Som extraordinära kostnader och intäkter redovisas mycket som egentligen inte är extraordinärt.

Dimman låg som ett täcke över London – morgonsolen syntes inte, minst av allt på Baker Street, där Mrs Hudson just dukade frukostbordet åt sina litterära gäster. På den ena sidan av den öppna spisen satt dr Watson och läste i Morning Post, på den andra stod Holmes och tog sig en sil innan han satte igång med dagens första övning på fiolen. ”Extraordinary” utbrast Watson. ”Bekymra Dig inte,” sade Holmes, ”styrelsen kommer säkert att tycka precis som Du – börsvärdet på Stora Indiska Järnvägarna kommer inte att röra på sig.”

”Hur kunde Du veta vad jag tänkte på,” sa Watson överraskad. Efter alla dessa år var han fortfarande lika förvånad över sin väns till synes otroliga slutledningsförmåga. ”Elementärt, my dear Watson,” felciterade sig Holmes. ”Uppenbarligen var det en notis i tidningen som upprörde Dig. I går konsulterades jag av Lord Salisbury om en främmande makts planer att erövra Indien och om denna makt kunde tänkas ligga bakom den förfärliga tågolyckan som nu säkerligen har nått Morning Post’s första sida. Som f d officer i indiska armén har Du antagligen satsat en del av Din avgångspremie i indiska aktier ”för att hålla kontakt”. Nyheten måste självklart bekymra Dig och Du undrar säkert om Ditt sparkapital är förlorat – men jag kan trösta Dig med att järnvägsstyrelsens tankar är lika lättlästa som Dina. Man kommer utan tvekan att redovisa olyckan som en extraordinär förlust som inte på något sätt bör eller kommer att påverka bolagets strålande resultat.”

”Utdelningen kommer att fortsätta – Mrs Hudson, en dubbel portion bacon and eggs åt dr Watson.”

VERKLIGHET – SOM DET RAPPORTERADES

Den antalsmässiga förekomsten av extraordinära poster behandlas på sidan 61 i FARs ”Årsredovisningspraxis 1979”. Tabellen däri återges här som tabell 1. En närmare analys av ”e o poster” hos de 90 börsnoterade bolag som ingick i FAR-boken visar att det första problemet är att definiera e o poster. Är de allting som ligger mellan resultat efter finansiella poster och resultat före bokslutsdispositioner eller endast de poster däremellan som bolag väljer att kalla extraordinära? Det är nämligen så att fem bolag (LM, Esselte, SKF, Incentive och Weibulls) visar kursförluster (omräkningsdifferenser m m) omedelbart efter resultat efter finansiella poster och ett bolag (Kockums) visar en reservering för förlust vid statligt övertagande efter extraordinära poster men före resultat före bokslutsdispositioner. Den första gruppen bör väl ingå bland de finansiella posterna (jfr Volvos klassificering som finansiell post i 1978 men som extraordinär post i 1977 p g a den svenska devalveringen – mer logiskt om inte ändå enligt min mening helt korrekt) medan Kockums-posten är – ja, vill man med placeringen framhålla reserveringens superextraordinära, kanske t o m hyperordinära natur? I det följande behandlar jag endast de poster som bolagen kallar för extraordinära.

Tabell 1

1978

• Förekomst av extraordinära poster

• Antal bolag som redovisar någon form av e o-post

85

• Antal bolag som helt saknar e o-post

5

90

• De extraordinära posterna avser:

• Vinst eller förlust vid försäljning/utrangering av fastigheter, maskiner och inventarier samt andra anläggningstillgångar. Specifikation lämnas

54

• Som föregående men utan specifikation

18

• Kursförluster i samband med finansiella poster

14

• Kostnader för upptagande av lån samt fond- och nyemissioner

24

• Inkörningskostnader

6

• Nedläggningskostnader

21

• Lagernedskrivningar av engångsnatur

5

• Statliga stöd

13

• Övrigt

44

Sammandraget för alla 90 bolagen visas i tabell 2 (alla belopp i miljoner kronor). Förlustbolag är sådana som visar förlust efter finansiella poster. Endast ett bolag (Mea) förvandlas (från en nollställning) till ett förlustbolag genom e o poster – i detta fall ”rabatter” på 0,6 som i brist på närmare detaljer ger läsaren intrycket av att vara någon form av vinstdistribution. Däremot har två bolag (Trelleborg och Rederi Gotland) använt reavinster för att förvandla förlust till vinst. I det första fallet är det fråga om ”sale-and-leaseback” – se vidare nedan.

