Dispens från budplikt (Brinkmann von Druffel-Egloffstein – Wiking Mineral)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget förvärvar aktier i den till konvertibelinnehavarna riktade nyemissionen i Wiking Mineral AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Wiking Mineral AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. emissionsbeslutet godkänns av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein.

Om Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein sedermera förvärvar ytterligare aktier i Wiking Mineral AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 17 januari 2013 en framställning från Hamilton Advokatbyrå på uppdrag av Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein. Framställningen rör dispens från budplikt vid teckning av aktier i Wiking Mineral AB.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Wiking Mineral AB, org. nr 556675-2068, (”Wiking”) är noterat på AktieTorget och har ett aktiekapital om 1.348.065,26 kr fördelat på 1.348.065 aktier. Bolagets verksamhet består i att utveckla mogna fyndigheter mot gruvproduktion och intäkter samt att prospektera efter brytvärda malmfyndigheter i Sverige med fokus på ädel- och basmetaller.

Wiking har bristande likvididet och är i akut behov av att tillföra kapital och styrelsen har noga övervägt olika alternativ för att stärka bolagets ställning och åtgärda den rådande ekonomiska situationen. Styrelsen har kommit till slutsaten att det enda genomförbara alternativet är att göra en riktad kvittningsemission. Styrelsen avser därför föreslå att uppskattningsvis knappt 500 aktieägare i Wiking, som tillsammans innehar fordringar mot Wiking om sammanlagt 66.088.737 kr, erbjuds att teckna aktier i en riktad nyemission av aktier med betalning genom kvittning av sina respektive fordringar. Styrelsen avser föreslå en teckningskurs om lägst 4 kr, vilket skulle medföra en emission av högst 16.522.184 aktier.

Brinkmann är största aktieägare i Wiking och innehar, tillsammans med närstående, ca 23,4 procent av det totala antalet aktier och röster i bolaget. Brinkmann innehar vidare ca 86 procent, motsvarande 56.912.865 kr, av de fordringar som avses kunna kvittas mot aktier i emissionen. Om Brinkmann väljer att kvitta hela eller delar av sin fordran mot aktier i emissionen kan Brinkmann med närståendes röstandelar i Wiking komma att ökas i sådan grad att budplikt uppkommer enligt Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar. Brinkmann med närståendes röstandel efter emissionen kommer vara beroende av såväl teckningskursen i emissionen som anslutningsgraden bland övriga teckningsberättigande. Mot bakgrund härav väntas Brinkmann med närståendes totala röstandel efter emissionen, givet en teckningskurs om 4 kr per aktie samt att Brinkmann kvittar hela sin fordran mot aktier, kunna komma att uppgå till ca 81–93 procent.

Den planerande nyemissionen kommer vara av avgörande betydelse för Wikings möjlighet att stärka sin finansiella ställning och säkerställa erforderlig likviditet och bedöms vara till betydande fördel för såväl Wiking som dess aktieägare. Mot bakgrund av Wikings akuta ekonomiska situation bedömer styrelsen att det är en förutsättning för fortsatt drift av verksamheten att Brinkmann tillåts delta i emissionen och kvitta sina fordringar. Styrelsen bedömer vidare att det ovan beskrivna förslaget är det enda utestående och genomförbara alternativet och att Wiking annars med största sannolikhet kommer försättas i konkurs.

Mot den ovan beskrivna bakgrunden hemställer Brinkmann att Aktiemarknadsnämnden beviljar dispens från den budplikt som uppkommer för det fall den planerade nyemissionen genomförs.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt.

I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom en emission av aktier som utgör ett erforderligt led i rekonstruktionen av ett bolag med betydande ekonomiska svårigheter. Aktiemarknadsnämnden har också vid flera tillfällen meddelat dispens på den grunden, se bl.a. AMN 2012:21.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I det nu aktuella fallet ska Brinkmann teckna aktier i en riktad emission i Wiking i sådan utsträckning att Brinkmann kommer att öka sin röstandel i bolaget från ca 23 till minst 81 procent. Därigenom uppkommer budplikt för Brinkmann. I ljuset av vad som i framställningen anförs om skälen till emissionen och den ekonomiska situationen i Wiking föreligger emellertid enligt nämndens mening förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför stämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Brinkmann kommer att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

Det ankommer inte på Aktiemarknadsnämnden att i sin prövning beakta huruvida Wiking efter emissionen uppfyller kraven för notering på AktieTorget.

På grund av det anförda ska dispens beviljas.