Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, AA, Mind Finance AB och B.O. Intressenter AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om de tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av aktier i Saxlund Group AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, B.O. Intressenter AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sitt garantiåtagande genom att i företrädesemissionen teckna aktier utöver sin företrädesandel. Undantaget medges på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i Saxlund Group AB som avses godkänna styrelsens emissionsbeslut informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som B.O. Intressenter AB högst kan få genom att infria sitt garantiåtagande, samt

  2. bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av AA, Mind Finance AB eller B.O. Intressenter AB.

Om AA, Mind Finance AB eller B.O. Intressenter AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar röstandelen i Saxlund Group AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 11 juli 2024 en framställning från B.O. Intressenter AB, org.nr 556547-8228, Mind Finance AB, org.nr 556326-7904 och AA. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Saxlund Group AB (publ), org.nr 556556-8325 (”Saxlund”), är främst verksamt inom marknaden för miljövänlig och resurssnål energiproduktion samt materialhantering. Bolaget bildades 1998 och aktien handlas på Nasdaq First North Growth Market. Det totala antalet aktier och röster i Saxlund uppgår till 641.059.735. Bolagets aktiekapital uppgår till 94.422.832,24 kr.

AA innehar direkt och indirekt genom Mind Finance AB och B.O. Intressenter AB 154.584.237 aktier i Saxlund, motsvarande cirka 24,11 procent av det totala antalet aktier och röster i bolaget. B.O. Intressenter och Mind Finance är dotterbolag till Gabrielsson Invest AB, vilket är ett bolag som kontrolleras av AA. Därutöver innehar privatpersoner som är närstående till AA (de ”Närstående”) totalt 7.358 aktier i Saxlund, motsvarande cirka 0,0011 procent av det totala antalet aktier och röster i Saxlund.

Saxlunds styrelse avser att besluta om en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Emissionen kommer att vara villkorad av extra bolagsstämmas efterföljande godkännande och vissa andra nödvändiga stämmobeslut, däribland ändring av bolagsordningen och minskning av aktiekapitalet. Saxlund befinner sig i en ansträngd finansiell situation och emissionslikviden från företrädesemissionen avses huvudsakligen att användas för återbetalning av ägarlån.

Saxlund planerar att genomföra emissionen till en teckningskurs per aktie som understiger aktiens nuvarande kvotvärde. För att möjliggöra emissionen måste därför aktiens kvotvärde minskas till en nivå som motsvarar högst teckningskursen per aktie i emissionen, vilket åstadkoms genom beslut om minskning av bolagets aktiekapital för avsättning till fritt eget kapital utan indragning av aktier. Fullt återställande av aktiekapitalet, vilket är en förutsättning för registrering av minskningsbeslutet och emissionen, avses ske genom en fondemission och den aktiekapitalökning som emissionen medför. Med beaktande av ovan och (i) minskningsbeloppets storlek för att uppnå nödvändigt kvotvärde, (ii) företrädesemissionens planerade storlek, och (iii) tillgängliga medel för genomförande av fondemission, är en teckningsgrad om lägst cirka 93 procent en förutsättning för att kunna genomföra företrädesemissionen. Mot denna bakgrund bedömer bolagets styrelse att det är nödvändigt att på förhand säkerställa en sådan teckningsgrad i emissionen genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden från befintliga aktieägare eller externa investerare.

AA, Mind Finance AB och B.O. Intressenter har uttryckt sin avsikt att åta sig att teckna sina respektive pro rata-andelar i företrädesemissionen. Vidare har B.O. Intressenter uttryckt sin avsikt att ingå ett garantiåtagande avseende teckning av aktier som inte tecknas med eller utan stöd av teckningsrätter av övriga aktieägare eller andra, i den utsträckning som krävs för att uppnå en erforderlig teckningsgrad enligt ovan. Garantiåtagandet infrias således, helt eller delvis, endast under förutsättning att antalet aktier som tecknas med eller utan stöd av teckningsrätter i emissionen understiger sådan teckningsgrad. För garantiåtagandet avses marknadsmässig ersättning utgå till garanten.

