Den nya aktiebolagslagen i England har baserats på EGs fjärde direktiv om årsredovisningar. Lagen tillåter endast att ett företag tar hänsyn till vinster om de är realiserade.

Rekommendationer (Statements of Standard Accounting Practice) i England tas fram gemensamt av sex föreningar (The Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) The Institute of Chartered Accountants in Scotland, The Institute of Chartered Accountants in Ireland, The Association of Certified Accountants, The Institute of Cost and Management Accountants och The Chartered Institute of Public Finance and Accountancy). En samrådskommitté, Accounting Standards Committee (ASC), ansvarar för utarbetandet av förslag till rekommendationer (Exposure Drafts = ED’s).

Enligt ICAEW skall väsentliga avvikelser från gällande redovisningsprinciper beskrivas och förklaras i not till årsredovisningen. Rekommendationerna betraktas inte som ett oflexibelt regelsystem eftersom det är omöjligt att förutse alla situationer och omständigheter som kan föreligga. I vissa lägen kan t o m en strikt tillämpning av en rekommendation leda till fullständigt missvisande resultat. Vid bedömning av gränsfall för tillämpning av en rekommendation ”is it important to have regard to the spirit of accounting standards as well as to their precise terms and to bear in mind the overriding requirement to give a true and fair view” (citatet är taget från ICAEW).

STEG I REKOMMENDATIONSFRAMTAGANDET

En rekommendation kan i Sverige publiceras som utkast, förslag respektive fastställd rekommendation. En fastställd rekommendation skall tillämpas av alla redovisningsskyldiga som den berör. Motsvarigheterna i England är

  1. Förstudier (Research studies)

    En förstudie görs i det tänkta området för en ny rekommendation. Uppdraget för en förstudie kan ges till revisionsbyråer, näringslivet eller akademiker. Ändamålet med en förstudie, som i regel tar cirka sex månader, är bl a att forska i gällande praxis både i UK och i utlandet och att föreslå möjliga riktlinjer för fortsatt arbete. Så kallade ”research studies” finns tillgängliga till alla ledamöter i de föreningar som ingår i ASC.

  2. Arbetsgrupp (Drafting sub committee)

    Efter avslutandet av en ”research study” bildas en arbetsgrupp med cirka nio deltagare. Man försöker se till att gruppen representerar revisorer, näringsliv och akademiker. En arbetsgrupp sitter i cirka tolv månader.

  3. Intern remiss (Internal Exposure)

    Innan ASC granskar ett förslag till rekommendation skickas det på remiss från arbetsgruppen till varje förening för distribution till diverse kommittéer och grupper. Cirka 1.000 exemplar distribueras för kommentarer. Varje förenings tekniska kommitté granskar in kommande remisser innan de vidarebefordras till ASC.

  4. Förslag till rekommendation (Exposure draft)

    Det är först nu ASC tar ställning till det utarbetade förslaget som redan gått igenom en lång process av interna övervägningar. Även ASC kan gå in och ändra i detta läge. Förslag till ändringar godkänns av varje förenings tekniska kommitté innan publicering sker som förslag till rekommendation. Cirka 100.000 exemplar distribueras samtidigt som förslaget redovisas i föreningarnas tidningar.

  5. Genomgång av remiss (Evaluation of comments)

    Kommentarer samlas av ASC-sekretariatet och skickas till varje ASC-medlem. Alla kommentarer och remisser är, om man inte speciellt begär annat, offentliga.

  6. Rekommendation (Statement of Standard Accounting Practice)

    Tidsperioden mellan förslaget och den fastställda rekommendationen är ungefär ett år.

Som framgår av beskrivningen är den huvudsakliga skillnaden mellan FAR och ASC vid framtagandet av en rekommendation, att ASC inte bara representerar revisorer utan även akademiker och näringsliv. Detta är ett resultat av att en ”chartered accountant” får behålla sin ”auktorisation” även sedan han avslutat sin anställning hos en revisionsbyrå.

FORDRINGAR OCH SKULDER I UTLÄNDSK VALUTA

Exposure Draft 27 om redovisning av fordringar och skulder i utländsk valuta är resultatet av ett relativt långtgående samarbete mellan ASC och FASB (Financial Accounting Standards Board) i USA. Resultatet är att det finns stora likheter mellan ED 27 och den nu fastställda FAS 52.

ED 27 som skulle ha publicerats under våren 1982 är redan i blåsväder. Förslaget har dragits in p g a överläggningar med handelsdepartementet i England.

Svårigheter har uppstått i samband med den nya aktiebolagslagen i England från 1981, som baserats på EGs fjärde direktiv beträffande årsredovisningar. Aktiebolagslagen kräver att företag tar hänsyn till vinster endast om de är realiserade. ED 27 tillåter dock att alla kursvinster och -förluster beträffande långfristiga tillgångar och skulder skall redovisas i resultatet.

Klart är att vinster och förluster varierar från år till år och ibland aldrig blir realiserade. P g a detta är handelsdepartementet missnöjt med den dåliga överensstämmelsen mellan ED 27 och aktiebolagslagen. För närvarande söker ASC en lösning som innebär en annorlunda behandling av långfristiga skulder och tillgångar. Beträffande långfristiga monetära tillgångar föreslås att kursvinster som överstiger kursförluster skall redovisas bland bundet kapital. Detta är en markant ändring av ED 27 och samtidigt ett fjärmande från överenskommelsen med FASB i USA. Enligt ASC är få bolag i praktiken påverkade av kursvinster och -förluster på långfristiga tillgångar. Därför är förhoppningen att det inte kommer att orsaka alltför mycket problem.

LÅNGFRISTIGA MONETÄRA SKULDER

Problemet är mer komplicerat beträffande långfristiga monetära skulder. Den engelska föreningen har alltid hävdat att kursvinster som uppkommer i samband med monetära tillgångar skall redovisas i resultatet tillsammans med kursförluster. Följs inte denna behandling av kursvinster och -förluster blir redovisningen missvisande och försvårar en jämförelse mellan åren. Handelsdepartementet i England hävdar att lagstiftningen från 1981 inte tillåter att kursvinster redovisas på detta sätt eftersom de är orealiserade.

ASC har förutsatt att bolag kan använda sig av en dispensregel som finns i lagstiftningen. Regeln tillåter bolag att avvika från redovisningsprinciper om speciella omständigheter föreligger. Det är dock oklart i lagstiftningen vad som menas med speciella omständigheter. Det enda som sägs är att en not bör skrivas om effekterna av en avvikelse. Handelsdepartementet accepterar ogärna att speciella omständigheter föreligger beträffande kursvinster för att tillåta en avvikelse från god redovisningssed.

ASC föreslår nu till Handelsdepartementet att både kursvinster och -förluster på långfristiga monetära skulder skall redovisas i resultaträkningen och att därefter ett belopp motsvarande orealiserade kursvinster överförs från fritt till bundet kapital. Det senare för att klart särskilja dess orealiserade natur. Förhoppningen är att denna lösning accepteras och att rekommendationen då kan genomföras. Det är dock pinsamt för ASC att möta sådana problem vid detta stadium.

Det betraktades som ett framsteg då föreningarna i Storbritannien accepterade en definition av ”realiserad” som god redovisningssed. Det är dock klart att Handelsdepartementets tolkning av vad som är god redovisningssed är mer inskränkt. Det är en aspekt som föreningarna tidigare ej kommit i kontakt med i samband med rekommendationer.

Robert Barnden, auktoriserad revisor, Öhrlings Revisionsbyrå AB