Dispens från takeover-reglerna (Verdane – Capilon)
Beslut
Aktiemarknadsnämnden lämnar Verdane Capital VII K/S tillstånd att, under de i framställningen angivna förutsättningarna, undanta ägare i Schweiz från ett planerat uppköpserbjudande avseende aktier och konvertibler i Capilon AB.
Ärendet
Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 9 februari 2012 en framställning från Westermark Anjou Advokatbyrå AB på uppdrag av Verdane Capital VII K/S (”Verdane”). Framställningen rör dispens för en budgivare att i ett offentligt uppköpserbjudande utesluta aktieägare i vissa jurisdiktioner från erbjudandet.
Framställning
I framställningen anförs i huvudsak följande.
Verdane överväger att lämna ett offentligt uppköpserbjudande, direkt eller indirekt via ett helägt svenskt dotterföretag, avseende samtliga aktier och konvertibler i Capilon AB. Aktierna och konvertiblerna i Capilon är upptagna till handel på NASDAQ OMX First North. I Capilon finns 4.368.254 utestående aktier, och konvertibler som för närvarande motsvarar 1.938.118 aktier. Bolaget har endast ett aktieslag.
Verdane överväger att, i enlighet med vedertagen praxis, utesluta aktieägare i Australien, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz, Sydafrika och Förenta staterna från erbjudandet. Capilon-aktien är inte noterad på någon marknadsplats i de uppräknade länderna. Därutöver överväger Verdane att från erbjudandet utesluta aktieägare i annat land där lämnande av erbjudandet, distribution av budpressmeddelandet eller accept av erbjudandet skulle strida mot tillämpliga lagar eller regleringar eller skulle kräva att ytterligare erbjudandehandling upprättas eller registrering sker eller att någon annan åtgärd företas utöver vad som krävs enligt svensk lag.
Verdane har tagit del av offentlig aktiebok per den 30 december 2011, offentligt förvaltarförteckning per den 30 december 2011, skuldbok (direktregistrerade) per den 20 januari 2012 samt skuldbok (förvaltarregistrerade) per den 20 januari 2012 avseende Capilon. Baserat på denna information konstaterar Verdane att det saknas aktier och konvertibler registrerade för ägare i Australien, Japan, Kanada, Nya Zeeland och Sydafrika.
Verdane har vidare konstaterat att aktieägare i Förenta staterna innehar ca 2,8 procent av det totala antalet aktier i Capilon och, efter konvertering av samtliga utestående konvertibler, ca 2 procent av det totala antalet aktier i Capilon. Samtliga aktier är registrerade på en aktieägare. Aktieägare i Schweiz innehar ca 7 procent av det totala antalet aktier i Capilon och, efter konvertering av samtliga utestående konvertibler, ca 4,8 procent av det totala antalet aktier i Capilon, fördelat på två aktieägare. Härutöver innehar konvertibelinnehavare i Schweiz konvertibler motsvarande 24.726 aktier efter konvertering, fördelat på två konvertibelinnehavare. Om man i tillägg till utestående aktier räknar med konvertibler innehavda av innehavare i Schweiz, innehar aktieägare och konvertibelinnehavare i Schweiz ca 5,2 procent av det totala antalet aktier i Capilon, efter full utspädning.
BNP PARIBAS (SUISSE) S.A. och SIX SIS AG är registrerade ägare till aktierna i Schweiz. BNP PARIBAS (SUISSE) S.A. och en privatperson är registrerade innehavare av konvertiblerna i Schweiz, och Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith INC är registrerad ägare till aktierna i Förenta staterna. Det kan inte uteslutas att nämnda ägare, förutom privatpersonen, är förvaltare, vilket i så fall skulle innebära att det kan finnas en bakomliggande ägarstruktur som budgivaren saknar kunskap om.
Att rikta erbjudandet även till aktieägare och konvertibelinnehavare i Förenta staterna och Schweiz skulle innebära väsentliga merkostnader för juridisk rådgivning eftersom Verdane skulle behöva utreda gällande rätt vid bud till aktieägare och konvertibelinnehavare i Förenta staterna och Schweiz, för anpassning av erbjudandehandlingen till amerikanska och schweiziska regler och för eventuella registreringsåtgärder. Dessutom skulle det med största sannolikhet innebära en väsentlig förskjutning i den tidplan Verdane för närvarande arbetar med.
Verdane har anledning att tro att förvaltare i Förenta staterna och Schweiz har rutiner för att kunna hantera erbjudanden från EES-länder som inte omfattar aktieägare och konvertibelinnehavare i Förenta staterna eller Schweiz. Härutöver återstår förstås möjligheten att sälja aktier och konvertibler över marknadsplatsen där det finns anledning att förmoda att kursen anpassas efter priset i erbjudandet. Följaktligen torde aktieägare och konvertibelinnehavare i Förenta staterna och Schweiz i praktiken inte påverkas negativt av att uteslutas från erbjudandet.
Överväganden
Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på First North.
Det är vanligt att utländska rättssubjekt äger aktier i svenska bolag. Om det riktas ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i ett svenskt bolag med utländska aktieägare, måste budgivaren följa de svenska reglerna men dessutom ta hänsyn till reglerna i det land eller de länder där de utländska aktieägarna har sin hemvist. Att utforma ett erbjudande så att det uppfyller kraven i samtliga berörda länder kan vara mycket tidsödande och kostnadskrävande. Av kommentaren till punkten I.1 i NBK-reglerna framgår att budgivaren då, med stöd av punkten I.2, kan hemställa om Aktiemarknadsnämndens tolkning av reglerna och, vid behov därav, dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i alla länder och från skyldigheten att tillämpa de svenska reglerna fullt ut i alla avseenden. I kommentaren sägs vidare att i enlighet med vedertagen praxis behöver, såvitt avser aktieägare i länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, dispens inte sökas om, i anslutning till erbjudandets lämnande, antalet aktier som innehas av aktieägare i ett sålunda berört land kan antas representera endast en obetydlig andel av totalantalet aktier i bolaget (högst tre procent), aktierna i fråga inte är noterade på någon marknadsplats i landet och inte några andra omständigheter med tillräcklig styrka talar för en annan ordning.
I det nu aktuella fallet vill Verdane, av bl.a. tids- och kostnadsskäl, exkludera aktieägare i Förenta staterna och Schweiz från ett planerat uppköpserbjudande avseende samtliga aktier och konvertibler i Capilon. Enligt framställningen är knappt 3 procent (2 procent efter full konvertering) av aktierna i Capilon hänförliga till ägare i Förenta staterna och omkring 7 (ca 5 procent efter full konvertering) procent till ägare i Schweiz.
När det gäller antalet aktier som innehas av aktieägare i Förenta staterna kan konstateras att dessa representerar en obetydlig andel (mindre än 3 procent) av det totala antalet aktier i bolaget, att aktierna inte är noterade på någon marknadsplats i Förenta staterna och att det inte heller, såvitt framgår av framställningen, finns några särskilda omständigheter som talar emot att Verdande, utan dispens, kan låta bli att rikta erbjudandet till ägare i Förenta staterna.
Den andel av aktierna som innehas av ägare i Schweiz är enligt nämndens mening visserligen något större än vad som kan betecknas som en obetydlig andel av det totala antalet aktier i bolaget. Med hänsyn till vad som anförs i framställningen, bl.a. om schweiziska ägares möjligheter att ändå hantera erbjudandet och att undvika att påverkas negativt av att uppköpserbjudandets utformning i aktuellt hänseende, föreligger emellertid enligt Aktiemarknadsnämndens mening förutsättningar för att bevilja Verdane dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till ägare i Schweiz.