Dispens från budplikt (QV Private Equity AB – Scandinavian Clinical Nutrition i Sverige AB)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, QV Private Equity AB (org.nr 556784-4922) undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade nyemissionen i Scandinavian Clinical Nutrition i Sverige AB (org.nr 556692-9690).

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, QV Private Equity AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sin emissionsgaranti i den planerade företrädesemissionen samt tecknar aktier i den planerade apportemissionen (inklusive mottagandet av eventuell tilläggsköpeskilling), på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Scandinavian Clinical Nutrition i Sverige AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som QV Private Equity AB högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. bolagsstämmans beslut om emissionerna biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av QV Private Equity AB.

Om QV Private Equity AB genom företrädesemissionen och apportemissionen (inklusive mottagandet av eventuell tilläggsköpeskilling) uppnår en röstandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet i Scandinavian Clinical Nutrition i Sverige AB och därefter förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 8 maj 2013 en framställning från Advokatfirman Westermark Anjou som ombud för QV Private Equity AB. Framställningen rör undantag från budplikt i samband med en företrädesemission och en apportemission i Scandinavian Clinical Nutrition i Sverige AB.

Framställning

Scandinavian Clinical Nutrition i Sverige AB (”SCN”) har ett registrerat aktiekapital om 13.629.945,2 kronor fördelat på 136.299.452 aktier. SCNs aktie handlas på Nordic MTF. SCN har under en längre tid haft likviditetsproblem, som bland annat är hänförligt till att bolaget inte har en utvecklad säljorganisation.

QV Private Equity AB (”QVPE”) äger samtliga aktier i Medica Clinical Nord AB (org.nr 556730-5189), (”MCN”). MCN har en utbyggd infrastruktur för återförsäljning av bolagets produkter och bolagets verksamhet genererar ett positivt kassaflöde. QVPE äger 16.956.862 aktier i SCN.

SCN avser att förvärva samtliga aktier i MCN från QVPE och parterna har därför ingått ett avtal om detta förvärv, ”Avtalet”. Avtalet är villkorat av att aktieägarna på årsstämma i SCN den 12 juni 2013 godkänner Avtalet och därmed godkänner förvärvet av MCN och beslutar om en apportemission, ”Apportemissionen”, där QVPE tillför samtliga aktier i MCN till SCN mot erhållande av 98.000.000 nyemitterade aktier i SCN samt mot erhållande av en eventuell tilläggsköpeskilling, ”Tilläggsköpeskillingen”, om ytterligare maximalt 40.000.000 aktier i SCN. Erhållandet av Tilläggsköpeskillingen ska baseras på ett resultatutfall i MCN under perioden 1 maj 2013–30 april 2014, beräknat enligt EBITDA korrigerat för kostnader relaterade till sammanslagningen av SCN och MCN. Avtalet är vidare villkorat av att QVPE erhåller dispens från den budplikt som uppkommer genom att QVPE erhåller ytterligare aktier enligt vad som är beskrivet ovan.

Styrelsen i SCN har beslutat att föreslå att årsstämman i SCN den 12 juni 2013 godkänner Avtalet (innefattande godkännande av förvärvet av MCN och beslut om Apportemissionen) samt beslutar om ett bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om en riktad nyemission av högst 40.000.000 aktier i SCN, för att möjliggöra erläggandet av Tilläggsköpeskillingen.

Styrelsen i SCN har också beslutat att föreslå att årsstämman i SCN den 12 juni 2013 fattar beslut om en företrädesemission, ”Företrädesemissionen”, där sex (6) aktier ska berättiga till teckning av en (1) ny aktie (baserat på aktieägande innan Apportemissionen genomförs). Under förutsättning att årsstämman beslutar att godkänna Avtalet, garanterar QVPE Företrädesemissionen.

Genom ingåendet av Avtalet och därmed förvärvet av MCN bedöms SCN få tillgång till, förutom MCNs positiva kassaflöde, en marknads- och säljorganisation samt ett värdefullt kontaktnät bland distributörer, vilket förväntas leda till en förbättring av SCNs likviditet. Företrädesemissionen ska i sin tur säkra finansieringen för driften av hela verksamheten i övrigt vad avser olika produkter, dess utveckling och marknadsföring och ska även finansiera förvärvskostnaderna av MCN.

Om Företrädesemissionen och Apportemissionen genomförs och Tilläggsköpeskillingen utgår, kommer QVPEs kapital- och röstandel i SCN att förändras enligt följande. (Beräkningen är genomförd under antagande att QVPE, såsom garant, tecknar hela Företrädesemissionen samt erhåller maximal Tilläggsköpeskilling.)

Nya aktier i SCN

Totalt antal aktier i SCN

QVPEs maximala innehav av aktier i SCN

QVPEs maximala procentuella innehav i SCN

Idag

136.299.452

 16.956.862

12,44 %

Företrädesemissionen

22.716.575

159.016.027

 39.673.437

24,95 %

Apportemissionen

98.000.000

257.016.027

137.673.437

53,57 %

Tilläggsköpeskillingen

40.000.000

297.016.027

177.673.437

59,82 %

Styrelsen i SCN kommer avseende besluten att beakta de krav som uppställs för transaktioner med större aktieägare i AMN 2012:5.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att Aktiemarknadsnämnden medger QVPE dispens från den budplikt som uppkommer för QVPE om bolaget deltar i Företrädesemissionen och Apportemissionen samt om bolaget efter den 30 april 2014 erhåller Tilläggsköpeskilling med högst 40.000.000 aktier i SCN.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nordic MTF.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nordic MTF i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. Sådana omständigheter är t.ex. att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission eller sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar också enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma i sådana situationer.

Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin eller teckna aktier i emissionen. Dessutom måste beslutet stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Motsvarande krav gäller vid en apportemission. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda ska QVPEs ansökan om dispens från budplikt för deltagande i emissionerna (inklusive mottagandet av Tilläggsköpeskillingen) samt infriande av emissionsgarantin bifallas.