Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger inte Salénterprise AB dispens från den budplikt som skulle kunna uppkomma genom att Salénterprise infriar sitt garantiåtagande i den aktuella emissionen i NeoDynamics AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 13 mars 2024 en framställning från Advokatfirman Lindahl på uppdrag av Salénterprise AB, 556429-3180. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

NeoDynamics AB, org.nr 559014-9117, är ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market Stockholm. Salénterprise äger i dag aktier som representerar cirka 0,89 procent av kapitalet och rösterna i NeoDynamics. Salénterprise är närstående till RentAbility Sweden AB, org.nr 556035-6874 (”RentAbility”), som också är en aktieägare i NeoDynamics. Salénterprises aktieinnehav inkluderat Salénterprises närstående uppgår till cirka 4,87 procent av kapitalet och röster i bolaget.

Bolagsstämman i NeoDynamics beslutade den 2 februari 2024 om en emission av aktier med företrädesrätt för bolagets aktieägare. Företrädesemissionen omfattar högst 25.360.828 aktier. Varje befintlig aktie ger sju teckningsrätter och två teckningsrätter ger rätt att teckna en aktie. Teckningstiden för emissionen löper från och med den 1 mars 2024 till och med den 15 mars 2024. Detta innebär att inga av de emitterade aktierna har vare registrerats hos Bolagsverket eller införts i bolagets aktiebok.

För att säkerställa emissionens genomförande omfattas den av tecknings- och garantiåtaganden. Ett antal aktieägare har, utöver Salénterprise, därför ingått teckningsförbindelser för sina respektive pro-rata-delar vilka sammanlagt uppgår till cirka 10,1 MSEK, motsvarande cirka 39,79 procent av emissionen. Bland dessa aktieägare ingår RentAbility med en teckningsförbindelse om cirka 1,0 MSEK, motsvarande cirka 3,97 procent av emissionen. Salénterprise har vidare lämnat ett garantiåtagande om att dels teckna sin pro-rata andel, dels teckna aktier så att emissionen blir fulltecknad, innebärande att emissionen är säkerställd till 100 procent. Salénterprise har inte erhållit någon ersättning för sitt garantiåtagande, men kan kvitta upp till 15 MSEK av ett lämnat brygglån mot aktier i emissionen. Som framgår av tilldelningsprinciperna nedan kan Salénterprise enbart komma att tilldelas aktier i företrädesemissionen genom att teckna sin företrädesrättsandel och genom tilldelning med anledning av emissionsgarantin.

Om samtliga aktier inte tecknas med stöd av teckningsrätter ska styrelsen, inom ramen för företrädesemissionens högsta belopp, besluta om tilldelning av aktier tecknade utan stöd av teckningsrätter. Tilldelning ska då ske i följande ordning:

I första hand ska tilldelning av aktier som tecknats utan stöd av teckningsrätter ske till sådana tecknare som även har tecknat aktier med stöd av teckningsrätter, oavsett om tecknaren var aktieägare på avstämningsdagen eller inte, och om tilldelning till dessa inte kan ske fullt ut, ska tilldelning ske pro rata i förhållande till det antal teckningsrätter som utnyttjats för teckning av aktier och, i den mån detta inte kan ske, genom lottning. I andra hand ska tilldelning av aktier som tecknats utan stöd av teckningsrätter ske till andra som tecknat aktier utan stöd av teckningsrätter, och om tilldelning till dessa inte kan ske fullt ut ska tilldelning ske pro rata i förhållande till det antal aktier som var och en tecknat och, i den mån detta inte kan ske, genom lottning. I tredje hand ska tilldelning av aktier som tecknats utan stöd av teckningsrätter ske till emissionsgaranterna i förhållande till storleken av de ställda garantiåtagandena, och i den mån detta inte kan ske, genom lottning.

