Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 20 mars 2024 en framställning från Advokatfirmaet Schjødt AS filial i Stockholm. Framställningen rör tolkning av Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Goodbye Kansas Group AB, org.nr 559019-7462 (”GBK” eller ”Bolaget”), är ett svenskt aktiebolag som har till föremål för sin verksamhet att bedriva konsultation och utveckling av mjukvaror, utgivning av dataspel samt idka därmed förenlig verksamhet.

GBK har ett registrerat aktiekapital om 576.487,60 kronor, fördelat på totalt 5.764.876 aktier. Aktierna är noterade på Nasdaq First North Growth Market.

Quarterback Capital AB (”Garanten”) innehar en kapitalförsäkring hos Nordnet Pensionsförsäkring AB (”Nordnet”) som innefattar totalt 1.200.000 aktier i GBK, motsvarande cirka 20,82 procent av de utestående aktierna och rösterna i GBK (”Kapitalförsäkringen”). Garanten innehar inte några aktier i Bolaget. Garanten är ett svenskt aktiebolag som är helägt av AA.

Av villkoren för Kapitalförsäkringen framgår att aktierna i GBK som registrerats på Kapitalförsäkringen ägs av Nordnet och inte av Garanten i egenskap av försäkringstagare. Innebörden av detta är att Nordnet är upptagen i Bolagets aktiebok som ägare av aktierna i Garantens kapitalförsäkring. Nordnet utövar inte rösträtt för innehavda aktier och Garanten har inte någon möjlighet att utöva rösträtt för aktierna. Det finns inte heller någon fullmakt för Garanten att företräda aktierna i GBK för Nordnets räkning. Det råder inte någon samordning mellan Nordnet och Garanten i syfte att nå kontroll över GBK eller i något annat avseende.

Styrelsen för GBK har beslutat om en företrädesemission av aktier under förutsättning av bolagsstämmans efterföljande godkännande (”Företrädesemissionen”). Företrädesemissionen är fullt garanterad genom tecknings- och garantiåtaganden. I direkt anslutning till beslutet om Företrädesemissionen beslutade styrelsen även om en riktad emission av konvertibler till en strategisk investerare under förutsättning av bolagsstämmans efterföljande godkännande (”Konvertibelemissionen”).

Garanten har åtagit sig att garantera teckning av en del av de aktier som inte tecknas med eller utan företrädesrätt av övriga aktieägare eller andra investerare i Företrädesemissionen (”Garantiåtagandet”).

Kapitalförsäkringen kommer att teckna sin prorata-andel av Företrädesemissionen. De aktier som Garanten tecknar i Företrädesemissionen vid infriande av Garantiåtagandet kommer, i den utsträckning som krävs för att aktierna som omfattas av Kapitalförsäkringen inte ska överstiga tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Bolaget, inte att omfattas av Kapitalförsäkringen. Det sagda innebär att antalet aktier som omfattas av Kapitalförsäkringen efter Företrädesemissionen kommer att uppgå till högst 29,9 procent av det totala antalet aktier i Bolaget och att det antal aktier som innehas direkt av Garanten efter Företrädesemissionen kommer att uppgå till högst cirka 9 procent av det totala antalet aktier i Bolaget.

Varken Kapitalförsäkringens eller Garantens innehav av aktier i Bolaget efter Företrädesemissionen var för sig kommer således att uppgå till eller överstiga tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Bolaget. Om Kapitalförsäkringens och Garantens respektive innehav (för det fall Garantiåtagandet infrias) adderas, kan detta emellertid komma att motsvara högst cirka 39 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget efter Företrädesemissionen.

