Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, KMC Properties ASA undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Logistea AB, på villkor att

  1. aktieägarna, inför den bolagsstämma i Logistea AB som ska bemyndiga styrelsen att besluta om emissionen informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som KMC Properties ASA högst kan få genom att teckna aktierna i fråga, samt

  2. bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av KMC Properties ASA.

Om KMC Properties ASA sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i Logistea AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 10 juni 2024 en framställning från Advokatfirman Vinge KB på uppdrag av KMC Properties ASA. Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA).

Framställning

I framställningen till nämnden anförs följande.

Logistea AB (publ), org. nr 556627-6241 (”Logistea”), är ett svenskt publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. Bolaget är ett fastighetsbolag med fokus på lager, logistik och lätt industri.

KMC Properties ASA, org. nr 990 727 007 (”KMC Properties”), är ett norskt publikt aktiebolag (allmennaksjeselskap) vars aktier är upptagna till handel på Oslo Börs. Bolaget är ett fastighetsbolag med fokus på industri- och logistikfastigheter. KMC Properties äger inte några aktier i Logistea och Logistea äger inte några aktier i KMC Properties.

Logistea överväger att förvärva KMC Properties hela affärsverksamhet och att strukturera förvärvet på så sätt att Logistea förvärvar ett dotterbolag till KMC Properties som i sin tur äger KMC Properties affärsverksamhet. Förvärvet av dotterbolaget är avsett att betalas med aktier i Logistea (”Apportemissionen”).

Styrelsen i Logistea kommer att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om ett emissionsbemyndigande till styrelsen, på basis av vilket styrelsen kommer att besluta om Apportemissionen. Som ett resultat av förvärvet kommer KMC Properties väsentliga tillgångar att utgöras av aktierna i Logistea som emitteras i Apportemissionen. KMC Properties avser sedan att distribuera dess innehav i Logistea till aktieägarna i KMC Properties genom en sakutdelning. Sakutdelningen förväntas genomföras i två steg och samtliga aktier förväntas ha delats ut till aktieägarna under inledningen av det fjärde kvartalet 2024. För det fall att Logistea och KMC Properties beslutar att genomföra affären kommer KMC Properties innehav av aktier i Logistea att passera gränsen för budplikt enligt 3 kap. 1 § LUA.

Per dagen för ansökan till dispens om budplikt uppgår det totala antalet registrerade och utestående aktier i Logistea till 242.513.641, varav 17.087.861 stam A-aktier och 225.425.780 stam B-aktier. Stam A-aktier innehar en röst per aktie och stam B-aktier innehar en tiondels röst per aktie, innebärandes att det totala antalet röster i Logistea uppgår till 39.630.439. Antalet aktier som kommer att emitteras till KMC Properties vid en eventuell Apportemission beräknas per dagen för ansökan uppgå till totalt 230.815.283, fördelat på 16.263.577 stam A-aktier och 214.551.706 stam B-aktier, vilket innebär att det totala antalet registrerade och utestående aktier och röster i Logistea efter Apportemissionen kommer att uppgå till 473.328.924 aktier fördelat på 33.351.438 stam A-aktier och 439.977.486 stam B-aktier, och att det totala antalet röster i Logistea kommer att uppgå till 77.349.186. KMC Properties totala innehav i Logistea kommer således att uppgå till 48,7642 procent av totalantalet aktier och röster efter Apportemissionens genomförande.

För det fall Apportemissionen genomförs är det KMC Properties avsikt att aktieägarna inför den bolagsstämma i Logistea som avses bemyndiga styrelsen i Logistea att besluta om Apportemissionen ska informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som KMC Properties högst kan få genom att teckna aktier i Apportemissionen.

Hemställan

Mot ovanstående bakgrund hemställer KMC Properties att Aktiemarknadsnämnden medger KMC Properties undantag från den budplikt som under angivna förutsättningar kan uppkomma till följd av Apportemissionen.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd av 7 kap. 10 § LUA samt 5 och 6 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt innebär att den som genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av förarbetena följer vidare att nämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I linje med detta beviljar nämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser. Se bl.a. AMN 2024:47.

I det nu aktuella fallet avses KMC Properties innehav i Logistea uppkomma genom deltagande i en apportemission, där aktierna utgör vederlag för ett dotterbolag till KMC Properties. Innehavet kommer att motsvara knappt 49 procent av det totala antalet aktier och röster i Logistea. Enligt nämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bifalla ansökan om dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om apportemissionen är informerade om hur stor kapital- och röstandel som KMC Properties kan komma att uppnå och beslutet stöds av en stor majoritet bland aktieägarna. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot en på sådana villkor lämnad dispens kan inte anses föreligga.