Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, AA undantag från den budplikt som kan uppkomma om han

  • tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av units (bestående av aktier och teckningsoptioner) i ProstaLund AB, eller

  • utnyttjar de genom företrädesemissionen förvärvade teckningsoptionerna för aktieteckning.

Om AA sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i ProstaLund AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 10 juni 2024 en framställning från Advokatfirman Delphi på uppdrag av ProstaLund AB (publ), org.nr 556745-3245 (”ProstaLund”), och för aktieägaren AAs räkning. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

ProstaLund är ett svenskt medicintekniskt bolag som utvecklar och marknadsför innovativa produkter för behandling av godartad prostataförstoring. Aktierna i ProstaLund handlas på Nasdaq First North Growth Market.

AA är största aktieägare i ProstaLund. Han innehar, genom eget aktieinnehav eller innehav genom bolag, cirka 26,2 % av kapitalet och rösterna i bolaget.

ProstaLund avser att genomföra en nyemission av units med företrädesrätt för befintliga aktieägare. I emissionen ska en (1) aktie berättiga till en uniträtt. Åtta (8) uniträtter ska berättiga till teckning av en (1) unit bestående av sex (6) nyemitterade aktier och tre (3) teckningsoptioner. Företrädesemissionen ska bestå av högst 9.573.592 units.

ProstaLunds aktieägare ska ha företrädesrätt att teckna nya units i förhållande till det antal aktier de äger. Units som inte tecknas av befintliga aktieägare med stöd av uniträtter ska i första hand erbjudas de som också har tecknat units med stöd av uniträtter, oavsett om de var aktieägare på avstämningsdagen eller inte, i förhållande till det antal uniträtter som var och en utnyttjat för teckning. I andra hand ska övriga som har anmält intresse för att teckna units utan stöd av uniträtter tilldelas units i förhållande till anmält intresse. I sista hand ska units tilldelas de som har lämnat emissionsgaranti avseende teckning av units.

För att säkerställa emissionens genomförande har AA, direkt och indirekt, i egenskap av största aktieägare i ProstaLund, åtagit sig att med företrädesrätt teckna sin pro-rata andel i emissionen. Teckningsåtaganden har också gjorts av andra aktieägare och investerare. Ytterligare tecknings- och garantiåtaganden kan komma att lämnas innan avstämningsdagen.

Aktieägarna har genom pressmeddelanden som offentliggjordes den 30 maj 2024 informerats om AAs teckningsåtagande. Om AA infriar sitt åtagande och emissionen i övrigt enbart tecknas till säkerställd nivå, skulle det medföra att AA sammanlagda röstandel i ProstaLund skulle öka till ca 36,5 %. Enligt villkoren för emissionen kommer det att stå samtliga aktieägare fritt att teckna inte bara sin pro rata-andel utan även så många units man därutöver önskar förvärva. Därmed har övriga aktieägare möjlighet att begränsa, eller sammantaget helt undvika, att AAs sammanlagda procentuella aktieinnehav i ProstaLund ökar.

Hemställan

I framställningen till hemställer AA att Aktiemarknadsnämnden medger undantag från dels den budplikt som skulle uppkomma genom att AA, direkt eller indirekt, med företrädesrätt tecknar units i företrädesemissionen, dels den budplikt som också skulle uppkomma för det fall AA, direkt eller indirekt, utnyttjar teckningsoptionerna som ingår i de units som tecknas med företrädesrätt i nyemissionen.

Överväganden

Aktiemarknadens självregleringskommitté har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

På grund av det anförda ska AAs ansökan om dispens från budplikt för teckning av units med stöd av företrädesrätt i den planerade emissionen i ProstaLund bifallas utan villkor (jfr bl.a. AMN 2024:35). Dispensen ska i enlighet med nämndens praxis också omfatta AAs utnyttjande av de i dessa units ingående teckningsoptionerna för aktieteckning (jfr bl.a. AMN 2024:10).