Dispens från budplikt (Micronic)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Bure Equity AB undantag från den budplikt som skulle uppkomma om bolaget till fullo tecknar sina andelar i den planerade företrädesemissionen i Micronic Laser Systems AB, men emissionen inte blir fulltecknad och Bure Equity ABs röstandel i Micronic Laser Systems AB till följd härav kommer att öka. Om Bure Equity AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 25 mars 2010, från Advokatfirman Vinge KB, en framställning om undantag från budplikt i samband med en företrädesemission i Bure Equity AB.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Efter en fusion mellan Bure och Skanditek Industriförvaltning AB (”Skanditek”) äger Bure aktier i Micronic Laser Systems AB (”Micronic”). Innehavet representerar ca 38 % av aktierna och rösterna i Micronic. Micronicaktien är noterad på NASDAQ OMX Stockholm.

I samband med Bures fusion med Skanditek beviljade Aktiemarknadsnämnden Bure dispens från budplikt, se AMN 2009:24. Dispensen gavs med förbehållet att om Bure förvärvade ytterligare aktier i Micronic skulle det utlösa budplikt.

Micronic avser att ingå ett samarbete med en extern part för utveckling av bolagets s.k. LDI-system. För att säkra finansieringen av bland annat utvecklingssamarbetet avser styrelsen att besluta om en emission av aktier som beräknas tillföra bolaget ca 240 miljoner kronor (”Emissionen”). Emissionen ska ske med företrädesrätt för aktieägarna och styrelsebeslutet fattas under förutsättning av bolagsstämmans godkännande. För att säkerställa att erforderligt kapital tillförs bolaget har styrelsen bett Bure, som en av Micronics huvudägare, att åta sig att teckna sin företrädesrättsandel i Emissionen. Lämplig teckningskurs utreds fortfarande, varför antalet aktier som kan komma att utges ännu inte kan anges. Det är vidare osäkert i vilken utsträckning andra parter, helt eller delvis, kommer att garantera Emissionen. Micronics bedömning är att en avsevärd del av, men inte hela, Emissionen sannolikt kommer att vara garanterad av bland andra partnern i samarbetet avseende utveckling av LDI-system. Det är dock inte säkert att så kommer att vara fallet och eventuella garantier kommer sannolikt att vara förenade med villkor. Bure kan således inte förlita sig på att Emissionen fulltecknas.

Enligt de planerade villkoren för Emissionen kommer samtliga aktieägare att ha möjlighet att utnyttja sin företrädesrätt. De kan dessutom förvärva teckningsrätter på marknaden och med stöd av dessa teckna ytterligare aktier. Därmed har övriga ägare möjlighet att begränsa eller helt hindra en ökning av Bures relativa ägarandel i bolaget. För det fall Emissionen inte fulltecknas kommer dock Bures ägar- och röstandel att öka.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden mot bakgrund av vad som anförs i framställningen medger undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma för Bure i samband med att Bure tecknar sin andel i Emissionen samt att dispensen beviljas utan skyldighet för Bure att vid ett senare tillfälle avyttra de tecknade aktierna i Micronic.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har också i flera fall beviljat sådan dispens, se bl.a. AMN 2009:5 vari nämnden också uttalade att varje aktieägare normalt måste kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

Bure innehar idag, med stöd av en dispens från Aktiemarknadsnämnden, aktier som representerar 38 procent av rösterna i Micronic. Bure kan emellertid inte öka sin röstandel genom förvärv av aktier i Micronic utan att ådra sig budplikt. Frågan är nu om Bure ska beviljas dispens från den budplikt som kan uppkomma om Bure utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i den planerade nyemissionen i Micronic. Som framgått ovan beviljar AMN enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av att en aktieägare utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se AMN 2009:27).

På grund av det anförda ska ansökan om dispens beviljas.