Fråga om god sed vid införande av omvandlingsförbehåll (Getinge)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 28 juni 2017 en framställning från Mannheimer Swartling Advokatbyrå på uppdrag av Getinge AB. Framställningen rör god sed vid införande av ett omvandlingsförbehåll i bolagsordningen.

Framställning

I aktiemarknadsbolaget Getinge AB finns sammanlagt 238.323.377 aktier, varav 15.940.050 A-aktier med vardera tio röster och 222.383.327 B-aktier med vardera en röst. B-aktien är upptagen till handel på Nasdaq Stockholm, medan samtliga A-aktier innehas av Carl Bennet AB och A-aktien är därmed inte föremål för organiserad handel. Carl Bennet AB innehar därutöver 27.153.848 B-aktier, vilket innebär att Carl Bennet AB innehar cirka 18,1 procent av det totala antalet aktier och cirka 48,9 procent av rösterna i Getinge.

Getinge har den 14 juni 2017 offentliggjort planer på att genomföra en företrädesemission om cirka 4 Mdr kr efter beslut om bemyndigande från extra bolagsstämma i augusti 2017 (”Företrädesemissionen”). Carl Bennet AB har förbundit sig att rösta för och teckna sin del av emissionen. Vidare har Carl Bennet AB i avtal med Getinge åtagit sig att teckna de aktier som eventuellt inte tecknas och betalas av övriga aktieägare (”Garantiåtagandet”).

Sedan Företrädesemissionen genomförts avser Getinge att fortsätta arbetet med den tidigare kommunicerade strukturförändringen av koncernen, där den nuvarande koncernen delas upp i två självständiga bolag (Getinge respektive Arjo AB) genom utdelning av aktierna i Arjo AB till aktieägarna i Getinge genom en s.k. Lex Asea-transaktion (”Omstruktureringen”).

En av de skatterättsliga förutsättningarna för att kunna genomföra Omstruktureringen som planerat är att ingen aktieägare kontrollerar mer än 50 procent av rösterna i Arjo vid noteringen. För det fall Carl Bennet AB måste infria Garantiåtagandet i sådan utsträckning att Carl Bennet AB efter Företrädesemissionen innehar mer än 50 procent av rösterna kommer Omstruktureringen inte kunna genomföras med mindre än att Carl Bennet AB avyttrar så många aktier att röstetalet understiger 50 procent.

Beroende på utfallet i Företrädesemissionen kan det antal aktier som Carl Bennet AB måste avyttra alltså vara så stort att aktiekursen för Getinges B-aktie faller väsentligt under nuvarande nivåer eller, om inte efterfrågan på B-aktierna är tillräcklig, att Omstruktureringen inte kan genomföras som planerat.

Till undvikande av detta överväger styrelsen i Getinge att föreslå bolagsstämman i augusti att införa ett omvandlingsförbehåll, enligt aktiebolagslagen 4 kap. 6 §, i Getinges bolagsordning, varigenom innehavare av A-aktier (i praktiken bara Carl Bennet AB) kan begära omvandling av A-aktier till samma antal B-aktier (”Omvandlingsförbehållet”). Till följd av röstvärdesskillnaden skulle en omvandling av A-aktier till B-aktier omfatta betydligt färre aktier än en avyttring och skulle inte heller innebära ett ökat säljtryck i marknaden.

Hemställan

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden uttalar huruvida ett införande eller utnyttjande av Omvandlingsförbehållet vara förenlig med god sed på aktiemarknaden.

Överväganden

Aktiemarknadsnämnden kan göra uttalanden i frågor om god sed på aktiemarknaden rörande aktiemarknadsbolag. Nämnden har vid ett par tidigare tillfällen behandlat frågor om införande av omvandlingsförbehåll i bolagsordningen för aktiemarknadsbolag och därvid funnit detta förenligt med god sed på aktiemarknaden (AMN 1989:3 och 1998:1).

Även i de tidigare behandlade fallen handlade det om att införa en möjlighet att omvandla från A-till B-aktier, men såväl förutsättningarna som syftet var ett annat. I de tidigare fallen var A-aktien spridd och syftet med arrangemanget var att förbättra likviditeten i bolagets aktier. I det nu aktuella fallet innehas A-aktierna av endast en ägare och syftet med arrangemanget är ett helt annat. De potentiella invändningar mot införandet av ett omvandlingsförbehåll som då diskuterades – men inte bedömdes tillräckligt starka – gör sig nu över huvud taget inte gällande. Nämnden finner inte heller att införandet av omvandlingsförbehållet eller utnyttjandet av detsamma av andra skäl skulle strida mot god sed på aktiemarknaden.