Dispens från budplikt (FinnvedenBulten)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Nordic Capital V, L.P. med närstående undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av den övertilldelningsoption och de kursstabiliseringsåtgärder som kan komma att användas vid börsintroduktion av FinnvedenBulten AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 18 mars 2011 en framställning från Advokatfirman Vinge på uppdrag av Nordic Capital V, L.P. Framställningen rör undantag från budplikt i samband med vissa arrangemang i samband med en börsintroduktion.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

FinnvedenBulten AB (556668-2141) (”FinnvedenBulten” eller ”bolaget”) har ansökt om att bolagets aktier ska tas upp till handel vid NASDAQ OMX Stockholm (”Noteringen”). FinnvedenBulten utvecklar och driver industriella verksamheter vilka erbjuder produkter, tekniska lösningar och system i metalliska material. Koncernens verksamhet bedrivs i två divisioner, Bulten och Finnveden Metal Structures. Division Bulten utvecklar och tillverkar fästelement för den globala fordonsindustrin. Division Finnveden Metal Structures tillverkar produkter i stål, magnesium och aluminium eller i kombinationer av dessa material. FinnvedenBulten ägs till 100 procent av Nordic Capital V, L.P. genom sina två helägda dotterbolag Finnveden Ltd (51,4 procent) och Finnveden S.a.r.l. (48,6 procent) (tillsammans ”Huvudägaren”).

I samband med Noteringen kommer en ägarspridning att genomföras genom ett erbjudande till allmänheten i Sverige och till institutionella investerare i Sverige och vissa andra länder (”Erbjudandet”). Erbjudandet beskrivs närmare i det prospekt som avses godkännas och registreras hos Finansinspektionen före Erbjudandet och Noteringen (”Prospektet”). Erbjudandet kommer att avse försäljning av befintliga aktier och vissa aktier som före Noteringen tillkommer genom kvittning av ett aktieägarlån som Huvudägaren har ställt ut till FinnvedenBulten. Huvudägaren avser även att lämna en övertilldelningsoption som innebär en utfästelse att, på begäran av Managers senast 30 dagar från första dagen för handel i bolagets aktier, avyttra ytterligare aktier i bolaget motsvarande omkring 15 procent av aktierna i Erbjudandet (”Övertilldelningsoptionen”). Övertilldelningsoptionen innebär att Huvudägaren lånar ut aktier till Managers för försäljning enligt det ovanstående.

På sedvanligt sätt kan Managers även i samband med Erbjudandet och Noteringen komma att genomföra transaktioner som medför att kursen på aktierna håller sig på en högre nivå än vad som annars skulle ha varit fallet. Stabiliseringsåtgärder kan komma att ske från och med första dag för handel i aktierna och under högst 30 kalenderdagar därefter. För det fall Managers genomför stabiliseringsåtgärder innebär detta att Managers förvärvar aktier i bolaget på marknaden och därefter återlämnar dem till Huvudägaren.

Storleken på Erbjudandet och prisintervallet för Erbjudandet kommer att beslutas av Huvudägaren efter samråd med Managers baserat på det bedömda investerarintresset. Hur många aktier Huvudägaren kommer att äga efter Erbjudandet är beroende av det slutliga priset i Erbjudandet eftersom antalet aktier som kommer att emitteras genom ovan nämnda kvittningsemission baseras på detta pris.

Huvudägarens bedömning är att Huvudägaren, efter Erbjudandet, kommer att äga cirka 30–40 procent av aktierna och rösterna i FinnvedenBulten, om Övertilldelningsoptionen inte utnyttjas, och cirka 20–30 procent av aktierna och rösterna om Övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo. För det fall Övertilldelningsoptionen utnyttjas kan således Huvudägarens ägarandel komma att understiga 30 procent av rösterna och aktierna. Om Managers därefter genomför stabiliseringsåtgärder kan Huvudägarens andel av aktierna och rösterna följaktligen komma att öka till en andel representerande minst 30 procent av rösterna i Bolaget, och därmed utlösa budplikt.

Övertilldelningsoptionen och stabiliseringsåtgärderna ska utformas och genomföras på sedvanliga villkor och förfarandena kommer att beskrivas i Prospektet.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställer Huvudägaren om undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma genom Managers stabiliseringsåtgärder inom ramen för Erbjudandet och Noteringen, samt att dispensen inte förenas med villkor med följd att Huvudägaren och dess närstående inte har möjlighet att förvärva ytterligare aktier i FinnvedenBulten utan att budplikt uppkommer.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Bestämmelserna är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte.

Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna om budplikt. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Ägaren i fråga ska då erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett på visst sätt bestämt pris.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.

I det nu aktuella fallet kan Huvudägarens röstandel i FinnvedenBulten, som en följd av en övertilldelningsoption och kursstabiliseringsåtgärder i anslutning till att bolagets aktier tas upp till handel på NASDAQ OMX Stockholm, komma att öka från mindre än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget till minst tre tiondelar av röstetalet. Bestämmelserna om budplikt blir då tillämpliga.

Enligt nämndens mening finns det emellertid, mot bakgrund av syftet med reglerna om budplikt och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Reglerna om budplikt avser, som konstaterats ovan, att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. I det nu aktuella fallet handlar det inte om något kontrollägarskifte utan om ett allmänt vedertaget arrangemang i samband med en börsintroduktion, som kan leda till att Huvudägaren – som före börsintroduktionen äger samtliga aktier i bolaget – inom 30 dagar efter börsintroduktionen kan komma att återfå så många inom ramen för arrangemanget utlånade aktier att Huvudägarens röstandel kommer att motsvara tre tiondelar eller mer av röstetalet. Dispens från budplikt bör därför medges (jfr AMN 2009:15). Något skäl att ålägga Huvudägaren eller närstående budplikt vid eventuellt förvärv av ytterligare aktier i bolaget finns inte.