Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Xplora Technologies AS dispens från skyldigheten att rikta det aktuella uppköpserbjudandet avseende aktier i DORO AB till aktieägare i Kina.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 20 september 2024 en framställning från CMS Wistrand Stockholm Advokatbyrå KB som ombud för Xplora Technologies AS, org. nr 916 752 628. Framställningen rör dispens för att undanta aktieägare i Kina från ett offentligt uppköpserbjudande.

Framställningen

I framställningen anförs följande.

Xplora Technologies AS (”Xplora”) är ett norskt informationsteknikföretag som utvecklar bärbara smarta enheter och tjänster för barn och familjer i Norge och internationellt.

Xplora överväger att lämna ett frivilligt kontant uppköpserbjudande till aktieägarna i DORO AB, org. nr 556161–9429, (”Doro”) att överlåta samtliga aktier i Doro till Xplora (”Erbjudandet”). Doros aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm.

Xplora har i samband med förberedelserna av Erbjudandet genomfört en begränsad bekräftande due diligence-granskning av Doro. Enligt information som tillgängliggjorts av Doro i samband med granskningen, däribland tillgängliggjord aktieägarinformation från Euroclear Sweden AB, samt information på Doros hemsida angående aktieinnehav, som Xplora tagit del av, uppgår det utländska aktieägandet i Doro till mindre än tre procent i samtliga länder utanför EES utom Kina.

Av informationen framgår att aktieägare i Kina innehar sammanlagt cirka 5,01 procent av samtliga aktier och röster i Doro. Dessa aktier ägs av ett kinesiskt investmentbolag, Kunshan Q Technology International Limited, som tillhandahåller moduler för bland annat mobiltelefoner och bilar.

Aktierna i Doro är inte upptagna till handel på någon marknadsplats i Kina eller någon annanstans utanför Sverige.

Att rikta ett erbjudande till aktieägare i Kina skulle sannolikt innebära väsentliga merkostnader för att tillförsäkra förenlighet med kinesisk rätt och därmed även en väsentlig förskjutning i tidplanen för Erbjudandet. Som angivits ovan finns det endast en registrerad aktieägare i Kina, vilket enligt offentligt tillgängliga uppgifter förefaller vara ett investmentbolag. Investmentbolag är i egenskap av kvalificerade investerare, i allmänhet vana vid erbjudanden från andra jurisdiktioner, däribland erbjudanden från europeiska länder och att erbjudanden från europeiska länder vanligtvis inte omfattar aktieägare med hemvist utanför EES innebärande att de bör ha rutiner för att hantera sådana situationer. Då marknadskursen vid ett uppköpserbjudande regelmässigt anpassar sig till budnivån är det även i allmänhet möjligt för aktieägare baserade i Kina att få del av det ekonomiska värdet av ett erbjudande genom att sälja sina aktier över marknadsplatsen. Aktieägaren i Kina påverkas därmed i praktiken inte negativt av att Erbjudandet inte omfattar Kina.

Om Erbjudandet skulle riktas även till aktieägare i Kina, skulle det medföra betydande kostnader för Xplora, bland annat för att fastställa vilka legala krav som ställs vid ett sådant erbjudande, anpassa dokumentationen i Erbjudandet till sådan reglering och för att vidta de åtgärder som i övrigt krävs enligt tillämpliga lagar och regler i Kina. Tidplanen för Erbjudandet skulle även påverkas väsentligen negativt. Därutöver skulle det potentiellt krävas registrering och/eller publicering av viss dokumentation med anledning av Erbjudandet i Kina vilket föranleder ökad legal riskexponering för Xplora och ökad administration.

Mot bakgrund av ovan och det begränsade antalet kinesiska aktieägare överväger Xplora, i enlighet med vedertagen praxis etablerad av Aktiemarknadsnämnden, att undanta aktieägare i Kina från Erbjudandet. Xplora avser att separat genom en sidoaffär möjliggöra för den kinesiska aktieägaren att sälja sina aktier på samma villkor som i Erbjudandet.

Hemställan

Xplora hemställer mot bakgrund av det ovanstående att Aktiemarknadsnämnden lämnar Xplora dispens från skyldigheten att rikta Erbjudandet till aktieägare i Kina.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns det bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Ett offentligt uppköpserbjudande får lämnas endast av den som gentemot den börs som driver den reglerade marknad där målbolagets aktier är upptagna till handel har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden (2 kap. 1 § LUA). Det innebär att den som vill lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Nasdaq Stockholms huvudmarknad måste följa börsens takeover-regler. Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att tolka och pröva frågor om dispens från dessa regler (punkten I.2).

Det är vanligt att utländska rättssubjekt äger aktier i svenska bolag. Om det riktas ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i ett svenskt bolag med utländska aktieägare, måste budgivaren följa de svenska reglerna men dessutom ta hänsyn till reglerna i det land eller de länder där de utländska aktieägarna har sitt hemvist. Att utforma ett erbjudande så att det uppfyller kraven i samtliga berörda länder kan vara mycket tidsödande och kostnadskrävande. Av kommentaren till punkten I.1 i takeover-reglerna framgår att budgivaren då, med stöd av punkten I.2, kan hemställa om Aktiemarknadsnämndens tolkning av reglerna och, vid behov därav, dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i alla länder och från skyldigheten att tillämpa de svenska reglerna fullt ut i alla avseenden. I kommentaren sägs vidare att i enlighet med vedertagen praxis behöver, såvitt avser aktieägare i länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), dispens inte sökas om, i anslutning till erbjudandets lämnande, antalet aktier som innehas av aktieägare i ett sålunda berört land kan antas representera endast en obetydlig andel av totalantalet aktier i bolaget (högst tre procent), aktierna i fråga inte är noterade på någon marknadsplats i landet och inte några andra omständigheter med tillräcklig styrka talar för en annan ordning.

I det nu aktuella fallet avser Xplora att, i ett offentligt uppköpserbjudande avseende samtliga aktier i Doro, låta bli att rikta erbjudandet till aktieägare i Kina. Enligt framställningen förefaller det handla om endast en aktieägare i Kina, vilken innehar drygt fem procent av aktierna i bolaget. Det är mer visserligen mer än riktmärket tre procent men ägaren i fråga är ett investmentbolag, som i sin egenskap av kvalificerad ägare kan antas var van vid erbjudanden från andra jurisdiktioner, däribland erbjudanden från europeiska länder, och att erbjudanden från europeiska länder vanligtvis inte omfattar aktieägare med hemvist utanför EES. Den typen av ägare torde ha rutiner för att hantera sådana situationer. Aktierna i Doro är inte upptagna till handel utanför Sverige.

Enligt nämndens mening föreligger med hänsyn till vad nu sagts förutsättningar för att, med beaktande av de i framställningen åberopade skälen och i linje med nämndens praxis, bevilja Xplora dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i Kina (jfr bl.a. AMN 2023:47).