Fråga om dispens från budplikt (Traction – BE Group)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, AB Traction undantag från den budplikt som enligt 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier med primär företrädesrätt i den planerade nyemissionen i BE Group AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, AB Traction undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma genom att bolaget infriar ett åtagande att i samma nyemission teckna aktier som övriga aktieägare inte tecknar, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i BE Group AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Traction AB högst kan få genom att teckna aktierna ifråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av AB Traction.

Om AB Traction sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 21 april 2015 en framställning från AB Traction. Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Framställning

BE Group AB, org. nr 556578-4724, (BE) är ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm, Small Cap. BEs aktiekapital uppgår till 152.506.383,68 kronor fördelat på 74.728.128 aktier med lika rätt. BE är ett handels- och serviceföretag inom stål, rostfritt stål och aluminium. Bolagets kunder finns framför allt inom verkstads- och byggindustrin i Sverige, Finland och Baltikum, där bolaget är en av marknadens ledande aktörer. BE har cirka 6.900 aktieägare.

AB Traction är ett svenskt investmentbolag noterat på Nasdaq Stockholm, Small Cap. Traction innehar cirka 17,3 procent av aktierna i BE, och är största ägare i BE.

BE har under de senaste åren uppvisat svag lönsamhet och fallande försäljning till följd av bl.a. strategiska felsatsningar, vikande efterfrågan samt hårdnande konkurrens. Under det första kvartalet 2014 genomfördes en garanterad företrädesemission som tillförde bolaget drygt 150 mkr. År 2014 minskade omsättningen med 4 procent till 4,2 mdr kr och rörelseresultatet försämrades till 18 mkr (36). Bolagets nettoskuld uppgick per den 31 december 2014 till 754 mkr och det egna kapitalet till 715 mkr.

Med anledning av den svaga utvecklingen under år 2014 har bolaget fört diskussioner med sina långivare (ett bankkonsortium) om sin långsiktiga kapitalstruktur. Dessa diskussioner har nu resulterat i en överenskommelse som innebär att långivarna åtar sig att förlänga lånen på vissa villkor om bolaget samtidigt genomför kapitalanskaffningar inom viss tid, bl.a. en fullt garanterad företrädesrättsemission av aktier om cirka 250 mkr, som ska genomföras under andra kvartalet 2015. Emissionslikviden ska användas till att stärka bolagets finansiella ställning samt reducera bolagets skuldsättning genom amortering av lån.

De som tecknar aktier med företrädesrätt kommer även att kunna teckna aktier utöver sin företrädesrätt.

Preliminär tidplan för nyemissionen är att styrelsebeslutet med fullständiga teckningsvillkor avseende emissionen offentliggörs senast den 6 maj 2015. Emissionen förutsätter godkännande av årsstämma som ska hållas den 7 maj 2015. Teckningstiden beräknas preliminärt komma att löpa fr.o.m. den 21 maj t.o.m. den 4 juni 2015, och utfallet av emissionen beräknas offentliggöras omkring den 9 juni 2015.

För att säkerställa att nyemissionen kan ske på acceptabla villkor och utan alltför stor negativ marknadsreaktion har bolagets styrelse och ledning gjort bedömningen att nyemissionen ska garanteras. En garanti är även en förutsättning från bolagets kreditgivare liksom att bolagets huvudägare tecknar sin andel av nyemissionen. Traction har därför förklarat sig villig att mot marknadsmässig ersättning garantera en betydande del av emissionen (Emissionsgarantin) och teckna sin andel av emissionen pro rata (Teckningsåtagandet).

Emissionsgarantin avses utformas på ett sådant sätt att Traction med stöd av denna endast kan komma att teckna aktier som blir över sedan övriga aktieägare och andra erbjudits att teckna de aktier som inte har tecknats med eller utan stöd av företrädesrätt.

Om Traction både infriar Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin kan Tractions sammanlagda röstandel komma att passera 30 procent vilket skulle utlösa budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Aktieägarna i BE kommer inför bolagsstämman att informeras om Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin och den högsta kapital- och röstandel som Traction skulle kunna få genom att infria åtagandet och garantin. Tractions slutliga ägarandel är beroende av övriga aktieägares anslutning till den planerade nyemissionen. Den eventuella ökningen av Tractions andel i BE är således ofrivillig eftersom Tractions deltagande i emissionen inte sker i avsikt att öka Tractions innehav av aktier i BE utan i syfte att stärka BEs egna kapital. Ur Tractions synvinkel vore det bäst om samtliga aktieägare tecknade sig i företrädesemissionen och Traction inte ökade sin ägarandel i BE. Traction är dock största ägare i BE och har därigenom ett ägaransvar som medför att Traction är föranlåtet att garantera emissionen.

Traction hemställer härigenom att Aktiemarknadsnämnden medger Traction dispens från den budplikt som kan uppkomma genom att Traction infriar Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt innebär att den som genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som har uppkommit i samband med teckning av aktier i en företrädesemission.

Traction avser att dels teckna sin företrädesandel i emissionen, dels garantera en del av emissionen. Dispens kan enligt nämndens praxis beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

På grund av det anförda ska i det nu aktuella fallet ansökan om dispens från budplikt bifallas.

I anledning av vad som i framställningen sägs angående ersättning för Tractions teckningsåtagande och garantiåtagande vill nämnden avslutningsvis erinra om uttalandet AMN 2015:2, vari nämnden slog fast att det under normala omständigheter inte är förenligt med god sed på aktiemarknaden att ett bolag betalar ersättning till en aktieägare för ett åtagande att teckna sin pro rata-andel i en emission. Avsteg från denna ordning kan komma ifråga endast under helt exceptionella omständigheter. Nämnden utgår därför från att, på samma sätt som när Traction år 2014 tecknade sin pro rata-andel och garanterade en emission i BE (se AMN 2014:1), Tractions avsikt är att dels vederlagsfritt åta sig att teckna sin pro rata andel av emissionen, dels, mot provision, garantera emissionen.