Dispens från budplikt (Renhult Invest – Aqualiv och Värmlands Finans)
Beslut
Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Renhult Invest AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget förvärvar aktier i den riktade nyemissionen i Aqualiv AB, på villkor att
aktieägarna inför årssstämman i Aqualiv AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Renhult Invest AB högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att
emissionsbeslutet godkänns av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Renhult Invest AB.
Om Renhult Invest AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Aqualiv AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.
Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar, Aqualiv AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget förvärvar de aktier i Värmlands Finans Sverige AB som innehas av Renhult Invest.
Detta uttalande gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd. Enligt 26 § tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden får ett sådant uttalande inte offentliggöras av Aktiemarknadsnämnden förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerat åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd. Uttalandet ska därför tills vidare inte offentliggöras.
Ärendet
Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 9 maj 2011 en framställning från MAQS Law Firm Advokatbyrå AB som ombud för Glenn Renhult. Framställningen rör dispens från budplikt för dels Renhult Invest AB, dels Aqualiv AB.
Framställning
I framställningen anförs följande.
Glenn Renhult äger samtliga aktier i Renhult Invest AB, org. nr. 556732-1095.
Renhult Invest äger i dag, före deltagande i en planerad företrädesemission, aktier som representerar 58,99 % av rösterna och 27,3 % av kapitalet i Värmlands Finans Sverige AB, org. nr. 556719 – 5531. De fem största ägarna utöver Renhult Invest innehar tillsammans drygt 33 % av rösterna och kapitalet i bolaget. Resterande aktier i Värmlands Finans är spridda på cirka 1000 aktieägare. Aktierna i Värmlands Finans är noterade på AktieTorget.
Renhult Invest äger därutöver aktier i de onoterade bolagen Pitchers AB (10 %), Elna Restaurang AB (40 %) samt Visionfc AB (25 %).
I syfte att renodla och omstrukturera sitt aktieinnehav samt bygga en bas för ett investmentbolag har Renhult Invest beslutat att vidta följande åtgärder samt delta i planerade emissioner enligt följande.
Renhult Invest har den 7 april 2011 förvärvat aktier som representerar 23,03 % av kapitalet och rösterna i Aqualiv AB, org. nr. 556638-2585, från Aqualivs fyra största ägare. Renhult Invest är därigenom Aqualivs störste ägare. De fem största ägarna i Aqualiv utöver Renhult Invest innehar tillsammans knappt 25 % av rösterna och kapitalet i bolaget. Resterande aktier i Aqualiv är spridda på cirka 900 aktieägare.
Styrelsen i Aqualiv, som är listat på AktieTorget, har den 8 april 2011 beslutat att avyttra bolagets nuvarande verksamhet, vilken under en längre tid haft svårt att uppvisa någon lönsamhet. Försäljningen kräver ett beslut av den kommande årsstämman.
I syfte att stärka bolagets finansiella ställning samt snabbt lösa bolagets rådande likviditetsbehov har styrelsen därutöver med stöd av ett bemyndigande av en extra bolagsstämma den 4 april 2011 beslutat att rikta en emission om 40.458.355 aktier till en kurs om 0,02 kr till Renhult Invest. Emissionen kommer att tillföra bolaget 0,8 milj. kr. Beslut om den riktade emissionen är villkorat av ett godkännande på den kommande årsstämman. Efter nyemissionen kommer Renhult Invests innehav i Aqualiv att representera cirka 42,49 procent av kapitalet och rösterna i bolaget.
Härigenom uppkommer budplikt för Renhult Invest.
Renhult Invest har för avsikt att avyttra sitt ovan nämnda aktieinnehav, däribland aktierna i Värmlands Finans, till Aqualiv. Innehavet i Värmlands Finans kommer efter ovan nämnda emission att uppgå till 57,55 % av rösterna och 24,75 % av kapitalet. Betalningen sker via reverslån till Renhult Invest.
Härigenom uppkommer budplikt för Aqualiv.
I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs om dispens från den budplikt som, enligt Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilka handlas på vissa handelsplattformar, genom ovan nämnda förvärv skulle uppkomma för Aqualiv respektive Renhult Invest.
Som skäl för dispenserna anförs att det får anses vara till nytta för övriga aktieägare i Aqualiv att Renhult Invest tillför bolaget en vinstgivande verksamhet genom att gå in som en långsiktig och kapitalstark ägare i Aqualiv.
Aqualiv har efter avyttringen av verksamheten inte någon kvarvarande verksamhet. Aqualiv är därför, om de planerade förvärven inte kommer till stånd, med stor sannolikhet tvunget att träda i likvidation. En efterföljande konkurs kan inte uteslutas. Aqualiv planerar att utöver förvärvet av aktierna från Renhult Invest ägna sig åt placeringar i aktier och emissionsgarantigivning.
Någon egentlig förändring i ägarstrukturen i Värmlands Finans sker enligt framställningen inte genom att Renhult Invest även fortsättningsvis kommer att ha ett väsentligt inflytande över Värmlands Finans.
Överväganden
Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på AktieTorget.
Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.
Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.
Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom en emission av aktier som utgör ett erforderligt led i rekonstruktionen av ett bolag med betydande ekonomiska svårigheter. En annan omständighet som kan motivera att dispens lämnas är att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.
Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.
I det nu aktuella fallet ska för det första Renhult Invest teckna aktier i en riktad emission i Aqualiv i sådan utsträckning att Renhult Invest kommer att öka sin röstandel i bolaget från 23 till drygt 42 procent. Därigenom uppkommer budplikt för Renhult Invest. I ljuset av vad som i framställningen anförs om skälen till emissionen och den ekonomiska situationen i Aqualiv föreligger emellertid enligt nämndens mening förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför årsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Renhult Invest kommer att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.
Vidare ska Renhult Invest, vid en senare tidpunkt, överlåta aktierna i Värmlands Finans till Aqualiv. Renhult Invest är idag kontrollerande ägare i Värmlands Finans med 59 procent av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. En överlåtelse av detta aktieinnehav till Aqualiv i vilket Renhult Invest vid överlåtelsetidpunkten innehar drygt 42 procent av röstetalet innebär, med beaktande även av vad som i övrigt anförs i framställningen, enligt nämndens mening de facto inte något kontrollägarskifte. Därmed föreligger förutsättningar för att bevilja dispens från den budplikt som överlåtelsen utlöser för Aqualiv.