Tabell 2

Alla bolag

Vinstbolag

Förlustbolag

Antal bolag

90

67

23

Resultat efter finansiella poster

6.040,6

7.938,5

(1.897,9)

Omräknings- differens

(369,5)

(369,5)

Extraordinära intäkter

1.975,2

928,1

1.047,1

Extraordinära kostnader

(1.511,1)

(681,0)

(830,1)

Reservering för förlust vid statligt övertagande

(68,2)

(68,2)

Resultat före boksluts- dispositioner

6.067,0

7.816,1

(1.749,1)

I genomsnitt visar förlustbolag väsentligt högre e o poster än vinstbolag men båda grupperna rapporterar en netto e o intäkt på drygt 200. Tabell 3 visar intäkter och kostnader fördelade på olika typer av e o poster. I vissa fall har det varit svårt om inte omöjligt att uppnå en enhetlig behandling av t ex de olika poster (reavinster eller förluster, lagernedskrivning m m) som kan ingå i ett större sammanhang (nedläggning, avyttring av en rörelsegren osv) men helhetsbilden bör inte ha påverkats alltför menligt därigenom. Kommentar till de olika typerna av e o poster medföljer.

Tabell 3

INTÄKTER

KOSTNADER

Vinstbolag

Förlustbolag

Summa

Vinstbolag

Förlustbolag

Summa

Reavinst/förlust

844,0

670,0

1.514,0

36,2

187,1

223,3

Kursvinst/förlust

5,7

5,7

40,7

13,8

54,5

Emissionskostnader

38,9

38,9

Inkörningskostnader

7,1

56,2

63,3

Nedläggningskostnader

286,5

88,1

374,6

Lagernedskrivning

37,9

1,5

39,4

Statsbidrag

6,0

307,5

313,5

Andra

72,4

69,6

142,0

233,7

483,4

717,1

928,1

1.047,1

1.975,2

681,0

830,1

1.511,1

Reavinster

Denna, den största e o posten, kan specificeras så här:

Mark, byggnader och andra fastigheter

833,6

Maskiner och inventarier

78,9

Fartyg och fartygsandelar

37,6

Aktier

154,5

Rörelsegren

325,5

Andra specificerade anläggningstillgångar

15,8

Ospecificerade

68,1

1.514,0

Fastighetsvinster inkluderar fyra bolags (Electrolux, Trelleborg, Persöner, Tretorn) ”sale-and-leaseback”-affärer uppgående till 255,5, av vilket 145,4 gäller förlustbolag. I BALANS nr 10/1979 framhöll jag att sådana vinster bör spridas framåt.

I ett fall (Astra) poängteras det att vinsten på försäljning av rörelsegren även omfattade återhämtning av tidigare överavskrivningar – frågan om en eventuell klassificering som bokslutsdisposition förtjänar att penetreras ytterligare.

Reaförluster

Mark, byggnader och andra fastigheter

0,8

Maskiner och inventarier

16,9

Fartyg och fartygsandelar

182,2

Aktier

11,3

Rörelsegren

3,7

Ospecificerade

8,4

223,3

Den allra största posten här är förlustbolagens fartygsförluster uppgående till 166,2.

Kursvinster/förluster på finansiella poster

Denna rubrik omfattar förutom omräkningsdifferenser även realiserade och ickerealiserade vinster och förluster hänförliga till utländska lån.

Emissionskostnader

Huvudsakligen kostnader för aktie- och låneemissioner men även ett fall (Korsnäs) av kostnader för övergång till VPC-systemet (1,0) samt ett (Papyrus) av inlösen av egna aktier (0,5).

Inkörningskostnader

En rubrik som är något svår att definiera. Passar NKs ”samordningskostnader” in här? Hur som helst, Hennes & Mauritz’ initialkostnader för ombyggnad och inredning av butikslokaler kan inte vara extraordinära. Att de sprids över ett antal år är en sak, men att säga att de ligger utanför den egentliga rörelsen...

