Dispens från budplikt (Hauschildt – AllTele)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Mark Hauschildt dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma om han personligen eller genom ett av honom ägt bolag tecknar aktier och teckningsoptioner i den planerade apportemissionen i AllTele Allmänna Svenska Telefonaktiebolaget, konverterar innehavda konvertibler och omvandlar erhållna B-aktier till A-aktier, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i AllTele Allmänna Svenska Telefonaktiebolaget informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Mark Hauschildt högst kan få genom affären i fråga, samt att

  2. affären tillstyrks av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Mark Hauschildt.

Om Mark Hauschildt sedermera förvärvar ytterligare aktier i AllTele Allmänna Svenska Telefonaktiebolaget och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 18 februari 2013 en framställning från Advokatfirman Lindahl på uppdrag av Mark Hauschildt. Framställningen rör fråga om dispens från budplikt vid apportemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Timepiece Servicos De Consultoria LDA (”Timepiece”) är ett IT- och telekommunikationsbolag med säte på Madeira, Portugal. Från bolagets filial Timepiece Luxembourg tillhandahåller bolaget, under varumärket Universal Telecom, telefoni- och bredbandstjänster till kunder i bl.a. Sverige. Bolaget är helägt av Hauschildt.

AllTele är ett svenskt aktiemarknadsbolag som bedriver verksamhet på den svenska tele- och bredbandsmarknaden. Bolagets aktier är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm, Small Cap-listan. Det totala antalet aktier i AllTele uppgår till 12.366.746 fördelat på drygt 1.400 aktieägare per den 28 december 2012. Bolaget har endast ett aktieslag. Hauschildt innehar idag 3.259.283 aktier motsvarande cirka 26,4 procent av totalt antal aktier och röster i AllTele.

Hauschildt har, genom Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2013:1, beviljats dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma i anslutning till en av Hauschildt föreslagen apportemission i AllTele varigenom AllTele föreslogs förvärva Timepieces svenska verksamhet för telefoni och bredband. Som offentliggjorts den 13 februari 2013 har AllTeles styrelse och Hauschildt träffat en villkorad överenskommelse om ett sådant förvärv. Mot bakgrund av överenskommelsens utformning har dock förutsättningarna under vilka den tidigare dispensen meddelades i viss mån ändrats. AllTeles styrelse avser inom kort att kalla till en ny extra bolagsstämma för behandling av förvärvet under nedan angivna förutsättningar.

Förvärvet föreslås genomföras genom att Timepiece, genom en inkråmsöverlåtelse, överlåter bolagets svenska verksamhet för telefoni och bredband till ett nybildat bolag med säte på Madeira (”Universal Telecom”). Universal Telecom kommer att vara helägt av Timepiece. All-Tele föreslås därefter från Timepiece förvärva samtliga aktier i Universal Telecom mot vederlag i form av nyemitterade aktier och teckningsoptioner i AllTele.

Köpeskillingen för Universal Telecom uppgår till cirka 250 MSEK och föreslås erläggas i form av:

  1. högst 12.366.746 nyemitterade aktier i AllTele, av vilka hälften, högst 6.183.373 aktier, ska utgöra A-aktier med ett röstvärde om en röst per aktie och hälften, högst 6.183.373 aktier, ska utgöra B-aktier, en ny aktieserie, med ett röstvärde om en tiondels röst per aktie (”Vederlagsaktierna”), samt

  2. högst 1.287.831 överlåtbara teckningsoptioner, vardera berättigande till teckning av en B-aktie till en aktieteckningskurs om 20 öre (0,20 SEK) (”Vederlagsoptionerna”). Vederlagsoptionerna beräknas emitteras till marknadsvärde beräknat enligt Black and Scholes optionsvärderingsmodell och ska kunna utnyttjas för teckning av B-aktier tidigast efter årsstämman i Bolaget år 2015.

Såväl Bolagets styrelse som Hauschildt anser att förvärvet av Universal Telecom medför positiva effekter för AllTele såväl ekonomiskt, operationellt som strategiskt och kommer att vara till fördel för såväl Bolaget som samtliga aktieägare.

I Bolaget finns sedan tidigare utestående konvertibler till ett nominellt belopp om sammanlagt 40 MSEK. Konvertering av de underliggande konvertibla lånen kan ske till en konverteringskurs om 40 SEK per aktie, dvs. långt över dagens börskurs om cirka 19 SEK, genom påkallande till och med den 1 september 2013. Samtliga konvertibler innehas av Hauschildt respektive den större aktieägaren Pemberton Holding Ltd (”Pemberton”).

Som en del av en överenskommelse mellan AllTele, Hauschildt, Timepiece och vissa av All-Teles större aktieägare i samband med förvärvet av Universal Telecom har Hauschildt och Pemberton åtagit sig att genom deltagande i en riktad emission i förtid kvitta del av den konvertibla fordran till A-aktier till en kurs om 25 SEK per aktie (”Kvittningsemissionen”). Hauschildt innehar konvertibler till ett nominellt belopp om sammanlagt 11.086.475 SEK. Återstående konvertibler innehas av Pemberton. Hauschildt har åtagit sig att kvitta hela sin konvertibla fordran och Pemberton att kvitta del av sin konvertibla fordran, till A-aktier till en kurs om 25 SEK per aktie. Genom deltagande i Kvittningsemissionen kommer Hauschildt således, utöver Vederlagsaktierna, att tillföras ytterligare 443.459 A-aktier.

