett tolkningsuttalande gjordes angående reglerna för god revisorssed vilket innebar att annonser inte får innehålla subjektivt färgade omdömen. Dock kan man i dags- och veckopress läsa annonser som innehåller citat som ”vi har rykte om oss att ha duktigt folk”, ”medelmåttor knappast gör oss starka” och ”måna om att utveckla våra medarbetare”.
Motiveringen för att inte släppa fri reklamen har varit att omvärldens uppfattning om revisorerna skall vara att dessa är en seriös, oberoende och självkritisk yrkeskår. För mig är ett sådant uttalande ett klart underkännande av de auktoriserade revisorernas möjligheter att själva ansvara för sina reklaminsatser.
Tillströmningen av nya klienter kommer i framtiden mestadels att bestå av små och medelstora företag – företag som i stor utsträckning idag ej anlitar kvalificerade revisorer. Vad skulle vara mer naturligt än att gå ut till dessa för att tala om vilka tjänster vi har att erbjuda. FAR bör ansvara för annonsering vad gäller kåren som helhet. Medan det för varje byrå bör vara fritt att tala om vilka möjligheter de har. Här har de små revisionsbyråerna en chans genom sin lokala anknytning. För en relativt liten insats når de företag i sin region. Personligen tror jag att småföretagare hellre söker sig till den lilla byrån än till de ”stora drakarna”.
Vid kappsegling finns en del gyllene regler. En av dessa är ”sök alltid fri vind”. Min uppfattning är att de auktoriserade revisorerna bör anamma samma filosofi.
De lämnade svaren är de tillfrågades personliga åsikter.