Dispens från budplikt (AMPM – Safe at Sea)
Beslut
Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, AMPM Yacht Management AB (556654-0240) dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Safe at Sea AB, på villkor att
aktieägarna inför bolagsstämman i Safe at Sea AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som AMPM Yacht Management AB högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att
emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som på stämman företrädda aktierna, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av AMPM Yacht Management AB, Kaj Lehtovaara och Peter Alexandersson.
Om AMPM Yacht Management AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Safe at Sea AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.
Ärendet
Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 14 juni 2013 en framställning från Kaj Lehtovaara och Peter Alexandersson. Framställningen, som får anses ha gjorts för AMPM Yacht Management ABs räkning, rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en apportemission.
Framställning
I framställningen anförs i huvudsak följande.
Safe at Sea AB, vars aktier är noterade vid Aktietorget, tillverkar och säljer Rescuerunners avsedda för att användas vid sjöräddning. Största ägare i Safe at Sea är Kaj Lehtovaara och Peter Alexandersson, som tillsammans kontrollerar 22,76 procent av kapital och röster i bolaget.
Rescuerunnern utvecklades i början på 2000-talet av Sjöräddningssällskapet, men då sällskapet är en ideell organisation övertogs projektet av King River Invest AB år 2005, som placerade verksamheten i ett nystartat dotterbolag som blev Safe at Sea AB. År 2007 genomförde Safe at Sea AB en publik nyemission med efterföljande listning på AktieTorget. Syftet med emissionen var att få kapital för marknadsföring och försäljning av Rescuerunnern på den internationella marknaden.
Genom den publika emissionen erhöll allmänheten en ägarandel om knappt 20 procent av kapital och röster i Safe at Sea. King River innehade efter emissionen 56 procent medan resterande 24 procent ägdes av andra intressenter runt bolaget, däribland Almi Invest.
Den internationella lanseringen av Rescuerunnern drog ut på tiden och kostnaderna för den blev större än vad som först beräknades. Safe at Sea genomfört sedermera ytterligare tre företrädesemissioner där delar av de befintliga ägarna deltagit, men där man var tvungen att finna kapital även hos andra investerare. Bolaget huvudägare King River Invest hade inte resurser att delta i dessa emissioner, varför dess ägarandel gick ned till ca 19 procent av kapital och röster.
Under våren 2012 var styrelsen i Safe at Sea tvungen att upprätta kontrollbalansräkning och genomföra en företagsrekonstruktion. Rekonstruktionen genomfördes framförallt genom en nyemission där bolaget fick in en större ny ägare i form av Marindiesel AB och där bl.a. Almi Invest och ytterligare några av de befintliga aktieägarna tillförde medel till bolaget.
Trots att man förändrat verksamheten, med ett större inslag av service, har bolaget fortsatt att blöda, vilket föranledde styrelsen att den 26 april i år upprätta ytterligare en kontrollbalansräkning.
Som en del i att bygga en stabil grund för Safe at Sea har det lagts fram ett förslag om ett övertagande av den verksamhet som Kaj Lehtovaara och Peter Alexandersson bedriver i ett annat bolag, AMPM Yacht Management ABs (556654-0240) (”AMPM”). Verksamheten i AMPM består i huvudsak av bemanning av yrkesmässig storsjöfart. Genom en sammanslagning av verksamheterna skapas en större ”body” i bolaget, såväl personellt som vad gäller ledningskapacitet. VD i Safe at Sea är Kaj Lehtovaara och VD i AMPM är Peter Alexandersson.
Den verksamhet som tidigare bedrevs i AMPM har nyligen flyttats ner i ett nystartat dotterbolag, Optimum AB. Det är således Optimum som nu ska förvärvas av Safe at Sea genom en apportemission till AMPM. Genom förvärvet kommer AMPM att uppnå en ägarandel om 49 procent av kapital och röster i Safe at Sea.
AMPM ägs till ca 76 procent av Kaj Lehtovaara (25,36 procent) och Peter Alexandersson (44,39 procent) och King River Invest (6,5 procent). Peter Lehtovaara är huvudägare i King River Invest. Resterande aktier i AMPM ägs bland annat av Almi Invest (14,46 procent).
Beslut om att genomföra förvärvet kommer att fattas, om undantag från budplikt medges, på årsstämman i Safe at Sea den 28 juni 2013.
I framställningen hemställs, som nämnden förstår framställningen, att AMPM beviljas dispens från den budplikt som uppkommer för bolaget för det fall den planerade apportemissionen genomförs.
Överväganden
Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.
Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Aktietorget.
Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Aktietorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.
Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.
Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.
I det nu aktuella fallet ska AMPM teckna aktier i en apportemission i Safe at Sea. Aktierna utgör betalning för bolaget Optimum som AMPM överlåter till Safe at Sea. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- och röstandel som AMPM kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet bland aktieägarna. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.
På grund av det anförda och i linje med nämndens praxis ska AMPMs ansökan om dispens från budplikt bifallas.