I förevarande, offentliggjorda version har vissa uppgifter om berörda bolag uteslutits.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den [ ] en framställning från Advokatfirman Vinge på uppdrag av [ ] (”budgivaren”). Framställningen rör tolkning av Nasdaq Stockholms takeover-regler.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Budgivaren offentliggjorde den [ ] ett offentligt uppköpserbjudande avseende

aktierna i [ ] (”målbolaget”). [ ] Bland målbolagets aktieägare finns en relativt stor andel indexfonder, vilka i budsammanhang inväntar att budgivaren når mer än 90 procent innan de accepterar erbjudandet. Detta eftersom de annars skulle riskera att målbolagsaktien förblir noterad (typiskt sett tillhörande samma index) med följden att indexfonderna skulle behöva köpa tillbaka målbolagsaktier för att bli rätt viktad i relevant index igen. Trots att tillräckligt många aktieägare är villiga att acceptera budgivarens erbjudande skulle budgivaren därför kunna hamna i situationen där indexfonderna, om de utgör en tillräckligt stor andel, förhindrar budgivaren att nå den önskade acceptnivån. Budgivaren skulle mot denna bakgrund vilja erbjuda samtliga aktieägare möjligheten att acceptera budgivarens erbjudande villkorat av att budgivaren når mer än 90 procent. Möjligheten skulle presenteras i erbjudandehandlingens villkor och anvisningar som ett alternativ till en vanlig accept utan villkor.

Hemställan

Är det förenligt med takeover-reglerna att på ovan beskrivna sätt möjliggöra accept av ett offentligt uppköpserbjudande under förutsättning att budgivaren når ett ägande om mer än 90 procent?

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs som driver den reglerade marknad där målbolagets aktier är upptagna till handel har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär att den som vill lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Nasdaq Stockholm måste följa börsens takeover-regler. Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att tolka takeover-reglerna (punkten I.2) och i övrigt uttala sig om vad som är god sed på aktiemarknaden.

Enligt nämndens mening möter det inte några hinder att ett uppköpserbjudande utformas så att samtliga aktieägare erbjuds valmöjligheten att acceptera detsamma på sedvanligt sätt eller acceptera det villkorat av att budgivaren blir ägare till mer än 90 procent av aktierna i målbolaget. Nämnden vill dock påpeka att en sådan utformning av ett uppköpserbjudande ställer särskilda krav på tydlighet i informationen till målbolagets aktieägare.