Dispens från budplikt (MB – Genova Property Group)
Beslut
Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Micael Bile och de av honom helägda bolagen Transviks udde AB och Svealp AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid börsintroduktion av Genova Property Group AB.
[Detta uttalande gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd. Enligt 26 § tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden får ett sådant uttalande inte offentliggöras av Aktiemarknadsnämnden förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerat åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd. Uttalandet ska därför tills vidare inte offentliggöras.]
Ärendet
Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 17 juni 2020 en framställning från Gernandt & Danielsson Advokatbyrå på uppdrag av Micael Bile (621127-1215). Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA).
Framställningen
Bakgrund
Genova Property Group AB (“Bolaget”) är ett svenskt fastighetsbolag vars preferensaktier sedan den 12 juni 2020 är noterade på Nasdaq Stockholm.
Bolaget avser att i närtid ansöka om notering på Nasdaq Stockholm av Bolagets stamaktier. Nasdaq Stockholm förväntas godkänna en ansökan om upptagande till handel av Bolagets stamaktier på Nasdaq Stockholm under förutsättning att vissa villkor uppfylls.
I samband med upptagande till handel kommer en ägarspridning att genomföras genom ett erbjudande av nyemitterade och befintliga stamaktier till allmänheten i Sverige samt till institutionella investerare i Sverige och vissa andra länder (”Erbjudandet”). Avsikten är att Erbjudandet ska offentliggöras den 18 juni 2020 och att första dag för handel på Nasdaq Stockholm ska vara den 30 juni 2020.
MB är (genom de helägda bolagen Transviks udde AB och Svealp AB) huvudägare och äger före Erbjudandet cirka 65 procent av stamaktierna i Bolaget, och totalt 58 procent av aktierna och 65 procent av rösterna i Bolaget. Övriga stamaktier ägs av styrelseledamoten Andreas Eneskjöld (28 procent; genom bolag) och verkställande direktör Michael Moschewitz (7 procent; genom bolag) (MB, Andreas Eneskjöld och Michael Moschewitz benämns gemensamt ”Huvudägarna”). Huvudägarna innehar tillsammans cirka 89 procent av aktierna och 99 procent av rösterna i Bolaget. MB och Andreas Eneskjöld benämns gemensamt ”Säljande Aktieägare”.
Erbjudandet
Erbjudandet kommer avse dels 7 700 000 stamaktier som emitteras av Bolaget, dels 2 300 000 stamaktier som säljs av Säljande Aktieägare (MB 1 900 000 aktier och Andreas Eneskjöld 400 000 aktier). Antalet stamaktier som säljs av MB i Erbjudandet motsvarar cirka 9,5 procent av MB:s stamaktier och 9,4 procent av hans totala antal aktier i Bolaget.
Utöver de befintliga stamaktier som MB kommer att avyttra i Erbjudandet kommer MB, för att underlätta leverans av de nyemitterade stamaktierna i Erbjudandet till investerare, låna ut stamaktier till de banker som biträder vid börsnoteringen. Dessa aktier kommer att lämnas tillbaka efter det att registrering av nyemissionen har skett hos Bolagsverket (eller, i form av interimsaktier/BTA, så snart som möjligt efter att investerare erlagt betalning).
Bolaget och Säljande Aktieägare har därtill lämnat en ”övertilldelningsoption” till bankerna, vilket innebär att bankerna senast 30 dagar från första dagen för handel i Bolagets aktie på Nasdaq Stockholm har rätt att begära att förvärva ytterligare aktier motsvarande högst 15 procent av antalet aktier i Erbjudandet.
På sedvanligt sätt kan bankerna i samband med upptagandet till handel komma att genomföra stabiliseringsåtgärder. Bankerna kommer då att teckna eller förvärva aktier i Bolaget på Nasdaq Stockholm och därefter återlämna dessa till Bolaget och Säljande Aktieägare. Som högst kan bankerna komma att återlämna det antal aktier som motsvarar övertilldelningsoptionen.
För att för att underlätta leverans av de nyemitterade stamaktierna inom ramen för övertilldelningen till investerare kommer MB att till förmån för Bolaget låna ut stamaktier till bankerna, vilka sedan kommer att återlämnas (1) om bankerna påkallar övertilldelningsoptionen, efter att registrering av nyemission skett hos Bolagsverket (eller, i form av interimsaktier/BTA, så snart som möjligt efter bankernas beslut att påkalla övertilldelningsoptionen), eller (2) om bankerna vidtar stabilisering och ej påkallar övertilldelningsoptionen, efter det att övertilldelningsoptionen förfallit eller bankerna meddelat att övertilldelningsoptionen ej påkallas.
MB:s olika åtgärder, som sänker och ökar antalet aktier i MB:s besittning kan sammanfattas som att MB, innan bankerna återlämnar MB:s utlånade stamaktier, som lägst kommer att ha en ägarandel om 21,45 procent av aktierna och 23,36 procent av rösterna. När aktierna återlämning kommer MB ha en ägarandel om 39,6 procent av aktierna och 43,4 procent av rösterna. Slutligen kommer MB, beroende på i vilken utsträckning, övertilldelningsoptionen utnyttjas att inneha mellan 41,20 procent av aktierna och 45,05 procent av rösterna (vid fullt nyttjande av övertilldelningsoptionen) och 41,9 procent av aktierna och 45,8 procent av rösterna (om inte övertilldelningsoptionen alls utnyttjas).
På grund av aktielån till bankerna i samband med leverans av stamaktier till investerare kommer MB:s ägarandel således att understiga 30 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget, för att därefter öka till minst 30 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget när aktierna återlämnas till MB.
Hemställan
Mot bakgrund av vad som anges ovan hemställer MB att Aktiemarknadsnämnden medger MB och de av honom helägda bolagen dispens från den budplikt enligt LUA som kan uppkomma genom ovan beskrivna åtgärder samt att dispensen inte förenas med villkor av innebörd att MB och de av honom helägda bolagen inte har möjlighet att förvärva ytterligare aktier utan att budplikt uppkommer.
Överväganden
I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.
Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).
Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.
I det nu aktuella fallet kan den röstandel i Genova Property Group AB som innehas av MB och de av honom helägda bolagen, genom utlåning av aktier i anslutning till att aktierna tas upp till handel på Nasdaq Stockholm, komma att minska till under tre tiondelar av röstetalet och därefter åter öka till minst tre tiondelar i samband med att de utlånade aktierna återlämnas. Bestämmelserna om budplikt blir då tillämpliga.
Enligt nämndens mening och i linje med nämndens fasta praxis finns det emellertid, mot bakgrund av syftet med reglerna om budplikt och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Reglerna om budplikt avser att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. I det nu aktuella fallet handlar det inte om något kontrollägarskifte utan om ett allmänt vedertaget arrangemang i samband med en börsintroduktion, som kan leda till att MB och de av honom helägda bolagen inom en kortare tid efter börsintroduktionen kan komma att återfå så många aktier inom ramen för arrangemanget att MB och de av honom helägda bolagen kommer att inneha aktier med tre tiondelar eller mer av röstetalet. Dispens från budplikt bör därför medges (jfr bl.a. AMN 2020:21). Något skäl att ålägga MB eller de av honom helägda bolagen budplikt vid eventuellt förvärv av ytterligare aktier i Genova Property Group AB finns inte.
Ansökan om dispens från budplikt ska mot denna bakgrund bifallas.