Alltför många upplysningar skymmer sikten för vad som verkligen är väsentligt. Därför har IASB uppdaterat sin standard för hur finansiella rapporter ska utformas. Företag som tillämpar IFRS kan nu passa på att rensa bland redovisningsprinciperna och fokusera på de upplysningar som användarna har nytta av, skriver Pernilla Lundqvist, ordförande för FAR:s strategigrupp Redovisning och Jan Marton, adjungerad till FAR:s strategigrupp Redovisning.

Förändringar i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter ger företagen en god möjlighet att avgränsa och korta ner redovisningsprinciperna i sin årsredovisning för 2023. Från och med 2023 gäller nämligen uppdaterade regler i IAS 1 med avseende på upplysningar om redovisningsprinciper. Det är följaktligen hög tid att förbereda sig för tillämpningen av dessa nya regler. Förändringen träffar framför allt koncernredovisning som upprättas enligt IFRS, men gäller också moderföretag som tillämpar RFR 2.

Bakgrunden till förändringen är IASB:s Conceptual Framework. För att redovisning ska vara relevant för användare krävs att väsentlig information tydligt framgår. Dock har det uppmärksammats att många företag som följer IFRS lämnar en stor mängd oväsentliga upplysningar, som gör det svårt för användare att urskilja väsentlig information. Väsentlig information kan fördunklas (eng. obscured) när den omges av stora mängder oväsentlig information. En åtgärd som IASB vidtagit för att förbättra situationen är att uppdatera IAS 1.

Ett område som särskilt uppmärksammats med avseende på förekomst av oväsentlig information är upplysningar om tillämpade redovisningsprinciper. Många företag som tillämpar IFRS har lagt in långa utdrag ur standarder med mycket begränsat informationsvärde för användare. IASB har därför identifierat ett behov av tydligare regler som specifikt tar sikte på just upplysningar om redovisningsprinciper, och de nya reglerna gäller för räkenskapsår som inleds den 1 januari 2023.

Eftersom det antas att en användare av de finansiella rapporterna är insatt i IFRS, eller i alla fall har tillgång till IFRS, utgör generella textavsnitt från standarder överflödig information. I stället är utgångspunkten att fokus ska vara på företagsspecifik information. De nya reglerna i IAS 1 tar fasta på att ge vägledning om vilken information som är relevant genom att beskriva det redovisande företagets situation. Exempel på sådan information är:

  • Ändrade redovisningsprinciper jämfört med tidigare perioder.

  • Upplysning om vilka val företaget har gjort i de fall där IFRS tillåter flera alternativ. Ett exempel är värderingsmetod för materiella anläggningstillgångar.

  • Oreglerade områden där företaget utformar principer i enlighet med den hierarki som anges i IAS 8 Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel. Ett exempel är förvärv under samma bestämmande inflytande.

  • Områden där det krävs betydande bedömningar vid tillämpning av IFRS, exempelvis redovisning av intäkter, samarbetsarrangemang och konsolidering av vissa bolag.

  • Situationer där redovisningen är så komplex att användare inte kan förstå den utan att företaget upplyser om tillämpade redovisningsprinciper. Detta måste bedömas från fall till fall, men kan till exempel avse komplexa tilläggsköpeskillingar vid rörelseförvärv.

Notera att syftet med de nya reglerna är att företag ska lämna företagsspecifik information om de redovisningsprinciper som tillämpas. Exempel på områden där det i praktiken är vanligt att det förekommer generella upplysningar – och där det alltså ofta finns utrymme för avgränsning – är koncernredovisning och rörelseförvärv, materiella och immateriella tillgångar, nedskrivning, leasing, förmånsbestämda pensionsplaner, inkomstskatter, utländsk valuta och finansiella instrument. En rimlig utgångspunkt är att om något inte förekommer i företaget, eller om det är oväsentligt, behöver man heller inte upplysa om redovisningsprinciper kopplat till detta. Ett exempel på existerande upplysningar som kan tas bort finns i IFRS Practice Statement 2: Making Materiality Judgements (exempel T).

Företag som tillämpar IFRS har nu – vid framtagande av årsredovisning för 2023 – möjlighet att rensa bort många av de upplysningar om redovisningsprinciper som tidigare lämnats, och fokusera på de upplysningar som användare har nytta av. För att det ska fungera måste även redovisningstillsynen acceptera att mängden upplysningar om redovisningsprinciper minskar och företagsanpassas. Först då kan möjligheterna som IASB:s förändring av IAS 1 öppnar för realiseras, och användare kan mötas av mer relevanta upplysningar.

FAR:s strategigrupp Redovisning

genom

Pernilla Lundqvist ekonomie doktor och verksam som redovisningsspecialist på EY samt ordförande för FAR:s strategigrupp Redovisning

Jan Marton ekonomie doktor, docent, och verksam som universitetslektor på Göteborgs universitet samt adjungerad till FAR:s strategigrupp Redovisning