Efter genomförandet av Kvittningsemissionen och apportemissionen av Vederlagsaktierna kommer Hauschildt, genom eget och Timepiece innehav, att inneha cirka 63,2 procent av antalet aktier och cirka 52,9 procent av antalet röster i AllTele.

B-aktierna kommer att vara förenade med omvandlingsvillkor som innebär att Hauschildt, under vissa förutsättningar, äger rätt att omvandla B-aktierna till A-aktier. Omvandling kommer att kunna påkallas först från den avstämningsdag för vinstutdelning för räkenskapsåret 2014 som beslutas av AllTeles årsstämma år 2015 eller, om det beslutas att vinstutdelning inte ska ske, från dagen för årsstämman år 2015. Omvandling ska dock kunna påkallas före denna tidpunkt om Hauschildts innehav av röster i AllTele, inkluderat närståendes innehav av röster, understiger 52,9 procent av det totala antalet röster i AllTele. Hauschildt ska därvid äga rätt att begära omvandling av sådant antal B-aktier att hans innehav av röster i AllTele, inkluderat närståendes innehav, efter omvandling uppgår till, men inte överstiger, 52,9 procent av det totala antalet röster i AllTele. Omvandling ska vidare kunna påkallas före denna tidpunkt, av B-aktier som ska säljas till tredje part som inte är närstående till Hauschildt och som inte har ingått avtal om utövandet av rösträtten avseende aktierna i AllTele med Hauschildt.

Förutsatt att inte några överlåtelser eller förändringar av AllTeles aktiekapital sker kommer Hauschildt, genom eget och Timepiece innehav, efter två år och omvandling av samtliga B-aktier till A-aktier att inneha cirka 63,2 procent av antalet aktier och röster i bolaget.

Om Hauschildt efter två år därutöver utnyttjar Vederlagsoptionerna för teckning av B-aktier och dessa B-aktier omvandlas till A-aktier kommer Hauschildt, genom eget och Timepiece innehav, att inneha cirka 65 procent av antalet aktier och röster i AllTele.

AllTeles styrelse avser att sammankalla en extra bolagsstämma och föreslå att den extra bolagsstämman fattar beslut om

  1. godkännande av förvärvet av Universal Telecom,

  2. ändring av bolagsordningen för att möjliggöra apportemissionerna av Vederlagsaktierna och Vederlagsoptionerna samt införa aktieslaget B-aktier och omvandlingsförbehåll,

  3. apportemissionerna av Vederlagsaktierna och Vederlagsoptionerna alternativt bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om apportemissionerna av Vederlagsaktierna och Vederlagsoptionerna,

  4. Kvittningsemissionen samt därmed sammanhängande ändring av konvertibelvillkor, samt

  5. val av ny styrelse.

Inför den extra bolagsstämman kommer AllTeles styrelse att tillhandahålla aktieägarna i AllTele relevant information rörande förvärvet, varvid närmare kommer att beskrivas den ägar- och röstandel Hauschildt maximalt kan komma att uppnå i AllTele med anledning av förvärvet av Universal Telecom. Styrelsen kommer vidare att inhämta ett oberoende värderingsutlåtande (fairness opinion) avseende Universal Telecom.

Med anledning av det innehav som Hauschildt, genom eget och Timepiece innehav, uppnår genom

  1. teckning av Vederlagsaktierna,

  2. teckning av aktier i Kvittningsemissionen,

  3. utnyttjande av Vederlagsoptionerna för teckning av B-aktier, samt

  4. omvandling av B-aktier till A-aktier,

skulle budplikt uppkomma enligt 3 kap. 1 § lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden. Hauschildt hemställer att Aktiemarknadsnämnden beviljar dispens från skyldigheten att fullgöra sådan budplikt.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. De svenska bestämmelserna om budplikt gäller enligt 3 kap. 1 § andra stycket LUA vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

I det nu aktuella fallet kommer Hauschildt genom den affär som skisseras i framställningen att uppnå ett aktieinnehav i AllTele som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Hauschildt är därmed enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 LUA skyldig att inom fyra veckor lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag (se prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har också i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom.

Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna (se prop. 2005/06:140 s. 117).

Av framställningen framgår att de aktier som Hauschildt, direkt samt genom utnyttjande av erhållna teckningsoptioner, konvertering av fordran och eventuell omvandling från B-aktier till A-aktier, kan komma att förvärva i AllTele, utgör vederlag för den verksamhet som bedrivs i Timepiece och som Hauschildt ska överlåta till AllTele. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför den bolagsstämman som ska behandla emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Hauschildt kommer att få genom affären.

Vid beslut om dispenser av detta slag uppställer Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis ett villkor av innebörd att man vid bolagsstämmans beslut ska bortse från de aktier som innehas och företräds av den person som beviljas dispens. Beslutanderätten ska i stället helt och hållet tillkomma övriga aktieägare, som genom dispensen inte får den möjlighet att lämna bolaget som ett budpliktsbud annars skulle ha gett dem. Dispensen bör således gälla endast under förutsättning att affären tillstyrks av en stor majoritet bland övriga aktieägare.