Utbildningsledare, elva nya kurser, enkät om FARs utbildning – FAR satsar helhjärtat på utbildningen.
FARs utbildningsverksamhet har successivt byggts ut för att motsvara kraven på vad som kan fordras av en modern yrkesverksam revisor.
För att kunna täcka in olika önskemål har utbildningskommittén organiserats så att i kommittén ingår auktoriserade revisorer från både mindre och större byråer. Kommittén har nu följande sammansättning:
Einar Björkander, Karlgrens Revisionsbyrå AB
Per Björngård, Hagströms Revisionsbyrå AB
Karl G Giertz, Bohlins Revisionsbyrå AB
Hans Gustavsson, Elinder & Nyström Revisionsbyrå AB
Olof Herolf, Price Waterhouse & Co
Sigvard Heurlin, Öhrlings Revisionsbyrå AB
Leif Lundfors, Dahlgrens Revisionsbyrå AB
Bo Ribers, Bertil Olssons Revisionsbyrå AB
Erik Rydström, ordförande, Enskilda Revisionsbyrån AB
Av FARs kanslipersonal är det i första hand Bodil Sjöö-Mårtenson och Gunnel Wredmark som har medverkat i utvecklingsarbetet och som har arbetat med praktiska detaljer.
FAR skall nu satsa ännu hårdare än tidigare på utbildning. För att detta skall bli möjligt har civilekonom Liv Jarness anställts såsom utbildningsledare fr o m den 1 maj 1980. Härigenom ökar möjligheterna till en breddning och fördjupning av kursutbudet.
KURSUTBUDET 1980/81
Även en snabb genomläsning av utbildningsprogrammet visar att kurserna denna gång blivit många fler. Inte mindre än elva nya kurser presenteras. Totalt omfattar årets program 34 olika kurser och två föreläsningar. Föreläsningarna återfinns inte i utbildningsprogrammet, men som föreläsare har vi lyckats engagera Knut Rodhe och Per V A Hanner. Den 4 december 1980 på fm föreläser Knut Rodhe om aktuella aktiebolagsproblem, på em kommer Per V A Hanner och talar över årsredovisnings- och koncernredovisningsproblem.
Vad är det då för nya kurser som återfinns i programmet? Påbyggnadskursen i revision är nu framtagen. Den ingår i utbildningen före auktorisation och vänder sig till revisorer som nyligen börjat arbeta som granskningsledare. Den skall ge de kunskaper en sådan måste ha för att kunna fungera som ansvarig för fältarbetet. Kursen är efterlängtad och vi hoppas och tror att den skall motsvara förväntningarna.
En annan kurs som är tänkt för ännu inte auktoriserade är skattekursen. Deltagarna som förväntas ha arbetat minst tre år som revisorer, skall få tillräckliga kunskaper för att i revisionsarbetet kunna identifiera skatteproblem och bedöma lämpligheten av olika dispositioner.
FAR gör i november i år en studieresa till Kanada och USA. Den förra studieresan genomfördes 1975 och fick mycket gott eftermäle. Vi planerade denna gång för 40 deltagare men fick ganska snart dubblera antalet. Ändå är alla platserna redan bokade varför många ej kommer att kunna få plats. Resan omfattar tolv studiebesök som alla behandlar genomgång av olika redovisnings- och revisionsfrågor, revisionsteknik, utbildning av revisorer etc. Deltagarna i studieresan kommer att rekommenderas att också delta i kursen i redovisning och revision i USA som ger en orientering om dels bakgrunden till företagens verksamhet i USA och dels de organ som styr redovisningsprinciper och praxis. Denna kurs som säkerligen kommer att finna deltagare utanför studieresans krets arrangeras i samarbete med NSRF, den norska motsvarigheten till FAR.
Ett annat samarrangemang, fast denna gång inom landet, är ”avvecklingen av mindre aktiebolag och nya momsregler” som sker tillsammans med SRS. Det är temadagar som äger rum i Stockholm, Göteborg och Malmö och som skall kunna ge besked om hur och när en övergång från aktiebolag till annan företagsform bör ske, upplösning av aktiebolag, revisors ansvar vid övergången och orienterar om de nya momsreglerna som skall tillämpas fr o m 1981.
Även med FARs motsvarighet i Danmark, FSR, har samarbete på kurssidan inletts. Redovisning och revision i Danmark och Sverige kallas seminariet som främst skall peka på redovisnings- och revisionsfrågor som fått olika lösning i de båda länderna men kursen ger också en orientering om EG-lagstiftningen.
