Den 19 september är det riksdagsval. Det dröjer inte länge innan valrörelsen är i full gång. Vilka valfrågor tror Du blir de viktigaste 1982?
Sysselsättnings- och socialpolitik
Leif Lundfors, Dahlgrens Revisionsbyrå AB, Stockholm. LÖNTAGARFONDER. Jag tror att de borgerliga partierna kommer att skjuta frågan om löntagarfonder i förgrunden. Diskussionen är redan nu intensiv inom SAF, LO, TCO, etc.
EKONOMISK POLITIK. En självklar och väsentlig valfråga som gäller hur Sveriges ekonomiska problem skall lösas. Integrerade problem är sysselsättnings- och socialpolitik. Denna fråga kommer säkert att drivas av oppositionspartierna, som försöker lägga ansvaret för den nuvarande situationen på regeringen.
SKATTER. Den evigt aktuella frågan om skattetrycket och skattebördans fördelning. Lösningen från den ”underbara natten” har som bekant rönt mycken kritik i remissomgången, vilket kan sätta ny FARt på diskussionen.
BRASKLAPP. Partierna gör sitt bästa för att få ”rätt” fråga i centrum, men plötsligt kan något hända som ändrar på alla prognoser, t ex partiledares oöverlagda uttalanden och händelser i vår omvärld.
Det ekonomiska läget
Gunnar Sundman, Sundmans Revisionsbyrå AB, Gävle: Vårt besvärliga ekonomiska läge (och vägen ut ur det) borde rimligtvis bli en valfråga av högsta betydelse. Den underbara nattens överenskommelse kan knappast utesluta skattedebatt, t ex: finansiering via proms.
Nog vore det önskvärt om den ekonomiska debatten under valrörelsen klarade ut partiernas inställning till frågan om spara respektive satsa. Båda sakerna behövs ju.
Och sparmålen måste väl tas fram med andra medel än den till synes radikala osthyveln (som kapar jämntjockt av såväl goda som dåliga utgifter). Inte heller bör övervältring accepteras som sparande. Om moderföretaget staten ”spar” genom att flytta kostnader till dotterföretag (kommuner eller andra samhällsorgan), måste väl ledningen för koncernen Sverige ta sig en extra funderare.
Den ideologiska debatten kommer att domineras av frågan om löntagarfonder. Annan trolig block-fråga: sjukförsäkringens karensdagar.
Löntagarfondsfrågan är svår
Åke Gellerstedt, Hagströms Revisionsbyrå AB, Stockholm: Frågorna om löntagarfonder och ekonomi torde bli två av de väsentligaste i årets valrörelse.
Den länge diskuterade löntagarfondsfrågan är fortfarande för många svår att sätta sig in i. För min del är det angeläget med ett fritt ägande och att marknadsekonomin ej sätts ur spel. Med bättre konkurrenskraft för i första hand den svenska exportindustrin kommer också investeringar att ske också utan löntagarfonder även om uppfattningen på annat håll är en annan vilket nog kommer att märkas i valrörelsen.
Frågan om ekonomi är minst lika viktig.
Det talas från visst håll om ”social nedrustning” därför att pensionärer ej får full kompensation för prishöjningar (enbart folkpensionärer får dock höjda pensionstillskott) och för att man vill spara på sjukförsäkringen genom att t ex införa karensdagar. Det måste sparas på de allra flesta områden om vi skall få ordning på vår ekonomi och det är därför olyckligt att i dagens läge i en valrörelse gå ut med löften, till t ex pensionärer, som kanske i framtiden ej kan hållas.
Skattefrågan kan bli en stor fråga om inte regeringen och socialdemokraterna kan komma överens om den slutliga utformningen och finansieringen.
De ”eviga” skatterna
Gunnar Blomberg, Feinsteins Revisionsbyrå AB, Stockholm: Frågan om löntagarfonder kommer att bli ett av valets stora debattämnen. Det bekymmersamma är dock att det stora flertalet av väljarna har en mycket diffus uppfattning om fondernas innebörd och effekter. Tyvärr verkar det också som om både förslagsställare och kritiker är ”i samma båt” – beroende på att man fortfarande ”söker grepp” på ämnet och på alternativa framgångsvägar. Enligt min uppfattning är löntagarfonderna därför inte en bra fråga för väljarna just nu. Trots detta – eller kanske snarare till följd härav – kommer ändå politiker m fl att tycka precis tvärtom.
De ”eviga” skatterna kommer även att få stort utrymme i valrörelsen. Förhoppningsvis kommer den i detta sammanhang ”underbara natten” att – liksom liknande i andra sammanhang – efter viss tid ge anledning till en eftertankens kranka blekhet. Jag hoppas i så fall att politikerna – och väljarna – skall inse det praktiskt nödvändiga med att sänka marginalskatterna betydligt mer än de ”futtiga” procent som förslaget nu i praktiken ger. Idag – och även i den marginalskattesituation paketet ger – används alltför mycket tid och ansträngning för att hitta knep för att ”få något över”. Det vore rimligare om dessa insatser i stället kunde inriktas på något för landet mer produktivt. En marginalskattesänkning – till förslagsvis 50 % – skulle även lösa åtskilliga skattepolitiska knutar och ofullkomligheter.
Sveriges ekonomi och hur den sköts/missköts blir en annan väsentlig fråga i valrörelsen. Lever vi över våra tillgångar eller inte? Lånar vi för mycket från utlandet? Väljarna har det inte lätt när miljarderna rullar i den politiska diskussionen. Jag skulle även här önska mer varudeklaration som underlag för en mer sansad debatt. Kanske detta vore ett område där vi revisorer kunde göra ytterligare en samhällsinsats genom att som redovisningsexperter hjälpa till att ex vis upprätta en balansräkning för AB Sverige. Hur låg/hög är egentligen soliditeten (även jämfört med andra länder)? Oberoende revisorer vore nog nyttiga i valrörelsen – åtminstone för väljarna.
Värdesäkring av pensionerna
Willard Möller, Revisionsfirman Lennart Svensson & Co, Helsingborg: De ekonomiska frågorna blir dominerande. Från socialistiskt håll förutsätter jag att man vill framtona sysselsättningen och värdesäkringen av pensionerna. Den verkliga ödesfrågan är dock enligt min uppfattning löntagarfondernas vara eller icke vara. Denna fråga torde t o m ha en sådan dignitet att den skulle ha större berättigande i folkomröstning än kärnkraften.
De lämnade svaren är de tillfrågades personliga åsikter.