Dispens från budplikt (Lundström – Feelgood)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar,

A.A., B.B. och C.C. samt Provobis Holding AB, org.nr 556172-6786, undantag från den budplikt i Feelgood Svenska Aktiebolag som annars skulle uppkomma genom de i framställningen beskrivna generationsskiftesåtgärderna.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 2 juni 2020 en framställning från Advokatfirman Morris AB på uppdrag av A.A., B.B. och C.C. (gemensamt ”Familjen A-son”) samt investmentbolaget Provobis Holding AB (”Provobis Holding”). Framställningen rör tolkningsbesked eller dispens från budplikt avseende aktier i Feelgood Svenska Aktiebolag enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA).

ÖVERVÄGANDEN

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Bestämmelserna är sålunda tillämpliga bl.a. vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm.

Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq Stockholm i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Av kommentaren till bestämmelsen framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Omständigheterna kan i vissa fall vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet. Så kan, sägs det i författningskommentaren, exempelvis vara fallet vid generationsskiftesåtgärder på ägarsidan. Vidare sägs att skäl för dispens normalt torde föreligga när innehavet uppkommit genom ett förvärv vartill aktieägaren ifråga inte har medverkat aktivt, t.ex. arv eller gåva. Se prop. 2005/06:140 s. 117. Aktiemarknadsnämnden har vid flera tillfällen meddelat dispens i sådana fall, se bl.a. AMN 2019:01.

Det nu aktuella fallet handlar om ett generationsskifte i fråga om familjen Lunströms aktieinnehav i Feelgood. Genom en överlåtelse av aktier i det av A.A. heägda holdingbolaget Provobis Holding kommer bl.a. holdingbolagets innehav av aktier i Feelgood att därefter, indirekt, innehas av A.A. och hans båda barn B.B. och C.C. Barnen har sedan tidigare icke obetydliga aktieinnehav i Feelgood och B.B. är styrelseledamot i bolaget.

Enligt nämndens mening talar vad nu sagts och vad som i övrigt anförs i framställningen för att de planerade generationsskiftesåtgärderna de facto inte innebär något kontrollägarskifte i Feelgood. I linje med vad som uttalas i lagens förarbeten bör därför dispens beviljas från den budplikt som annars skulle uppkomma genom de planerade åtgärderna. Dispensen ska avse gälla även framtida förvärv som A.A., något av barnen eller holdingbolaget ifråga gör, under förutsättning att detta fortsatt ägs av familjen A-son. Jfr bl.a. AMN 2019:1.