Fråga om dispens från budplikt (Karla Reigo – Crowdsoft)
Beslut
Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Tandläkare Karla Reigo AB dispens från den budplikt som har uppkommit till följd av att bolaget genom deltagande i en apportemission förvärvat aktier i Crowdsoft Technology AB.
Om Tandläkare Karla Reigo AB förvärvar ytterligare aktier i Crowdsoft Technology AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.
Ärendet
Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 10 april 2018 en framställning från Peter Reigo. Framställningen rör dispens från budplikt.
Framställning
I framställningen anförs följande.
Aktierna i Crowdsoft Technology AB, org. nr 556725-4866, (“Crowdsoft”) handlas på Aktietorget. Crowdsofts aktiekapital uppgår till 35.437.198,875 kr, vilket idag är fördelat på 1.417.487.955 aktier.
Tandläkare Karla Reigo AB (”Tdl Reigo”), org. nr. 556651-1837, äger sedan den 22 mars 2018 429.977.265 aktier i Crowdsoft motsvarande 30,33 %. Tdl Reigo är bolagets största ägare.
Crowdsoft genomförde den 13 mars 2018, efter ett enhälligt beslut av extra bolagsstämma, en apportemission om 600.000.000 för köp av Flowscape AB (”Flowscape”), org. nr. 556866-9625. Tdl Reigo ägde 71,7 % av Flowscape och erhöll genom apportemissionen erhöll 429.977.265 aktier i Crowdsoft. I samband med apportemissionen genomfördes även en företrädesemission om 517.136.931 aktier varav endast 472.730.001 aktier tecknades.
När avtalet om Crowdsofts uppköp av Flowscape tecknades var ambitionen att 517.136.931 aktier skulle tecknas i företrädesemissionen. Om så skett hade Tdl Reigos andel endast varit 29,4 % och således underskridit budpliktsgränsen enligt Kollegiet för svensk bolagsstyrnings takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”). Nu tecknades inte företrädesemissionen enligt förväntningarna och därmed blev Tdl Reigos andel över 30 % och således föremål för budplikt.
Härmed ansöker Tdl Reigo om dispens från budpliken eftersom de ägda Crowdsoft aktierna förvärvades genom apportemission och ambitionen i samgåendet inte var att överskrida 30 %. Dock överskreds 30 %-gränsen pga. att täckningsgraden i företrädesemissionen var lägre än förväntat och därmed överskrider idag Tdl Reigo gränsen med 0,3 %.
Överväganden
Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna revideras senast 2018-04-01, men hade i nu aktuellt hänseende samma lydelse i den tidigare versionen. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.
Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.
Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.
Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. Som exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt nämns i kommentaren till budpliktsreglerna att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission. I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.
I det nu aktuella har fallet har Tdl Reigo i en apportemission förvärvat aktier i Crowdsoft i sådan utsträckning att budplikt uppkommit enligt punkten III.1 i takeover-reglerna. Aktierna i fråga utgör i praktiken betalning för aktier i bolaget Flowscape, vilka Tdl Reigo överlåtit till Crowdsoft.
Dispens från budplikt av det slag som det nu är fråga om söks och beviljas vanligen inför bolagsstämman. I det nu aktuella fallet har bolagsstämman i Crowdsoft visserligen redan beslutat om emissionen och aktieförvärven genomförts, men eftersom den fyraveckorsfrist inom vilken ett budpliktsbud ska läggas inte hade löpt ut när dispensansökan gavs in anser nämnden att ansökan kan prövas.
Bolagsstämmobeslutet om apportemissionen för förvärv av Flowscape fattades enhälligt. Huruvida aktieägarna inför stämman också informerades om hur stor kapital- och röstandel i Crowdsoft som huvudägaren i Flowscape, Tdl Reigo, skulle kunna komma att uppnå framgår inte av framställningen. Nämnden anser emellertid, bl.a. mot bakgrund av vad som i framställningen anförs om anledningen till att Tdl Reigo kommit att överskrida budpliktsgränsen och att det handlar om ett överskridande med bara några tiondels procent, att det i detta fall ändå är möjligt att medge dispens från budplikten (jfr bl.a. AMN 2018:11). Om Tdl Reigo förvärvar ytterligare aktier i Crowdsoft ska budplikt uppkomma.