Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Flerie Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget

  • tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av units (bestående av aktier och teckningsoptioner) i Nanologica AB, eller

  • utnyttjar de genom företrädesemissionen förvärvade teckningsoptionerna för aktieteckning.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Flerie Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget

  • infriar sitt garantiåtagande genom att i den planerade företrädesemissionen i Nanologica AB teckna units utöver sin företrädesandel, eller

  • utnyttjar de därigenom förvärvade teckningsoptionerna för aktieteckning.

Undantaget medges på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i Nanologica AB som avses godkänna styrelsens emissionsbeslut informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Flerie Invest AB högst kan få genom att infria sitt garantiåtagande, samt

  2. bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Flerie Invest AB.

Om Flerie Invest AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i Nanologica AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 28 augusti 2024 en framställning från Setterwalls Advokatbyrå på uppdrag av Flerie Invest AB. Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA).

Framställning

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

Flerie Invest AB, organisationsnummer 556856-6615, är ett helägt dotterbolag till Flerie AB, organisationsnummer 559067-6820, vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm.

Nanologica AB, organisationsnummer 556664-5023, är ett svenskt publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm. Nanologica tillhandahåller insatsvaror till läkemedelsproducerande företag. Nanologicas aktiekapital uppgår till 4.417.861,80 kronor fördelat på 44.178.618 aktier.

Flerie Invest äger för närvarande 17.289.113 aktier i Nanologica, vilket motsvarar cirka 39,1 procent av samtliga aktier och röster i bolaget. Flerie Invests nuvarande ägarandel uppstod då bolaget infriade sitt teckningsåtagande i den företrädesemission som beslutades av styrelsen i Nanologica den 30 januari 2024 och som godkändes av extra bolagsstämma den 22 februari 2024. Aktiemarknadsnämnden meddelade den 30 januari 2024 (AMN 2024:09) Flerie Invest undantag från den budplikt som kunde uppkomma om bolaget tecknade sin andel i företrädesemissionen. Flerie Invest kan enligt villkoren i det dispensbeslutet inte öka sin röstandel genom förvärv av aktier i bolaget utan att ådra sig budplikt.

Flerie Invest är den största aktieägaren i Nanologica. AA är styrelseledamot i Nanologica. AA har även ett bestämmande inflytande i Flerie Invest.

För att säkra finansieringen av befintliga och framtida projekt avser styrelsen i Nanologica att besluta om en företrädesemission av units (bestående av aktier och teckningsoptioner) under förutsättning av bolagsstämmans efterföljande godkännande, som vid full teckning tillför Nanologica en emissionslikvid om cirka 100 miljoner kronor före emissionskostnader (”Företrädesemissionen”).

Nanologicas aktieägare kommer ha företrädesrätt att teckna nya units i förhållande till det antal aktier de förut äger. Units som inte tecknats med stöd av uniträtter ska i första hand tilldelas dem som också tecknat units med stöd av uniträtter, oavsett om de var aktieägare på avstämningsdagen eller inte, pro rata i förhållande till det antal uniträtter som var och en utnyttjat för teckning och i andra hand tilldelas övriga som anmält intresse av att teckna units utan stöd av uniträtter, pro rata i förhållande till deras anmälda intresse. I sista hand ska tilldelning ske till den eller dem som lämnat emissionsgarantier.

Styrelsen i Nanologica har ännu inte beslutat eller offentliggjort de närmare villkoren för Företrädesemissionen.

För att säkerställa att Företrädesemissionen kan ske framgångsrikt på acceptabla villkor gör styrelsen i Nanologica bedömningen att Företrädesemissionen måste förankras med bolagets större ägare genom teckningsåtaganden, samt att en större andel av resterande del av Företrädesemissionen i övrigt måste garanteras av aktieägare eller andra investerare.

Flerie Invest har förklarat att bolaget kommer att teckna upp till sin pro rata-andel av Företrädesemissionen, vilket motsvarar cirka 39,1 procent av emissionen, dock minst units motsvarande cirka 30 miljoner kronor (”Teckningsåtagandet”).

