Fråga om dispens från budplikt (ITAB – XANO – AGES)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Petter Fägersten (820427-2473) undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om han genom det i framställningen beskrivna arvskiftet förvärvar de av Thord Johansson tidigare innehavda aktierna i ITAB Shop Concept AB.

Om Petter Fägersten sedermera förvärvar ytterligare aktier i ITAB Shop Concept AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar, Anna Benjamin (760512-1941) undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om hon genom det i framställningen beskrivna arvskiftet förvärvar de av Thord Johansson tidigare innehavda aktierna i XANO Industri AB respektive AGES Industri AB.

Om Anna Benjamin sedermera förvärvar ytterligare aktier i XANO Industri AB eller AGES Industri AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 5 april 2016 en framställning från Gärde Wesslau Advokatbyrå på uppdrag av Petter Fägersten (820427-2473) och Anna Benjamin (760512-1941). Framställningen rör dispens från budplikt avseende aktier i bolagen AGES Industri AB, ITAB Shop Concept AB och XANO Industri AB.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Thord Johansson med bolag, huvudägare till ITAB Shop Concept AB (“ITAB”), org. nr. 556292-1089, XANO Industri AB (“XANO”), org nr. 556076-2055, och AGES Industri AB (“AGES”), org. nr. 556234-6204, avled den 10 oktober 2015. Enligt Thord Johanssons testamente ska samtliga av honom direkt och indirekt ägda A-aktier i ITAB tillskiftas hans son Petter Fägersten medan aktierna i XANO och AGES ska tillskiftas Thords dotter Anna Benjamin. Enligt testamentet ska Anna Benjamin också tillskiftas samtliga B-aktier i ITAB.

Aktierna i ITAB och XANO är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm medan aktierna i AGES är noterade på AktieTorget.

Efter arvskifte, kommer Petter Fägersten med närstående äga 17,3 % av aktierna i ITAB, vilket motsvarar 50,9 % av rösterna för samtliga aktier i bolaget. Vidare kommer Anna Benjamin med närstående äga 29,8 % av aktierna i XANO, vilket motsvarar 55,7 % av rösterna för samtliga aktier i bolaget, respektive 29,8 % av aktierna i AGES, vilket motsvarar 55,7 % av rösterna för samtliga aktier i bolaget.

Genom förvärven kommer gränsen för budplikt att passeras i alla tre bolagen. Om dispens inte kan erhållas, kommer skifte av tillgångarna i dödsboet inte att kunna ske i enlighet med Thord Johanssons testamentariska förordnanden, eftersom det utan dispens blir omöjligt att finansiera offentliga uppköpserbjudanden för aktuella förvärv. I förarbeten till lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA), samt i kommentaren till I.2 i Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar, de s.k. ”takeover-reglerna”, uttalas att skäl för dispens bland annat torde föreligga när innehavet uppkommit genom ett förvärv vartill aktieägaren ifråga inte har medverkat aktivt eller för övrigt också då ett förvärv orsakats av en personlig händelse utom budgivarens kontroll, t.ex. vid gåva och arv. Vidare skall sägas att förvärven inte innebär att någon utomstående erhåller kontroll över bolagen. Att ägandet behålls inom Thords familj, bör vara ytterligare en omständighet som motiverar dispens från budplikt.

Hemställan

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs mot ovanstående bakgrund att nämnden beviljar dispens för Petter Fägersten och för Anna Benjamin från budplikten för de aktuella förvärven.

Överväganden

Förvärven av aktier i ITAB och XANO

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Bestämmelserna är sålunda tillämpliga bl.a. vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm.

Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq Stockholm i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Av kommentaren till bestämmelsen framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär.

Skäl för dispens torde, enligt lagens förarbeten, normalt föreligga när innehavet uppkommit genom ett förvärv vartill aktieägaren ifråga inte har medverkat aktivt, t.ex. arv eller gåva (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden vid tidigare tillfällen meddelat dispens på den grunden, se bl.a. AMN 2004:1. På de i framställningen anförda skälen bör också i fråga om de nu aktuella förvärven av aktier i ITAB och XANO dispens beviljas.

Förvärvet av aktier i AGES

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2014-07-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt uppkommer när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. Av kommentaren till bestämmelsen framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär.

Skäl för dispens torde, enligt kommentaren till punkten III.1, normalt föreligga när innehavet uppkommit genom ett förvärv vartill aktieägaren ifråga inte har medverkat aktivt, t.ex. arv eller gåva. Aktiemarknadsnämnden har, som ovan konstaterats, vid tidigare tillfällen meddelat dispens på den grunden, se bl.a. AMN 2004:1. På de i framställningen anförda skälen bör också i fråga om det nu aktuella förvärvet av aktier i AGES dispens beviljas.