Följaktligen kommer den andel av röstetalet för samtliga aktier i NeoDynamics som Salénterprises innehav representerar att öka om företrädesemissionen inte fulltecknas. Hur stor en sådan ökning slutligen kan bli beror på i vilken utsträckning andra aktieägare väljer att utnyttja sin företrädesrätt, i vilken utsträckning aktier tecknas utan företrädesrätt och hur många aktier som nyttjandet av de 413.900 teckningsoptionerna av serie TO3 (”Teckningsoptionerna”) i bolaget leder till. Vid fullt utnyttjande av Salénterprises tecknings- och garantiåtagande i företrädesemissionen kan Salénterprises andel av röstetalet för samtliga aktier i NeoDynamics komma att uppgå till cirka 47,73 procent och, inkluderat med närstående, till cirka 51,70 procent (under antagande av att samtliga övriga som lämnat tecknings- och garantiåtaganden infriar sina åtaganden samt exkluderat antalet nya aktier med anledning av de nyttjade Teckningsoptionerna). Detta innebär att Salénterprises, inkluderat närståendes, andel av röstetalet för samtliga aktier i NeoDynamics som högst kommer att uppgå till en lägre procent än som anges ovan. Varken Salénterprise eller RentAbility har nyttjat några Teckningsoptioner.

Aktieägarna informerades genom pressmeddelande den 3 januari 2024 om att bolaget planerade att genomföra företrädesemissionen efter beslut av den extra bolagsstämman den 2 februari 2024. I det pressmeddelandet framgick att det totala antalet aktier i företrädesemissionen föreslogs uppgå till högst 25.360.828 aktier samt att det skulle innebära en potentiell utspädning om cirka 78 procent. Av samma pressmeddelande framgick att Salénterprise lämnat garantiåtagande för företrädesemissionen. Vidare informerades aktieägarna om Salénterprises garantiåtagande vid Bolagets publicering av ett informationsmemorandum den 28 februari 2024, samt tillhörande pressmeddelande som publicerades samma dag. I informationsmemorandumet framgår även att Salénterprises innehav kan komma att uppgå till högst 47,73 procent.

På den extra bolagsstämman den 2 februari 2024 deltog både Salénterprise och RentAbility. Beslutet om företrädesemissionen fattades genom acklamation utan att någon närvarande aktieägare begärde votering eller att någon avvikande mening skulle noteras i protokollet. Utöver Salénterprise och RentAbility, deltog bland andra även bolagets största aktieägare, Gryningskust Holding AB, i beslutet. Gryningskust Holding AB representerade 83 procent av rösterna på stämman. Beslutet hade därmed stöd av aktieägare som representerade minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som antalet aktier företrädda, även vid en rösträkning som bortser från Salénterprises och RentAbilitys aktier på den extra bolagsstämman.

Genom företrädesemissionen kan Salénteprise komma att få ett innehav i NeoDynamics som uppgår till minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i NeoDynamics, vilket innebär att budplikt kan uppstå för Salénterprise enligt takeover-reglerna. Det är något som Salénterprise vill undvika.

Hemställan

Mot bakgrund av ovanstående hemställer Salénterprise att Aktiemarknadsnämnden beviljar dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma genom att Salénterprise infriar sitt garantiåtagande att teckna aktier i företrädesemissionen som övriga aktieägare eller andra inte tecknat med eller utan företrädesrätt.

Överväganden

Aktiemarknadens självregleringskommitté har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation.

Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en emission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är enligt nämndens praxis vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut i fråga om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

Dispens från budplikt av det slag som det nu är fråga om söks och beviljas vanligen inför bolagsstämman. I det nu aktuella fallet har bolagsstämman redan beslutat om emissionen men emissionen är inte registrerad och de emitterade aktierna har inte införts i aktieboken, varför ansökan om dispens kan prövas (jfr bl.a. AMN 2024:08).

Enligt framställningen informerades aktieägarna genom ett pressmeddelande den 3 januari 2024 om att bolaget planerade att genomföra företrädesemissionen efter beslut av den extra bolagsstämman den 2 februari 2024. Av pressmeddelandet framgick också att Salénterprise hade lämnat ett garantiåtagande för emissionen. Aktieägarna informerades emellertid, såvitt nämnden kan finna, inte om hur stor kapital- respektive röstandel som Salénenterprise skulle kunna få genom att infria sitt åtagande eller om att Salénenterprise därigenom skulle kunna uppnå ett innehav som nådde upp till nivån för budplikt. I och med att aktieägarna inte hade erhållit sådan information inför eller vid stämman kan enligt nämndens mening stämmobehandlingen inte anses uppfylla de krav som måste ställas för att Salénenterprise ska kunna beviljas dispens från budplikt. Det förhållandet att aktieägarna några veckor efter stämman informerades om hur stort innehav som Salénenterprise kunde komma att uppnå föranleder ingen annan bedömning. Ansökan om dispens ska därför avslås.