Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, MK Capital Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget (eller bolaget närstående) tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av units i Cardeon AB och om bolaget sedermera utnyttjar de i dessa units ingående teckningsoptionerna för aktieteckning.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, MK Capital Invest AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang med Mangold Fondkommission AB som kan komma att användas vid emissionen.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 19 januari 2024 en framställning från Advokatfirman Delphi på uppdrag av Cardeon AB, org.nr 559176–3106, och för aktieägaren MK Capital Invest AB:s, org.nr 556845–1115 (”MKCI”), räkning. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande av relevans för frågan om dispens från budplikt.

Cardeon är ett svenskt investmentbolag som investerar i företag inom medicinteknik och life science. I Cardeon finns aktier av endast ett slag. Aktierna handlas på Nordic SME Sweden.

MKCI, som är ett av AA helägt bolag, är största aktieägare i Cardeon. MKCI innehar, tillsammans med närstående, aktier som representerar cirka 43 procent av rösterna för samtliga aktier i bolaget.

Cardeon avser att genomföra en emission av units med företrädesrätt för bolagets aktieägare. Beslut om emissionen har fattats av styrelsen under förutsättning av bolagsstämmans efterföljande godkännande. I emissionen ska en aktie berättiga till en uniträtt som berättigar till teckning av en unit bestående av tre nyemitterade aktier, fem teckningsoptioner av serie TO1 och fem teckningsoptioner av serie TO2. I samband med emissionen avser MKCI att låna ut aktier i Cardeon till Mangold Fondkommission AB i syfte att Mangold ska agera likviditetsgarant.

MKCI har tidigare erhållit dispens från budplikt i samband med ett omvänt förvärv (AMN 2022:48). I det beslutet föreskrivs att, om MKCI förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i Cardeon, uppkommer budplikt. Det kan noteras att ökningen av MKCI:s röstandel sedan dess har skett enbart till följd av att de tidigare innehavarna av röststarka A-aktier löst in sina aktier i utbyte mot B-aktier, se bifogade pressmeddelanden (uteslutna här).

Om den nu aktuella företrädesemissionen inte skulle fulltecknas av aktieägarna, eller av andra teckningsberättigade, kan MKCI:s (med närståendes) röstandel i Cardeon komma att öka till ca 46 procent och budplikt uppkomma.

Om särskilda skäl föreligger kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna Aktiemarknadsnämnden lämna dispens från budplikt. Den föreliggande situationen, att budplikt kan uppkomma till följd av att någon tecknar units med företrädesrätt i en emission, är en sådan situation som enligt Aktiemarknadsnämndens praxis utgör grund för dispens.

Hemställan

I framställningen hemställer MKCI att nämnden medger undantag från den budplikt som skulle uppkomma genom att MKCI (med närstående) dels med företrädesrätt tecknar units i emissionen, dels sedermera utnyttjar de i dessa units ingående teckningsoptionerna för aktieteckning.

I den mån aktielånet från MKCI till Mangold medför behov av dispens från budplikt vid återlämnandet av aktier hemställer MKCI om att undantag från budplikt medges även i den delen.

Överväganden

Aktiemarknadens självregleringskommitté har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nordic SME Sweden.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nordic SME Sweden i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

I det nu aktuella fallet innehar MKCI i dag, med stöd av en tidigare meddelad dispens (AMN 2022:48), aktier som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Cardeon, men kan enligt det dispensbeslutet inte öka sin röstandel genom förvärv av ytterligare aktier i Cardeon utan att ådra sig budplikt. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se bl.a. AMN 2023:20).

På grund av det anförda ska MKCI:s ansökan om dispens från budplikt för tecknande av units (bestående av aktier och teckningsoptioner) med stöd av företrädesrätt i den planerade emissionen i Cardeon bifallas utan villkor (jfr bl.a. AMN 2024:02). Dispensen ska i enlighet med nämndens praxis också omfatta MKCI:s utnyttjande av de i dessa units ingående teckningsoptionerna för aktieteckning (jfr bl.a. AMN 2023:57).

I samband med emissionen avser MKCI att låna ut aktier i Cardeon till Mangold Fondkommission AB i syfte att Mangold ska agera likviditetsgarant. Därigenom kommer MKCI:s röstandel att minska när aktierna lånas ut och, när MKCI sedermera får tillbaka aktierna, vara densamma som före utlåningen. Förfarandet är ett på aktiemarknaden allmänt vedertaget arrangemang vilket nämnden regelmässigt ansett motivera dispens från budplikt (jfr bl.a. AMN 2022:41). MKCI:s hemställan om dispens från budplikt ska därför även i den delen bifallas.