Nedläggningskostnader

Överraskningen här är att det är vinstbolagen som svarar för den överväldigande delen av kostnaderna, inte som man kunde ha trott förlustbolag som försöker ”dölja” dåliga affärer. Det bör påpekas att andra liknande kostnader finns under rubriken ”Andra” – det är ofta svårt att dra gränsen mellan faktiska nedläggningar, omstruktureringar och reserveringar för framtida åtgärder. Förtidspensionering är en annan post som förekommer både här och under ”Andra”. Efter Swedish Match med 102,0 (förutom 28,0 lagernedskrivning) är Beijerinvest näst störst med 27,9 för Järnförädling – tillsammans svarar de här två för nästan hälften av vinstbolagets kostnader av detta slag.

Nedskrivning av lager

Denna rubrik är nära förknippad med nedläggningar i allmänhet. Ett kuriosum är Upsala-Ekebys skäl för nedskrivningen av Kosta-Bodas lager – ”en något låg omsättningshastighet för viss del av lagret”. Hur rörelsefrämmande kan man bli?

Statsbidrag

Den oftast förekommande typen var bidrag till energisparande åtgärder, men bidrag till senareläggning av uppsägningar noterades samt bidrag till utländska dotterbolag. Den största posten var dock villkorslån med 296,0 till förlustbolag, 250,0 till Broströms och 46,0 till Gränges. I Broströmfallet är den enda slutsats man kan dra från upplysningar om lånets tillkomst att Broströms styrelse inte tror att bolaget någonsin kommer att lämna en utdelning. Hur som helst, lånet var av helt finansiell karaktär – det gavs för att tidigarelägga återbetalning av fartygslån – och var alltså inget bidrag till företagets rörelsekapital.

Grängeslånet är inte ett lika klart fall, men man måste vara ytterst tveksam till denna praxis, att ta upp villkorslån som intäkt innan villkoret är uppfyllt. Detta trots BFN 11. Just i detta fall verkar det som om BFN hade en deklarationsblankett framför sig i stället för BFLs schema. ”Dessa lån får redovisas .... som intäkt .... under förutsättning att företaget erhållit tillstånd till motsvarande behandling av lånet vid beskattningen”. Två helt skilda saker.

Andra intäkter

Försäljning av dotterbolag

50,4

Uppskrivning av aktier (Gränges)

12,1

Prisdifferens i lagret (Korsnäs)

19,5

Totalhaveri (Broströms)

13,8

Avstämning av dotterbolags redovisningsprinciper med koncernens (KemaNobel)

2,2

Andra specificerade

16,3

Ospecificerade

27,7

142,0

Ungefär likställt mellan vinst, och förlustbolag, samt ett par verkligt främmande fåglar – Korsnäs prisdifferenser och KemaNobels avstämningspost.

Andra kostnader

Försäljning av dotterbolag

24,4

Förtidspensioneringar

58,0

Extra pensionskostnad

12,2

Förluster i Iran

23,4

Nedskrivning av aktier m m

29,2

Miljöräddningskostnader

5,4

FoU – liknande kostnader

6,7

Borgensåtgärder o d

41,8

Fusionsförluster

7,4

Nedskrivning av övervärde

8,6

Extra avskrivning

344,3

Bidrag till Datasaab

57,1

Särskild reservering för anläggningstillgångar (Gränges)

50,0

Andra specificerade

10,7

Ospecificerade

37,9

717,1

En rik flora med små pärlor i andra specificerade poster – Barkmans 1,5 för grundförstärkning under Vasateatern samt Incentives vinnande par i årets nonsenstävling, 0,8 för extraordinära kundförluster och 2,0 för extraordinära räntekostnader p g a försenade USA-betalningar.

Extra avskrivningar gäller Cementgjuteriet (12,4 för anläggningsfastighet) samt Broströms – än en gång – (331,9 för fartyg).

Man kan anta att ospecificerade kostnader, och intäkter, gömmer en hel del felperiodiseringar samt effekter av ändringar i redovisningsprinciper.

SLUTSATS – SÅ LÅNGT

För det första – två typer av e o poster bör överhuvudtaget inte resultatföras, ”sale-and-leaseback”-vinster samt villkorslån. Detta gäller

Vinstbolag

Förlustbolag

Sale-and-leaseback

110,0

145,4

Villkorslån

296,0

110,0

441,4

För det andra – hör reavinster/förluster alls hemma bland e o poster?

För det tredje – emissionskostnader är klart finansiella, likaså kursvinster/förluster (om inte direktknutna till rörelsekostnader).

För det fjärde – av det som finns kvar är den överväldigande delen nära släkt med nedläggnings/omstruktureringsproblematiken. Det kan vara svårt att bestämma sig i vissa fall. Åtminstone kan man säga att om en gren i ett diversifierat bolag behöver beskärning, kan det inte vara extraordinärt. Varför skulle man annars diversifiera?