GBK var vid tidpunkten för styrelsens beslut om Företrädesemissionen i en mycket finansiellt ansträngd situation och var i akut behov av finansiering för att tillgodose sina kortsiktiga likviditetsbehov, Bilaga 1 (utesluten här). För att tillgodose Bolagets kortsiktiga likviditetsbehov har GBK ingått brygglåneavtal med vissa investerare (”Brygglånen”). En förutsättning för att investerarna skulle tillhandahålla dessa lån till Bolaget var att Företrädesemissionen till fullo skulle omfattas av tecknings- och garantiåtaganden samt att den strategiska investeraren skulle ingå ett teckningsåtagande avseende teckning av samtliga konvertibler i Konvertibelemissionen. Det faktum att förhandlingarna avseende Företrädesemissionen, Konvertibelemissionen och Brygglånen i praktiken var beroende av varandra, tillsammans med Bolagets behov att erhålla ett omedelbart kapitaltillskott för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet på kort sikt, innebar att samtliga överenskommelser kopplade till dessa kapitalanskaffningar, inklusive Garantiåtagandet, var tvungna att nås inom en mycket begränsad tidsperiod. På grund därav fanns det inte någon praktisk möjlighet för Garanten att ansöka om dispens från budplikt före offentliggörandet av Företrädesemissionen eller kallelsen till den extra bolagsstämma som föreslås godkänna Företrädesemissionen. Bolaget avser emellertid att genom pressmeddelande före den bolagsstämma som föreslås godkänna Företrädesemissionen, samt på bolagsstämman, informera aktieägarna hur stor kapital- respektive röstandel som Garanten högst kan vid ett infriande av Garantiåtagandet.

Hemställan

Mot bakgrund av ovanstående hemställs att Aktiemarknadsnämnden

  1. lämnar besked huruvida budplikt under angivna förutsättningar skulle kunna uppkomma till följd av att Garanten infriar Garantiåtagandet och Kapitalförsäkringen tecknar sin pro rata-andel i Företrädesemissionen;

  2. för det fall nämnden besvarar punkt (i) nekande, besvarar huruvida Garantens infriande av Garantiåtagandet och Kapitalförsäkringens teckning av sin pro rata-andel i Företrädesemissionen under angivna förutsättningar är förenligt med god sed på aktiemarknaden; och

  3. för det fall nämnden anser att budplikt skulle kunna uppkomma enligt punkt (i) ovan, beviljar dispens från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma genom infriandet av Garantiåtagandet och Kapitalförsäkringens teckning av dess pro rata-andel i Företrädesemissionen.

Överväganden

Aktiemarknadens självregleringskommitté har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

Fråga (i)

I det nu aktuella fallet skulle Kapitalförsäkringens deltagande i Företrädesemissionen och Garantens infriande av sitt garantiåtagande resultera i att antalet aktier som omfattas av Kapitalförsäkringen representerar högst 29,9 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget och att det antal aktier som innehas direkt av Garanten representerar högst cirka 9 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget.

Något närståendeförhållande i takeover-reglernas mening föreligger enligt framställningen inte mellan Garanten och Nordnet (Kapitalförsäkringen). Nordnet utövar inte rösträtt för innehavda aktier och Garanten har inte någon möjlighet att utöva rösträtt för aktierna. Det finns inte heller någon fullmakt för Garanten att företräda aktierna i fråga för Nordnets räkning. Budplikt skulle med hänsyn till vad nu sagts inte uppkomma till följd av Företrädesemissionens genomförande och Garantens infriande av sitt garantiåtagande (jfr bl.a. AMN 2020:01).

Fråga (ii)

I kommentaren till punkten III.6 i takeover-reglerna konstateras att budpliktsreglernas utformning inte hindrar att det kan strida mot god sed på aktiemarknaden att genom olika avtalsarrangemang åstadkomma vad som i praktiken är ett kontrollägarskifte utan att budpliktsreglerna formellt blir tillämpliga. I linje därmed fann nämnden i AMN 2020:13 att god sed påkallade att en ägare lämnade ett uppköpserbjudande i enlighet med budpliktsreglerna i en situation där så många aktier innehades genom ägarens kapitalförsäkring att ägarens direktägande – som representerade mindre än 30 procent av röstetalet för samtliga aktier i bolaget – representerade mer än 30 procent av det sammanlagda röstetalet för de aktier i bolaget som inte innehades genom försäkringen. I det nu aktuella fallet förhåller det sig inte på det sättet eftersom Garanten skulle komma att inneha cirka 9 procent av samtliga aktier och de i Kapitalförsäkringen ingående aktierna (för vilka rösträtt inte utövas) utgöra högst 29,9 procent av det totala antalet aktier i Bolaget.