Årsredovisningen i praktiken är en efterfrågad kurs som nu kommer tillbaka efter att ha vilat ett år. Den hette tidigare ”årsredovisningen enligt aktiebolagslagen” och har nu utökats med FARs rekommendationer och Bokföringsnämndens anvisningar.
Inför FAR-dagarna 1979 presenterade redovisningskommittén ett utkast till rekommendation om värdering av anläggningstillgångar. Utkastet har nu arbetats om och blir i november 1980 föremål för kurs. Bl a behandlas principer för bestämning av anskaffningskostnad, planenliga avskrivningar och planenligt restvärde, kalkylmässiga avskrivningar, nedskrivningar och bestämning av avkastningsvärde.
”Seminarium i modern revision” är en veckas seminariearbeten där revisorer med minst tio års revisionspraktik deltar i ett erfarenhetsutbyte om modern revision och FARs grundutbildning med utgångspunkt från den ansvarige och arbetsledande revisorns arbete.
Också den allmänna utbildningen har fått ökat utbud. ”Utredningsmetodik och rapportskrivning” och ”effektivare möten och sammanträden”. Den ena tar sikte på skriftlig, den andra på muntlig kommunikation men i båda fallen gäller det att bli så effektiv som möjligt.
ENKÄT OM UTBILDNINGEN
FARs styrelse har givit utbildningskommittén i uppdrag att undersöka varför vissa ledamöter – trots det stora och selektiva kursutbudet – inte går på FARs kurser.
Det kan naturligtvis finnas flera anledningar till detta. Är kurserna för dyra? Anordnas kurserna på fel platser och tider? Är ämnena för allmänna eller är de för specialiserade? Det kan säkerligen finnas flera motiv eller kombinationer av motiv som gjort att FARs kurser inte utnyttjats.
För att förbättra kursutbudet har vi successivt försökt känna av kvaliteten. Hur motsvarar kurserna deltagarnas förväntningar? Detta kartläggningsarbete har skett på flera sätt. Bl a infordras kursvärderingar efter varje kurs. På de större byråerna finns ofta utbildningsansvariga. Dessa bearbetas ibland direkt. Kurserna har framtagits av projektgrupper i vilka ingår aktivt verksamma revisorer med utbildningserfarenhet. Projektgruppernas medlemmar handplockas så att synpunkter och idéer från både stora och små byråer skall bli beaktade.
För att verkligen komma i kontakt med den ”tysta gruppen” ledamöter pågår f n ett utredningsarbete med enkäter och telefonkontakter. FARs styrelse vill få fram orsakerna till varför en del ledamöter aldrig eller i mycket liten utsträckning går på FARs kurser. För att skydda anonymiteten samlas svaren på en hand – hos Bodil Sjöö-Mårtenson. Utvärderingen av det samlade resultatet samt beslut om vilka åtgärder som skall vidtagas kommer att ske av utbildningskommittén i samråd med styrelsen.
UTVIDGAD KURSVERKSAMHET
För att bredda FARs service prövas nu flera vägar. Bl a säljs grundkursmaterialet till de byråer och ledamöter som själva vill anordna grundutbildning i egen regi. För närvarande utreds också möjligheterna att göra bandinspelningar – både ljudband och videoinspelningar av vissa delar av utbildningsmaterialet.
Avsikten är också att i större utsträckning arrangera kursaktiviteter på andra platser än i Stockholm, Göteborg och Malmö. Härvid kan ett samarbete med SRS och eventuella andra revisorsföreningar logiskt komma in i bilden.
Vi som i många år arbetat med FARs utbildning vill gärna ha synpunkter och konstruktiva förslag så att utbildningsverksamheten skall kunna förbättras. Kontakta gärna utbildningskommittén eller FARs kansli. Vi är lyhörda och värdesätter alla initiativ.
ANMÄLNINGSBLANKETTER
Som bilaga till detta nummer av BALANS finns anmälningsblanketter till följande kurser:
Koncernredovisning I
Koncernredovisning II
Skattekurs
Intern kontroll och revision i minidatormiljö
Intern kontroll vid ADB
Arbetskonferens kring SAFs arbetsmaterial ”Se om ditt företag”
Redovisning och revision i USA
Årsredovisningen i praktiken
Hela kursutbudet finns i utbildningsprogrammet som kan rekvireras från FAR. FARs kansli står också till tjänst med den information Du önskar.
Bodil Sjöö-Mårtenson, civilekonom på FAR och Erik Rydström auktoriserad revisor, Enskilda Revisionsbyrån AB