Bolagets aktieägare ska ha företrädesrätt att teckna de nya aktierna i emissionen i förhållande till det antal aktier de förut äger. Aktier som inte tecknas med stöd av teckningsrätter ska i första hand erbjudas dem som också har tecknat aktier med stöd av teckningsrätter, oavsett om de var aktieägare på avstämningsdagen eller inte, i förhållande till det antal teckningsrätter som var och en utnyttjat för teckning. I andra hand ska övriga som har anmält intresse för att teckna aktier utan stöd av teckningsrätter tilldelas aktier i förhållande till deras anmälda intresse. I sista hand ska aktier tilldelas dem som har lämnat emissionsgaranti avseende teckning av aktier.

Genom att infria teckningsförbindelserna och garantiåtagandet kan AA, Mind Finance, B.O. Intressenter och de Närstående tillsammans komma att uppnå ett innehav i bolaget som uppgår till tre tiondelar eller mer av röstetalet för samtliga aktier, medförande budplikt enligt Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar.

Hur stor AAs, Mind Finances, B.O. Intressenters och de Närståendes slutliga ägarandel kan komma att bli beror på de slutliga emissionsvillkoren och i vilken utsträckning aktier tecknas av övriga aktieägare och andra investerare. För det fall sådan teckning helt uteblir kan AA, Mind Finance, B.O. Intressenter och de Närstående, genom infriande av teckningsförbindelserna och garantiåtagandet enligt vad som beskrivs ovan, uppnå ett sammanlagt innehav om maximalt cirka 93 procent av rösterna i Saxlund.

För att genomföra Företrädesemissionen bedöms AAs, Mind Finances och B.O. Intressenters teckningsförbindelser och B.O. Finances garantiåtagande utgöra en nödvändig åtgärd, då Saxlunds styrelse bedömer att det finns en risk att ytterligare teckningsförbindelser och/eller garantiåtaganden i tillräcklig utsträckning för att säkerställa erforderlig teckningsgrad inte kommer att kunna inhämtas.

Aktieägarna i Saxlund kommer inför den extra bolagsstämma som avses godkänna styrelsens beslut om företrädesemissionen att informeras om hur stor kapital- och röstandel AA, Mind Finance och B.O. Intressenter tillsammans med de Närstående högst kan få genom att teckningsförbindelserna och garantiåtagandet infrias. Teckningsförbindelserna och garantiåtagandet kommer vidare att vara villkorade av att bolagsstämmans beslut om godkännande av emissionen biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid vid rösträkningen ska bortses från de aktier som innehas och på stämman företräds av AA, Mind Finance, B.O. Intressenter och de Närstående.

Hemställan

I framställningen hemställs, mot bakgrund av ovanstående, att nämnden medger AA, Mind Finance och B.O. Intressenter undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma genom att AA, Mind Finance och B.O. Intressenter infriar teckningsförbindelserna och B.O. Intressenter infriar garantiåtagandet.

Överväganden

Aktiemarknadens självregleringskommitté har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

På grund av det anförda ska AA, Mind Finance och B.O. Intressenter ansökan om dispens från budplikt för teckning av aktier med stöd av företrädesrätt bifallas utan villkor. Jfr bl.a. AMN 2024:45.

Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en emission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är enligt nämndens praxis vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut i fråga om emissionsbemyndigandet är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste stämmans beslut stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

I det nu aktuella fallet avser B.O. Intressenter att garantera teckning av aktier som inte tecknas av andra. Garantin kommer att vara utformad på ovan nämnt sätt. På grund av vad som anförts ovan, i linje med nämndens praxis och på sedvanliga villkor ska ansökan om dispens från den budplikt som kan uppkomma vid infriande av detta garantiåtagande bifallas. Jfr bl.a. AMN 2024:45.