Detta var praxis – nu till de formella aspekterna.

LAGAR OCH FÖRORDNINGAR

Resultaträkningsschemat i 18 § BFL visar extraordinära intäkter och kostnader men texten lämnar enbart denna magra upplysning:

”Vinster och förluster på avyttring av anläggningstillgångar samt avskrivningar och nedskrivningar på sådana tillgångar skall fördelas på samma sätt som motsvarande tillgångar i balansräkningen. Extraordinära intäkter och kostnader skall specificeras till sin art.”

Om inte den hjälpsamma propositionen fanns skulle jag läsa detta stycke som om avyttringsvinster och förluster icke var tänkta att ingå bland extraordinära poster.

I propositionen görs ett försök till en filosofisk definition av ”extraordinär”.

  • posterna ligger utanför den produktion eller försäljning som företaget har inriktat sig på

    alldeles för snäv – det är som om det ordinära slutar vid TB II

  • alltså fråga om poster vid sidan av den egentliga rörelsen

    den egentliga rörelsen – den som lyckas?

  • stor restriktivitet bör iakttas när det gäller att hänföra affärshändelser till extraordinära poster

    mycket bra, men ack så förbisett

Propositionen fortsätter ”Till extraordinära poster bör emellertid” – vilken underbar räddningsplanka detta ord är – och så följer i stort sätt samma rubriker som i tabell 1. Det står om löpande utrangering och försäljning av anläggningstillgångar, att sådana vinster och förluster bör inräknas i rörelseresultatet hellre än att redovisas som extraordinära poster. Sedan följer en mening som nästan är otrolig i sin blåögdhet. ”Någon uttrycklig bestämmelse härom har inte ansetts nödvändig.” Slutligen talas om nedskrivningar som bör upptas som extraordinär kostnad, bl a de som nödvändiggörs av skäl utanför företagets rådighet.

Det är synnerligen tveksamt om något av de givna exemplen bör klassificeras som extraordinärt. Naturligtvis måste upplysningar lämnas om väsentliga händelser, men att hävda att kursvinster och förluster (även i samband med finansiella poster) kundförluster och återvinning av tidigare nedskrivna kundfordringar, t o m olycksfallsförluster (som väl kan indikera otillräckliga försäkringsskydd eller kvalitetskontroller, båda ”bra” för rörelseresultatet), att sådana inte har med rörelsen att göra är att bortse från att risktagande är centralt vid varje affärstransaktion.

Att döma av tabell 3, vill företagen att man skall uppleva affärschansen (att vinna) som det normala och affärsrisken (att förlora) som helt extraordinär.

ABL och FAR 1 ger inga ytterligare upplysningar utöver vad som står i kommentaren till BFL.

OVER THERE

APB 9 – antagen 1966 – var det första allvarliga försöket på amerikansk mark att ta itu med problemet hur man bör redovisa rörelseresultat – samt hur mycket detta begrepp borde innefatta. Den allmänna beskrivningen av extraordinära poster verkade förhoppningsfull – ”sådana transaktioner/händelser kännetecknades av att vara sådana som inte förväntas att återupprepas ofta .... att skilja sig markant från företagets normala rörelse .... som inte bör tas med i en värdering av företagets normala rörelsevinst”. De exempel på extraordinära poster som sedan anges är mycket mera restriktiva än i den svenska modellen – väsentliga vinster/förluster från

  1. försäljning eller uppgivande av en fabrik eller en väsentlig rörelse

  2. försäljning av organisationsaktier

  3. nedskrivning av goodwill p g a ovanliga händelser under året

  4. fastighetsexpropriationer eller

  5. en större devalvering.

Emellertid – denna gång ”emellertid” utan negativa antydningar – fortsätter APB 9 att definiera alla poster som oavsett deras storlek icke är att betrakta som extraordinära poster därför att de ingår i de normala rörelseaktiviteterna. Dessa innefattar bl a

  1. nedskrivning av fordringar och varulager

  2. ändringar i uppfattningen om slutresultatet av fleråriga kontrakt

  3. kursvinster eller förluster.

Sådana händelser borde återspeglas i rörelseresultatet, men om deras inverkan är väsentlig skall information ges i årsredovisningen. Där har vi BFL och APB 9 – grundinställningarna så lika, men detaljbeskrivningarna pekar åt helt motsatta håll. Om man skulle sålla bort alla oacceptabla poster enligt de mest stringenta kriterierna, skulle bilden se ut som i tabell 4.

