Detta förslag till rekommendation om kvalitetskontroll har utarbetats av revisionskommittén och godkänts av FARs styrelse.
Syftet med denna rekommendation är att ge vägledning för revisionsbyråer och enskilda revisorer om lämpliga åtgärder i samband med kontroll av kvaliteten på revisionsarbetet som utförs inom den egna byrån. Kvalitetskontroll innebär såväl åtgärder av administrativ och förebyggande natur som efterhandskontroller. Ordet Personal syftar i denna rekommendation på samtliga personer som är sysselsatta med revisionsarbete inom en byrå, således även byråns ägare. Rekommendationen syftar endast på revisionsuppdrag och ej på andra uppdrag som utförs hos revisionsklienter eller andra uppdragsgivare.
1 INLEDNING
Revision av svenska företag och andra ekonomiska enheter skall utföras enligt god revisionssed och med iakttagande av god revisorssed. Innebörden av dessa begrepp framgår bland annat av aktiebolagslagen och motsvarande lagar för andra associationsformer, förordningen om auktorisation och godkännande av revisorer, kommerskollegiets författningssamling, FARs stadgar, FARs rekommendationer i revisionsfrågor samt FARs regler för god revisorssed. Stora delar av god revisionssed återspeglas dock endast i praxis.
För att säkerställa att revisionsarbetet bedrivs i enlighet med ovannämnda normer bör man inom en revisionsbyrå tillämpa ett system av kvalitetskontrollåtgärder som ger rimlig säkerhet för att brister i kvaliteten på utfört revisionsarbete ej uppstår. Dessa åtgärder kan uppdelas i uppdragsanknutna kontroller och allmänna kontroller.
2 UPPDRAGSANKNUTNA KONTROLLER
Uppdragsanknutna kontroller genomförs inom ramen för varje enskilt revisionsuppdrag. Sådana kontroller är centrala för att säkerställa hög kvalitet eftersom de är direkt inriktade på kvaliteten på det enskilda uppdraget. Ansvaret för att uppdragsanknutna kontroller ingår i byråns kontrollsystem åvilar byråledningen. Ansvaret för att kontrollerna genomförs åvilar den för uppdraget ansvarige revisorn, även om genomförandet av vissa kontrollåtgärder kan delegeras till dennes medarbetare. Syftet med uppdragsanknutna kontroller är att säkerställa:
att uppdrag planeras så att de kan genomföras på ändamålsenligt sätt
att arbetsuppgifterna utförs väl.
Exempel på regler och rutiner som kan bidra till att uppfylla dessa syften finns i bilagan till denna rekommendation.
3 ALLMÄNNA KONTROLLER
Allmänna kontroller är åtgärder av administrativ natur, som syftar till att skapa förutsättningar för att revisionsarbetet skall kunna utföras med hög kvalitet. Ansvaret för genomförandet av sådana kontroller åvilar byråledningen. Syftet med allmänna kontroller är att säkerställa:
att byråns personal är oberoende i förhållande till klienter
att byrån har tillgång till tillräcklig och för uppdragen lämplig personal
att personalens kunskaper vidareutvecklas
att effektiva arbetsmetoder tillämpas
att personalen har möjlighet att konsultera specialister.
Exempel på regler och rutiner som kan bidra till att uppfylla dessa syften finns i en bilaga till denna rekommendation.
En ytterligare allmän kontroll är genomförandet av inspektionsprogram för inom byrån utförda uppdrag. Se vidare punkt 4 nedan.
4 INSPEKTIONSPROGRAM
Som nämnts ovan är genomförandet av inspektionsprogram för inom byrån utförda uppdrag en allmän kontroll. Denna kan sägas vara av överordnat slag i förhållande till andra allmänna samt uppdragsanknutna kontroller. Byråledningen kan besluta att genomföra ett sådant program för att verifiera att verksamheten bedrivs i enlighet med av byråledningen fastställda regler.
En typ av inspektionsprogram är att en eller flera erfarna revisorer väljer ut uppdrag så att byråns samtliga ansvariga revisorers arbete kan komma att granskas enligt ett på förhand upprättat program. En annan möjlighet är att genom ”korsvisa” inspektioner engagera ett större antal av byråns ansvariga revisorer i programmet. Det positiva och framåtriktade syftet bör framhävas. Inom de enskilda uppdragen bör de vid inspektionen lämnade synpunkterna påverka inriktningen och omfattningen av kommande års granskning. Vidare bör synpunkter från inspektionerna påverka revisionsbyråns utbildningsverksamhet.
5 MINDRE BYRÅER
Kravet på kvalitetskontroll är oberoende av revisionsbyråns storlek och uppdragsstruktur. Vilket system av kontrollåtgärder som en revisionsbyrå bör använda för att uppfylla detta krav beror däremot på byråns storlek.
I vissa avseenden är kvalitetskontrollen lättare att genomföra i mindre byråer än i större; byråledningen i en liten byrå kan på ett informellt sätt följa arbetet och medarbetarnas utveckling, medan den större byråns större antal anställda och uppdrag kräver ett mer komplicerat system av kontrollåtgärder. Några typer av kontrollåtgärder är dock svåra att genomföra i mindre byråer. Hit hör exempelvis utarbetande av en omfattande revisionshandbok och sådana åtgärder som förutsätter anställning av specialister. Sådana bristande möjligheter kan i allmänhet kompenseras genom andra åtgärder; i de nämnda exemplen genom samarbete med fristående specialister samt utnyttjande av FARs utbildningsverksamhet.
I små byråer med endast en kvalificerad revisor ökar betydelsen av s k självkontroller, exempelvis med hjälp av checklistor.
6 DOKUMENTATION
En revisionsbyrå bör ha sitt system av uppdragsanknutna och allmänna kvalitetskontroller dokumenterat på ett överskådligt sätt. Denna dokumentation kan ta formen av en promemoria, ett internt tjänstereglemente eller ett avsnitt i en revisionshandbok där kontrollerna beskrivs. Omfattningen av dokumentationen kan dock variera beroende på byråns storlek och organisation.
Genomförda kontrollåtgärder bör dokumenteras på lämpligt sätt.
* * *