Revisorerna bör vara öppna för att på ett sakligt och modernt sätt marknadsföra sina tjänster.

Sedan 70-talets början har FARs medlemmar och intressentgrupper fört en ständigt pågående debatt om revisorernas funktion, betydelse och roll. Debatten har haft det goda med sig, att området blivit utomordentligt noggrant och sakligt genom lyst.

1976 publicerade Sven-Erik Johansson, chef för Tönnerviksgruppen AB, sin bok ”Revisorns roll – aktuell praxis under debatt”. Hösten 1979 gjorde FAR och SCF en enkät kallad ”Revisorns roll”. Debattinlägg, tidningsartiklar, uttalanden, rekommendationer etc producerades hela tiden i imponerande mängd.

KÄRNFRÅGAN

Normalt brukar en debatt inom en yrkeskår leda till att man fattar något slags beslut, väljer en linje etc. Detta har enligt min uppfattning ännu inte skett inom FAR. Man tassar fortfarande försiktigt i närheten av kärnfrågan, men tar ingen riktig ställning.

Den som följt debatten har knappast kunnat undgå att märka vad kärnfrågan gäller. Nämligen: kan en FAR-medlem samtidigt fungera dels som revisor i traditionell bemärkelse, dels som konsult?

REVISORN – EN ”MYNDIGHETSPERSON”?

Många mindre och medelstora företag, som anlitar FARs medlemmar, har troligen en ganska diffus uppfattning om revisorns arbetsuppgifter. Man ser honom eller henne som någon, man med lätt överdrift skulle kunna kalla ”myndighetsperson”, som godkänner eller underkänner ett bokslut.

Diskussioner om skatter, nya företagslagar, budgetering, prognoser etc förs i stället med bokföringsbyrån. När det gäller lönsamhetsberäkningar, priskalkyler, pensionsfrågor, avtal, bolagsbildningar etc går man ofta till någon av de mer eller mindre seriösa ”företagskonsulter” som flitigt har börjat dyka upp – t v främst i storstäderna. Det är ganska uppenbart, att detta förhållande i många fall inte gagnar varken företagen, dess anställda, samhället eller FARs medlemmar.

REVISORSTJÄNSTERNA KAN UTNYTTJAS BÄTTRE

I den tidigare nämnda enkäten ”Revisorns roll” framkom bl a att en klar majoritet av respondenterna ansåg att följande revisorstjänster skulle kunna utnyttjas bättre:

Rådgivning om innebörden av nya lagar

64 %

Hjälp med uppläggning av redovisningssystem

62 %

Ekonomiska utredningar

60 %

Rådgivning i redovisningsfrågor

57 %

Granskning av VDs och styrelsens förvaltning

56 %

Hjälp med analys av ekonomisk ställning och resultat

56 %

Rådgivning i skattefrågor

52 %

Rådgivning i företagsledningsfrågor (diskussionspartner)

51 %

Nu är det viktigt att hålla i minnet, att respondenterna utgjordes av medlemmar i SCF och de är därmed tämligen väl utbildade i företagsekonomiska förhållanden. Om motsvarande enkät skulle riktas till ekonomiansvariga i mindre eller medelstora företag, skulle ovanstående procenttal, enligt min bestämda uppfattning, nå upp till 85–95 % i de flesta fall.

EN SLUMRANDE MARKNAD FÖR FARS MEDLEMMAR

Här finns alltså en stor, slumrande marknad för FARs medlemmar. En marknad som behöver tjänsterna i fråga och t o m direkt efterfrågar dessa! Tjänsterna skulle dessutom i många fall förbättra kvaliteten på företagens agerande och därmed tillföra samhället ökade intäkter och säkra de anställda större trygghet och slutligen ge ägarna bättre insyn och möjligen större avkastning på sitt riskkapital. Denna slumrande marknad kan lätt erövras men också lika lätt förloras.

FRÅN ORD TILL HANDLING

Marknaden kan bara erövras om man går från ord till handling den 10–15 år gamla debatten ”Revision contra consulting”. Mitt förslag är: släpp marknadskrafterna fria och låt FARs medlemmar marknadsföra sina tjänster på det sätt som sker hos andra tjänsteproducerande företag inom svenskt näringsliv.

Jag antydde i inledningen att alla problem, farhågor, intressekollisioner etc, när det gäller gränsdragningen mellan förvaltningsrevision och consulting, är utomordentligt väl definierade. Detta sammantaget dels med det traditionellt stora ansvar mot klienter och samhälle, som revisorskåren alltid visat och dels med FARs klara och genomtänkta stadgar, minimerar effektivt risken för övertramp.

NÄSTA REVISIONSUPPDRAG FÖR FAR – REVIDERA DE EGNA STADGARNA?

