Fråga om dispens från budplikt (Mats Invest – REHACT)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Mats Invest AB dispens från den budplikt annars skulle uppkomma som en följd av apportemissionen i REHACT, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i REHACT informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Mats Invest AB högst kan få genom affären i fråga, samt att

  2. affären tillstyrks av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Mats Invest AB.

Om Mats Invest AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i REHACT och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar, Skälsö Intressenter dispens från den budplikt annars skulle uppkomma som en följd av apportemissionen i REHACT, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i REHACT informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Skälsö Intressenter högst kan få genom affären i fråga, samt att

  2. affären tillstyrks av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Skälsö Intressenter.

Om Skälsö Intressenter sedermera förvärvar ytterligare aktier i REHACT och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 29 maj 2015 en framställning från Baker & McKenzie Advokatbyrå. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en apportemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

REHACT är ett svenskt publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North. Per den 16 maj 2015 hade REHACT drygt 900 direktregistrerade aktieägare. RE-HACTs verksamhet består av utveckling av energisystem. REHACT har under drygt tio års tid arbetat med teknikutveckling för att ta fram en energieffektiv värmeväxlare. Produktens nytta har dock ännu inte kunnat påvisas i de installationer som gjorts och ledningen bedömer att en relativt omfattande utvecklingsinsats kvarstår. Utvecklingsarbetet har sedan 2010 huvudsakligen skett i Polen. Bolaget har sedan 2015 valt att byta strategi och fokusera på utveckling i Sverige med svenska partners. Etableringen av nya kontaktytor är dock tidskrävande och en av de största utmaningarna kommer att vara att vinna kundernas förtroende när väl produkten når en teknikhöjd som motiverar bredare marknadssatsningar.

AB Fastator, org. nr 556848-4603 (”Fastator”) är ett privat svenskt aktiebolag som idag har 10 aktieägare. Fastator investerar i fastighetsbranschen där investeringarna är långsiktiga över konjunkturcykler och ger stabil avkastning tack vare goda kunskaper om de lokala marknaderna. Inom Fastator finns stor fastighetskompetens och ett stort nätverk, vilket genererar värdeökningar och nya affärer. I Fastators nätverk finns även utvecklingsobjekt, vilket REHACT anser på sikt kan underlätta introduktionen av REHACTs energisystem.

Aktieägare som representerar ca 34 % av kapitalet och 46 % av rösterna i REHACT har föreslagit att årsstämman i REHACT den 17 juni 2015 beslutar att REHACT ska förvärva Fastator och därigenom i stor utsträckning ändra verksamhetsinriktning. REHACT har därför inlett förhandlingar med aktieägarna i Fastator som syftar till att möjliggöra förvärvet. REHACT har idag 7 001 418 aktier och betalning för förvärvet föreslås ske genom nyemitterade B-aktier (”apportemissionen”). Hur manga aktier som kommer att emitteras beror på anslutningsgraden i emissionen.

Genom förvärvet av Fastator får REHACT tillgång till en fastighetsportfölj och ett nätverk med direkt koppling till fastighetsbranschen vilket ökar trovärdigheten och den kommersiella potentialen. Vidare kommer produktutvecklingen ges bättre förutsättningar och det finns möjlighet att skifta från teknikfokus till kundfokus. Samtidigt förvärvas ett bolag som idag går med vinst vilket skapar möjlighet för långsiktighet i verksamheten med bättre finansiell stabilitet.

Den verksamhet som idag bedrivs i REHACT bedöms inte tillvarata aktieägarnas bästa intresse eftersom verksamhetens art inte bedöms ha sådan tillväxtpotential som investerare i ett publikt noterat utvecklingsbolag torde förvänta sig. Styrelsen i REHACT stöder förslaget om förvärvet och apportemissionen och anser att bolagets nuvarande aktieägare genom den föreslagna transaktionen skulle få större möjlighet till avkastning på sin investering i bolaget, även om förvärver involverar en kraftig utspädning.

Det föreslagna förvärvet innebär bland annat följande:

  • REHACT förvärvar Fastator och byter namn till Aktiebolaget Fastator (publ).

  • REHACT utser en ny styrelse.

  • REHACT får genom förvärvet tillgång till en fastighetsportfölj med en blandning av kommersiella förvaltningsfastigheter samt fastigheter avsedda för exploatering.

  • Verksamhetens huvudinriktning ändras från utveckling av energisystem till förvaltning av fast och lös egendom. Utvecklingsdelen kvarstår men kommer inledningsvis utgöra en mindre del av det nya bolagets balansräkning.

  • Strategin för fortsatt utveckling och kommersialisering av produktportföljen kommer att bestämmas av den nya styrelsen.

Förvärvets fullbordande är villkorat av att årsstämman i REHACT godkänner förvärvet samt röstar för apportemissionen. Vidare är beslutet villkorat av att minst 70 % av det totala antalet aktier i Fastator tillskjuts som apportegendom.

Kallelse till Bolagsstämman där förvärvet avses behandlas har skett den 19 maj 2015. I samband med offentliggörandet av kallelsen, har aktieägarna i REHACT erhållit utförlig information om förvärvet. Beslut om förvärvet innefattar ändring av REHACTs bolagsordning och kräver således biträde av aktieägare representerande minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de på stämman företrädda aktierna. Styrelsen i REHACT har vidare inhämtat en oberoende företagsvärdering som kommer att tillhandahållas på REHACTs webbplats i god tid före bolagsstämman. För att ge aktieägarna i REHACT ytterligare beslutsunderlag avser styrelsen i REHACT slutligen att presentera ett informationsdokument om Fastator som kommer att tillhandahållas på REHACTs webbplats i god tid före bolagsstämman.

Förhandlingar pågår för närvarande med aktieägarna i Fastator. Bolagen har inlett en ömsesidig due diligence-process vilken förväntas vara slutförd före utgången av maj månad. Efter denna process förväntas ett bindande avtal kunna träffas mellan dels REHACT, dels ett antal större aktieägare i REHACT, dels med en ägargrupp som representerar mer än 70 % av kapitalet i Fastator. När bindande avtal är tecknat kommer det slutliga beslutet om apportemissionen att underställas bolagsstämman. Status kring affären kommer fortlöpande meddelas via pressmeddelanden. Under denna tid kommer REHACTs aktie att vara observationsnoterad av Nasdaq First North för att signalera den osäkerhet som finns kring huruvida förvärvet kommer att få erforderligt stöd och därmed kunna genomföras.

För det fall förvärvet genomförs kommer budplikt att uppkomma för två ägare i Fastator, nämligen Mats Invest AB (org. nr 556738-2329) respektive Skälsö Intressenter AB (org. nr 556887-3748). Efter apportemissionens genomförande skulle dessa komma att inneha cirka 35,5 % respektive 33,7 % av antalet aktier och röster i REHACT. Varken Mats Invest eller Skälsö Intressenter äger idag några aktier i REHACT.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden meddelar dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma för Mats Invest respektive Skälsö Intressenter enligt punkt III.1 i Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar till följd av att dessa aktieägare i Fastator var för sig erhåller mer än tre tiondelar av rösterna i REHACT i samband med förvärvet.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2015-02-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på First North.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på First North i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna. I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren avser att teckna aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

På grund av det anförda och i linje med nämndens praxis ska Mats Invest och Skälsö Intressenter beviljas dispens från budplikt.