Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Flerie Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av aktier i Lipum AB.

Om Flerie Invest AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar den sammanlagda röstandelen i Lipum AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 27 februari 2024 en framställning från Setterwalls Advokatbyrå på uppdrag av Flerie Invest AB, 556856-6615. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

Ansökan om dispens avser en ännu inte offentliggjord emission av aktier med företrädesrätt för aktieägarna i Lipum AB, 556813-5999, vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market.

Flerie Invest äger för närvarande 2.980.694 aktier i Lipum, vilket motsvarar cirka 32 procent av samtliga aktier och röster i bolaget. Flerie Invests nuvarande ägarandel uppstod då bolaget infriade sitt teckningsåtagande i den företrädesemission som beslutades av bolaget i juni 2023. Aktiemarknadsnämnden meddelade Flerie Invest undantag från den budplikt som kunde uppkomma om bolaget tecknade sin andel i emissionen (AMN 2023:30).

För att säkra finansieringen av befintliga och framtida projekt avser styrelsen i Lipum att besluta om en företrädesemission av aktier under förutsättning av bolagsstämmans efterföljande godkännande, som vid fullteckning tillför bolaget en emissionslikvid om cirka 187,2 miljoner kronor före emissionskostnader.

Lipums aktieägare kommer att ha företrädesrätt att teckna de nya aktierna i förhållande till det antal aktier de förut äger. Aktier som inte tecknats med stöd av teckningsrätter ska i första hand tilldelas dem som också tecknat aktier med stöd av teckningsrätter, oavsett om de var aktieägare på avstämningsdagen eller inte, pro rata i förhållande till det antal teckningsrätter som var och en utnyttjat för teckning och i andra hand tilldelas övriga som anmält intresse av att teckna aktier utan stöd av teckningsrätter, pro rata i förhållande till deras anmälda intresse. I sista hand ska tilldelning ske till den eller de som lämnat emissionsgarantier.

Styrelsen i Lipum har ännu inte beslutat eller offentliggjort de närmare emissionsvillkoren.

För att säkerställa att emissionen kan ske framgångsrikt på acceptabla villkor bedömer styrelsen att den måste förankras med bolagets större ägare genom teckningsåtaganden, samt att en större andel av resterande del av emissionen i övrigt måste garanteras av aktieägare eller andra investerare.

Flerie Invest har förklarat att bolaget, utan ersättning, kommer att teckna högst sin pro rata-andel i emissionen, vilket motsvarar cirka 32 procent av emissionen (”Teckningsåtagandet”). Genom att infria Teckningsåtagandet kommer Flerie Invest att uppnå ett aktieinnehav som representerar minst cirka 32 procent och högst cirka 65 procent av samtliga aktier och röster i Lipum.

Enligt villkoren för emissionen kommer det att stå samtliga aktieägare fritt att teckna, inte bara sin pro rata-andel, utan även så många aktier man därutöver önskar förvärva. Därmed har övriga aktieägare möjlighet att begränsa att Flerie Invests ägarandel ökar jämfört med nuvarande ägarandel.

Hemställan

Med hänvisning till ovan angivna omständigheter hemställer Flerie Invest att nämnden medger undantag från den budplikt som skulle uppkomma vid fullgörandet av Teckningsåtagandet.

Överväganden

Aktiemarknadens självregleringskommitté har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas. Nämnden kan också, enligt samma punkt, medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

I det nu aktuella fallet innehar Flerie Invest i dag, med stöd av en tidigare meddelad dispens (AMN 2023:30), aktier som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Lipum, men kan enligt det dispensbeslutet inte öka sin röstandel genom förvärv av ytterligare aktier i bolaget utan att ådra sig budplikt. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se bl.a. AMN 2024:04).

På grund av det anförda ska Flerie Invests ansökan om dispens från budplikt för tecknande av aktier med stöd av företrädesrätt i den planerade emissionen i Lipum bifallas utan villkor (jfr bl.a. AMN 2024:15).