Dispens från budplikt (CBBG)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Carlstad Business to Business Group AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma, om bolaget tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Ulyss AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Ulyss AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Carlstad Business to Business Group AB högst kan få genom att förvärva aktierna, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Carlstad Business to Business Group AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma, om bolaget till fullo tecknar sin andel aktier i den planerade företrädesemissionen i Ulyss AB, men emissionen inte blir fulltecknad och Carlstad Business to Business Group ABs röstandel i Ulyss AB till följd härav kommer att öka.

Om Carlstad Business to Business Group AB därefter förvärvar ytterligare aktier i Ulyss AB och därigenom ökar sin röstandel i bolaget uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 26 mars 2010 en framställning från Carlstad Business to Business Group AB. Framställningen rör dispens från budplikt i samband förvärv av aktier i dels en apportemission, dels en nyemission med företrädesrätt i Ulyss AB.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Ulyss AB är noterat på AktieTorget. I bolaget finns idag 4.834.000 aktier som alla ger samma rätt i bolaget.

Ulyss var tidigare ett investmentbolag med företrädesvis investeringar i mindre bolag. Ulyss verksamhet hade emellertid under en längre tid redovisat löpande förluster på grund av främst en negativ kursutveckling i bolagets aktieportfölj och höga administrationskostnader i förhållande till bolagets intjäningsförmåga. Mot denna bakgrund förvärvade Värmlands Finans under våren 2009 genom ett offentligt erbjudande cirka 84 procent av aktierna och rösterna i Ulyss. Värmlands Finans avsikt var att avlista Ulyss från AktieTorget och behålla bolaget som ett dotterbolag. Planerna ändrades med anledning av att resterande 142 aktieägare, med tillsammans cirka 16 procent av kapitalet och rösterna, inte accepterade Värmlands Finans offentliga erbjudande. Värmlands Finans förvärvade under juli 2009 samtliga Ulyss aktieinnehav, dvs. dess befintliga rörelse och Ulyss bedriver därefter inte någon verksamhet. Ulyss styrelse planerar nu att tillföra bolaget ny verksamhet genom ett ”omvänt förvärv”.

Enligt dessa planer ska bolaget tillföras ny verksamhet genom förvärv av det rörelsedrivande bolaget Hammarö Invest AB (”Hammarö”) som bedriver försäljning av både varupartier och varor med licensierade starka varumärken samt varuförmedling på uppdrag. Ulyss ska betala för Hammarö med 5.100.000 egna aktier som ges ut i en emission riktad till Hammarös ägare Carlstad Business to Business Group AB (”CBBG”). CBBG innehar i dag inte några aktier i Ulyss. Genomförs förvärvet genom en sådan apportemission kommer CBBGs kapital- och röstandel i Ulyss att uppgå till cirka 51,3 procent samtidigt som Värmlands Finans kapital- och röstandel i bolaget sjunker till cirka 40,9 procent. CBBGs ägare valdes in som ledamot i Ulyss styrelse vid årsstämman i oktober 2009.

Ett avtal om förvärv av Hammarö kommer att vara villkorat av att aktieägarna i Ulyss på en extra bolagsstämma godkänner avtalet och beslutar om bl.a. apportemissionen. Inför bolagsstämman kommer aktieägarna att få information om hur stor kapital- respektive röstandel som CBBG högst kan få genom apportemissionen. Värmlands Finans har meddelat att bolaget inte kommer att delta i den planerade extra bolagsstämman i Ulyss för att göra det möjligt för övriga aktieägare att bestämma om bl.a. apportemissionen. Eftersom CBBG ännu inte äger några aktier i Ulyss kommer inte heller CBBG att delta i stämman.

Som ett led i omstruktureringen av Ulyss kommer den bolagsstämma som behandlar apportemissionen också att behandla ett förslag till en företrädesemission om cirka 3,0 MSEK. Emissionen genomförs för att tillföra Ulyss rörelsekapital. CBBG avser att teckna cirka 33 procent av sin andel av företrädesemissionen vilket motsvarar cirka 17 procent av den totala emissionen. CBBG kommer vederlagsfritt att ställa sina outnyttjade teckningsrätter till Ulyss styrelses förfogande för att fördelas till övriga tecknare i enlighet med tilldelningsprincipen i kommande emissionsbeslut. Om företrädesemissionen inte fulltecknas kan CBBGs ägarandel komma att öka ytterligare. Det kommer emellertid stå samtliga aktieägare fritt att med primär och subsidiär företrädesrätt teckna aktier i nyemissionen och därmed begränsa eller förhindra en ökning av CBBGs ägarandel. Vidare kommer allmänheten ges möjlighet att teckna eventuella återstående aktier i nyemissionen. Om befintliga aktieägare och/eller tecknare utan stöd av teckningsrätter tecknar samtliga aktier i emissionen, kommer CBBGs ägarandel i Ulyss att minska. Enligt uppgift kommer Värmlands Finans inte att teckna sin andel i emissionen.

Information om hur stor kapital- och röstandel CBBG högst kan få genom företrädesemissionen kommer att framgå i kallelsen till bolagsstämman.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställer CBBG att bolaget medges undantag från den budplikt som enligt Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar skulle kunna uppkomma för CBBG, om bolaget deltar i den beskrivna apportemissionen och den efterföljande företrädesemissionen.

Överväganden

NBKs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på AktieTorget.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

I det nu aktuella fallet ska Ulyss förvärva Hammarö Invest och betala genom en apportemission till bolagets ägare, CBBG. Genom att delta i emissionen skulle CBBG, som idag inte äger några aktier i Ulyss, enligt framställningen uppnå en kapital- och röstandel om ca 51 procent i Ulyss. Därmed uppkommer budplikt för CBBG. Budplikten påverkas inte av att det i Ulyss redan finns en ägare som beräknas inneha ca 41 procent av kapital och röster i bolaget när apportemissionen genomförts.

I NBKs kommentar till punkten I.2 ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en riktad apportemission. En annan omständighet är att innehavet uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission.

Av NBK-kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens i samband med apportemissioner, se exempelvis AMN 2010:1. Enligt nämndens mening föreligger även i det nu aktuella fallet förutsättningar för att bevilja dispens, om aktieägarna i Ulyss inför bolagsstämmans behandling av apportemissionsfrågan informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som CBBG kommer att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste beslutet om emissionen biträdas av en stor majoritet av aktieägarna.. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

Aktiemarknadsnämnden har i flera fall också beviljat dispens för aktieägare som tecknat sin andel i en företrädesemission. I AMN 2009:5 uttalade nämnden att varje aktieägare normalt måste kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt. Några skäl för att i det nu aktuella fallet se annorlunda på saken finns inte.

Ansökan om dispens från budplikt för deltagande i apportemissionen och företrädesemissionen ska mot denna bakgrund bifallas.