FARs styrelses förslag till rekommendation återges.
Denna rekommendation avser att klargöra syftet med revisorns granskning av balansposten kundfordringar samt att lämna anvisningar om granskningens inriktning och omfattning.
Principerna för granskning av kundfordringar gäller i väsentliga delar även för granskning av andra fordringar.
GRANSKNINGENS SYFTE
Granskningens syfte är att fastställa:
om kundfordringarna existerar och är företagets egendom på balansdagen,
om kundfordringarna är pantsatta,
om samtliga kundfordringar är medtagna,
om kundfordringarna är riktigt värderade enligt lag och god redovisningssed,
om kundfordringarna är riktigt klassificerade med avseende på dels kort- och långfristiga fordringar, dels avgränsade mot övriga balansposter t ex växelfordringar och övriga fordringar samt
om de i balansräkningen upptagna kundfordringarna överensstämmer med räkenskaperna och är tillfredsställande specificerade i årsboken eller bilagor till denna.
GRANSKNINGENS INRIKTNING OCH OMFATTNING
Ansvaret för att upprätta och bibehålla en betryggande intern kontroll i företaget åvilar dess ledning.
Kvaliteten på den interna kontrollen i bolaget samt principerna om väsentlighet och risk är avgörande för inriktningen och omfattningen av revisorns granskning av kundfordringar.
För att revisorn skall kunna förlita sig på den interna kontrollen, skall denna säkerställa, att den löpande bokföringen av kundfordringar på ett rättvisande sätt återspeglar förekommande affärstransaktioner och att löpande avstämning, kreditkontroll samt uppföljning av till betalning förfallna kundfordringar utförs. För bestämning av granskningens inriktning och omfattning, måste revisorn skaffa sig kunskaper om företaget och dess särskilda branschförhållanden, försäljnings- och kreditpolitik, arten av kundfordringarna och deras åldersfördelning samt deras storlek och sammansättning.
Vid årsbokslutet skall kundfordringarna värderas enligt god redovisningssed med beaktande av bland annat tvistiga belopp, kundernas betalningsförmåga och övriga risker i fordringsbeståndet.
GRANSKNING AV KUNDFORDRINGARNAS EXISTENS OCH VÄRDE
Revisorn kan använda olika metoder eller kombinationer av metoder för att förvissa sig om existensen och värdet av kundfordringarna.
Revisorns bedömning underlättas om kundfordringarna är betalda efter balansdagen, eller om avräkningsbara prestationer lämnats på annat sätt. Detsamma gäller när kunden ställt betryggande säkerheter för fordringsbeloppen eller när en kvittningsgill motfordran föreligger.
EXISTENS
Inhämtande av saldobekräftelser direkt från kunder är en effektiv och tidsbesparande metod, som bör utnyttjas om inte alternativa granskningsmetoder bedöms kunna ge ett tillfredsställande underlag för revisorns bedömning. Metoden kan användas både som ett led i granskningen av den interna kontrollen och vid granskningen av årsbokslutet. Antal, urval av poster samt tidpunkt är beroende av omständigheterna i det enskilda fallet. Saldoförfrågningar vari svar begärs oavsett om avvikelse föreligger eller ej har större värde än då svar endast begärs vid avvikelser.
Saldobekräftelser som avser annan tidpunkt än balansdagen kan, om den interna kontrollen bedöms som tillförlitlig, beaktas vid bokslutsgranskningen. Saldoförfrågan bör om möjligt avse samtliga ekonomiska mellanhavanden med kunden.
Revisorn skall själv i största möjliga utsträckning administrera utsändandet av saldoförfrågningar. Svaren med eventuella anmärkningar skall sändas direkt till revisorn, som analyserar, värderar och följer upp dem. Ej bekräftade saldon bör följas upp med andra granskningsmetoder t ex:
granskning av avtal, fakturakopior, leveransbesked, fraktsedlar, mottagningskvitton och bekräftelser från kunder direkt till företaget samt
analys av saldoutvecklingen och rörelserna på kundkontona, särskilt inbetalningar och kreditnotor efter den dag saldoförfrågan avser.
Dessa granskningsmetoder används även när inhämtande av saldobekräftelser från kunder inte bedöms vara den mest effektiva granskningsmetoden.
Oavsett vilka metoder som använts för fastställande av existensen, måste periodiseringen granskas.
VÄRDE
Bedömningen av kundfordringarnas värde bygger normalt på uppgifter om ålder och förfallotider samt kundernas förmåga och vilja att betala. Granskningen inriktas således mot en analys av tidigare betalningar samt en bedömning av krav- och kreditupplysningsverksamheten. Revisorns granskning skall omfatta en kunds samlade engagemang.