F n är läget i korthet följande: de tidigare bestämmelserna tillät endast s k ”visitkortsannonsen” 12 ggr per år och förbjöd annonser av ”uppseendeväckande storlek”. Bestämmelserna har nu ändrats. § 30 ”Om ledamots annonsering” lyder i FARs stadgar så här: ”Ledamot, revisionsbyrå och avdelningskontor till byrå får annonsera i tidningar, tidskrifter, telefonkataloger och adresskalendrar. Annan annonsering eller reklam får av ledamot ej bedrivas. De åligger ledamot jämväl att förhindra att sådan reklam, som han ej själv får bedriva, sker genom annan. Annons skall vara sakligt utformad och får utöver namn, yrkesbeteckning, adress och telefonnummer innehålla redogörelse för ledamots eller byrås verksamhet och ändringar i denna samt uppgifter om de tjänster ledamot eller byrå kan tillhandahålla. Sådan information får även lämnas i platsannons men ej i annons för klients räkning.

Styrelsen äger, om särskilda skäl föreligger, förbjuda annonsering för tiden intill nästa årsstämma.”

Bl a har följande precisering dessutom antagits till § 30:

”Revisionsbyrå, som framställt en presentationsbroschyr, får överlämna den dels till befintliga klienter, anställda och presumtiva anställda (platssökande), dels till andra som från byrån begär information om de tjänster byrån eller revisor vid byrån kan lämna”.

STÄMMER FARS VÄRDERINGAR MED MEDLEMMARNAS?

Enligt min uppfattning vittnar dessa regler om en viss desorientering i det moderna samhället (för att nu uttrycka sig milt). Jag är helt övertygad om att FARs värderingar – i dessa frågor – inte delas av en majoritet av dess medlemmar. Dessa har en låg genomsnittsålder och därigenom förmodligen en annan, mera verklighetsorienterad syn på marknadsföring. Den låga genomsnittsåldern kommer dessutom att sjunka på grund av tillströmningen av nya revisorer – om ca 5 år är troligen kåren fördubblad.

MARKNADSKRAFTERNAS POSITIVA EFFEKTER

Vad skulle då inträffa om revisorerna fick samma möjligheter som andra branscher att erbjuda sina tjänster utan hinder av, enligt min uppfattning, otidsenliga begränsningar?

Följande skulle då ske: marknaden fick en klar uppfattning om revisorernas olika specialiteter, kompetens och verksamhetsfält och kunde därigenom lättare köpa de kvalificerade tjänster, man både behöver och efterfrågar.

FARs medlemmar kunde lättare nyetablera sig genom möjligheten till information via etablerade marknadsföringskanaler. Specialister kunde profilera sig. Stordriftsfördelar kunde framhävas. Risken för konkurrentinbrytning på FARs traditionella marknader skulle minska. Den totala andelen av konventionella revisionsuppdrag skulle markant öka för FARs medlemmar genom den förbättrade kännedom som informationsinsatserna skulle medföra hos stora grupper av företag, som f n icke anlitar de auktoriserade revisorerna.

Den tidigare nämnda spin-offeffekten för samhället och arbetstagarna är slutligen ännu ett tungt vägande skäl för FAR att göra en revidering av § 30.

FINNS SERIÖS REKLAM?

Kommer negativa effekter av betydelse att uppstå om man släpper marknadskrafterna fria på det sätt som föreslagits ovan? Knappast!

Någonstans i debatten har visserligen den synpunkten framförts, att ”reklam inte är seriöst och kan kasta löjets skimmer över revisorskåren”. Detta ”skimmer” blir ibland synligt, men all logik säger då att detta i så fall inte beror på reklamen som sådan utan på dem som beställt och godkänt åtgärderna.

SÄKERHETSNÄT

Jag har emellertid utomordentligt svårt att se, hur en så homogen och väl utbildad yrkeskår som revisorerna skulle så till den grad kunna tappa sans vett och omdöme att man själva lät framställa sig i en oseriös eller löjlig dager.

Vinsten härmed skulle vara svårförstålig, eftersom sådana egenskaper knappast kan verka lockande på presumtiva klienter. Dessutom finns ett säkerhetsnät, för den som känner sig tveksam eller osäker, i ”Internationella Handelskammarens Grundregler för Reklam” samt i Marknadsföringslagen.

SLUT PÅ SMYGREKLAMEN?

Jag hoppas, att det inte dröjer alltför länge, innan vi i Sverige kan få tillgång till modern, saklig och anpassad information om det stora och värdefulla utbud av högt kvalificerade tjänster, som FARs medlemmar kan erbjuda.

Hittills har vi tyvärr fått nöja oss med en form av smygreklam i de platsannonser, som stora revisionsfirmor tämligen ofta låter införa i dagspressen.

Nils Holgersson direktör AB Stenberg & Wagner