Flerie Invest avser vidare att, utöver Teckningsåtagandet, ingå ett garantiåtagande som innebär att Flerie Invest garanterar teckning av units i Företrädesemissionen, som inte tecknas med eller utan företrädesrätt av övriga aktieägare eller andra, motsvarande ytterligare cirka 40 miljoner kronor (”Garantiåtagandet”). De units som kan komma att tecknas som en följd av

Garantiåtagandet kommer att betalas genom kvittning av en del av Flerie Invests utestående lån till Nanologica.

Det utgår ingen ersättning varken för Teckningsåtagandet eller för Garantiåtagandet.

Bolaget verkar för att, utöver Teckningsåtagandet och Garantiåtagandet, ingå teckningsåtaganden med befintliga aktieägare och externa investerare.

Aktieägarna i Nanologica kommer inför den bolagsstämma som ska godkänna Företrädesemissionen att informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Flerie Invest högst kan få genom att teckna aktier till följd av Garantiåtagandet samt vid fullt utnyttjande av de teckningsoptioner som ingår i de units som Flerie Invest kan komma att teckna till följd av Teckningsåtagandet eller Garantiåtagandet. Emissionsbeslutet kommer även att villkoras av att det biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på den extra bolagsstämman, varvid aktier i Nanologica som innehas av Flerie Invest kommer att bortses från vid rösträkningen. Enligt villkoren för Företrädesemissionen kommer det att stå samtliga aktieägare fritt att teckna, inte bara sin pro rata-andel, utan även så många units man därutöver önskar förvärva. Därmed har övriga aktieägare möjlighet att begränsa att Flerie Invests ägarandel ökar jämfört med nuvarande ägarandel.

Det bör framhållas att Teckningsåtagandet inte lämnas i avsikt att öka Flerie Invests innehav av aktier i Nanologica utan i syfte att stärka Nanologicas egna kapital. I egenskap av största ägare i Nanologica har Flerie Invest ett ägaransvar som medför att Flerie Invest är föranlåtet att lämna ett åtagande att teckna units i Företrädesemissionen.

Hemställan

Med hänvisning till ovan angivna omständigheter hemställer Flerie Invest att nämnden medger undantag från den budplikt som skulle uppkomma vid fullgörandet av (i) Teckningsåtagandet, som motsvarar teckning av units upp till cirka 39,1 procent av den planerade företrädesemissionen i Nanologica, dock minst units motsvarande cirka 30 miljoner kronor (ii) Garantiåtagandet att teckna units motsvarande cirka 40 miljoner kronor, och (iii) utnyttjande av de teckningsoptioner som ingår i de units som Flerie Invest kan komma att teckna till följd av Teckningsåtagandet eller Garantiåtagandet.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 5 och 6 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt innebär att den som genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

Flerie Invest innehar i dag, med stöd av en dispens (AMN 2024:09) aktier som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Nanologica. Flerie Invest kan enligt villkoren i det dispensbeslutet inte öka sin röstandel genom förvärv av aktier i bolaget utan att ådra sig budplikt. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se bl.a. AMN 2024:09).

På grund av det anförda ska Flerie Invests ansökan om dispens från budplikt för teckning av units med stöd av företrädesrätt i den planerade emissionen i Nanologica bifallas utan villkor (jfr bl.a. AMN 2024:55). Dispensen ska i enlighet med nämndens praxis också omfatta Flerie Invests utnyttjande av de i dessa units ingående teckningsoptionerna för aktieteckning (jfr bl.a. AMN 2024:55).

Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en emission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är enligt nämndens praxis vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste stämmans beslut stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

I det nu aktuella fallet avser Flerie Invest att i viss utsträckning garantera teckning av units som inte tecknas av andra. På grund av vad som anförts ovan, i linje med nämndens praxis och på sedvanliga villkor ska ansökan om dispens från den budplikt som kan uppkomma vid infriande av detta garantiåtagande bifallas. Dispensen ska i enlighet med nämndens praxis också omfatta Flerie Invests utnyttjande av de i dessa units ingående teckningsoptionerna för aktieteckning. Jfr bl.a. AMN 2024:55.