Tabell 4

Alla bolag

Vinstbolag

Förlustbolag

Resultat efter finansiella poster

5.636,5

7.846,0

(2.209,5)

Extraordinära intäkter

325,5

150,2

175,3

Extraordinära kostnader

(446,5)

(290,2)

(156,3)

Resultat före bokslutsdispositioner

5.515,5

7.706,0

(2.190,5)

Enligt APB 9

Not: Villkorslån och sale-and-leaseback-vinster inte medräknade

BAD NEWS

APB 9 upphävdes 1973 av APB 30. Den nya standarden var – och är fortfarande – en av de strängaste åtstramningarna av företagens möjligheter att själva välja den hårstil – ”frisera” är kanske lite för hårt – som passar bäst just i år. Anledningen till att AICPA frångick APB 9 var helt enkelt att den ansvarskännande finansvärlden inte vill fortsätta att acceptera den godtyckliga behandlingen av sådana extraposter som kunde inrymmas inom APB 9’s alltför omfattande gränser.

I korthet begränsade APB 30’s extraposter enligt följande.

Extraordinära händelser är sådana som uppfyller båda dessa kriterier:

  1. Att de är ovanliga i så måtto att de är högst onormala samt klart avskilda från eller åtminstone enbart tillfälligt hänförliga till företagets normala rörelseaktiviteter, med all hänsyn tagen till företagets arbetsmiljö.

  2. Om igen med hänsyn till företagets arbetsmiljö, att händelserna är sådana som inte kan förväntas inträffa igen inom den förutsebara framtiden.

APB 30 fortsätter med några exempel på händelser som icke är att betrakta som extraordinära:

  1. Ned- eller bortskrivning av fordringar, lager, uthyrda anläggningstillgångar, f o u kostnader eller andra immateriella tillgångar

  2. Kursvinster/förluster, oavsett om de uppkommer genom större de/revalveringar

  3. Vinster/förluster genom avyttringar av rörelsegrenar

  4. Andra vinster/förluster hänförliga till försäljning eller övergivande av anläggningstillgångar

  5. Påverkan av strejker, t o m sådana mot konkurrenter eller leverantörer

  6. Ändringar i uppfattningen om slutresultatet av fleråriga kontrakt

Vad är då kvar som extraordinära händelser? APB 30 utgår ifrån att sådana är sällsynta och tillåter ovannämnda typer a och d enbart vid verkligt ovanliga händelser som jordbävningar e dyl, expropriationer eller bannlysningar enligt nyförfattade lagar som självklart uppfyller båda kriterierna enligt 1 och 2 ovan.

Ganska hårda bandage, men återspeglar detta inte dagens rätt ruskiga affärsklimat – ingenting kan tas för givet, allting kan hända, och det finns ingen anledning till varför redovisningsregler skulle vara mjukare än de allmänna affärsspelreglerna. Det är just det – att redovisning är till för att objektivt beskriva verkligheten och inte för skönmålningens skull – som är ledstjärnan för dagens praxis over there.

Om APB 30’s ofantligt mycket mera stringenta kriterier skulle appliceras på de 90 börsbolagen skulle resultatet se ut som i tabell 5.

Tabell 5

Alla bolag

Vinstbolag

Förlustbolag

Resultat efter finansiella poster samt före bokslutsdispositioner

5.515,5

7.706,0

(2.190,5)

Enligt APB 30

EN SÄKRARE FRAMTID

Är det inte tid för strängare regler i Sverige när det gäller typ av resultatpost? Revisorer vet hur svårt det är att diskutera dessa saker med kursmedvetna företagsledningar – hur mycket svårare är det då inte för den enskilde aktieägaren att gissa sig till vilken vinstsiffra som ger det resultat som skall schablonbeskattas, för att han skall komma åt en något så när rättvisande bild av hur hans bolag faktiskt har bestått årets alla prövningar. Här är någonting för FAR och BFN att ta itu med. En sak vill jag poängtera – det är inte något fel på upplysningarna om extra-poster i de svenska årsredovisningarna – deras informationsnivå är internationellt erkänd som föredömligt hög – vad som verkligen behöver tänkas över är deras redovisning i resultaträkningen.

Ronald Hathorn, chartered accountant, Price Waterhouse & Co