Om innebörden av ett visst budpliktsvillkor (Anonymt)
Ärendet
Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 9 april 2020 en framställning med två frågor rörande innebörden av nämndens praxis i fråga om villkor vid dispens från budplikt.
Framställning
Antag att X genom förvärv av aktier uppnår ett aktieinnehav som representerar tre tiondelar eller mer av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad. Antag vidare att Aktiemarknadsnämnden för det aktuella förvärvet medger X dispens från budplikt och i dispensbeslutet föreskriver att om X förvärvar ytterligare aktier i bolaget och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.
Fråga 1
Ska villkoret i dispensbeslutet tolkas och tillämpas på samma sätt som 3 kap. 1 § första stycket lagen 2006:451 om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA), dvs. så att X ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget inom fyra veckor från den tidpunkt då X förvärvade ytterligare aktier i bolaget och offentliggjorde storleken på sitt aktieinnehav?
Fråga 2
Ska villkoret i dispensbeslutet vidare tolkas och tillämpas på samma sätt som 3 kap. 6 § LUA, dvs. så att budplikten bortfaller om X inom fyraveckorsfristen avyttrar aktier i bolaget så att aktieinnehavet återgår till eller understiger aktieinnehavet omedelbart före förvärvet av ytterligare aktier?
Överväganden
I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § samma lag efter ansökan medge undantag från budplikt.
Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).
Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Budplikt innebär att förvärvaren omedelbart ska offentliggöra storleken på aktieinnehavet och inom fyra veckor därefter lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.
Undantag från bestämmelserna om budplikt får medges om det finns särskilda skäl. Undantag får förenas med villkor.
I beslut om dispens föreskriver nämnden, om inte omständigheterna motiverar annat, att för det fall den som dispensen avser sedermera förvärvar ytterligare aktier i bolaget och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt. Dispensen är alltså motiverad av omständigheterna i det specifika förvärvet och innebär inte en generell befrielse från budpliktsreglerna. Saken kan uttryckas så, att budplikten är vilande och återinträder om ytterligare förvärv sker. Jfr AMN 2013:28.
Mot denna bakgrund ska enligt nämndens mening i ett sådant fall som avses i framställningen, X, vid förvärv av ytterligare aktier i bolaget, omedelbart offentliggöra storleken på det nya aktieinnehavet och inom fyra veckor därefter lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget i enlighet med reglerna om budplikt.
Vad därefter gäller den andra frågan finner nämnden inte några avgörande skäl för en annan ordning än den som gäller när budplikt uppkommer till följd av att någon uppnår ett aktieinnehav som representerar tre tiondelar eller mer av röstetalet för samtliga aktier i ett bolag, dvs. budplikten bortfaller endast om X inom fyraveckorsfristen avyttrar så många aktier att aktieinnehavet representerar mindre än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget, jfr 3 kap. 6 § LUA. Det sagda hindrar inte att nämnden med hänsyn till omständigheterna kring det budpliktutlösande förvärvet av ytterligare aktier i ett enskilt fall kan medge att budplikten bortfaller om X inom fyraveckorsfristen avyttrar så många aktier att aktieinnehavet återgår till samma nivå som före förvärvet. Så skulle exempelvis kunna vara fallet om aktierna i fråga närmast oavsiktligt förvärvats inom ramen för ett företagsförvärv. Till sådana omständigheter kan däremot inte hänföras förändringar i bolagets aktiekurs under fyraveckorsperioden.